Κανονισμός για οικόσιτα πτηνά και ζώα χωρίς άδεια στην Ηλεία

Τον μέγιστο αριθμό των οικόσιτων ζώων και πτηνών που μπορεί να διατηρεί κάθε οικογένεια (κατοικία) στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την κάλυψη των αναγκών της, χωρίς να απαιτείται αδειοδότηση από αρμόδια υπηρεσία της ΔΑΟΚ, προβλέπει σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες έλαβαν υπόψη τις ανάγκες που έχουν προκύψει -κυρίαρχα στις τοπικές κοινότητες- και με την απόφαση αντιμετωπίζεται καθολικά το αίτημα των κατοίκων, που επιθυμούν να διατηρήσουν οικόσιτα ζώα και πτηνά χωρίς κάποια αδειοδότηση. Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, «υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ηλείας που επιμένει στην παράδοση να διατηρεί πτηνά και ζώα στις κατοικίες τους».

Με την απόφαση ορίζεται ο ακριβής αριθμός των οικόσιτων ζώων και πτηνών σε οικισμούς και τοπικές κοινότητες μέχρι 500 κατοίκους, σε οικισμούς και τοπικές κοινότητες από 501 μέχρι 2.000 κατοίκους και σε δημοτικές κοινότητες από 2.001 κατοίκους και άνω.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την απόφαση, σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αρχαία Ολυμπία, Γαστούνη, Λεχαινά, Ανδραβίδα, Κυλλήνη, Βάρδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ανδρίτσαινα και στις παραθαλάσσιες περιοχές, δεν επιτρέπεται ο σταβλισμός οικόσιτων ζώων.

Σε όσες περιοχές επιτρέπεται ο σταβλισμός, απαγορεύεται τα διατηρούμενα οικόσιτα ζώα και πτηνά να περιφέρονται ελεύθερα εκτός κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Οι ιδιοκτήτες των σχετικών εγκαταστάσεων οφείλουν να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μολύνσεων των υπόγειων και επιφανειακών νερών, την πρόκληση δυσοσμιών, την ανάπτυξη εντόμων και γενικά τη ρύπανση του περιβάλλοντος.