ΚΑΠ: Προς υποχώρηση τα κράτη μέλη για τα οικολογικά σχήματα

Με συμβιβαστική πρόταση για την Πράσινη Αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ προσέρχεται η Πορτογαλική προεδρία στη συνέχεια του τριλόγου, μετά το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών γεωργίας που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Απριλίου.  

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η προεδρία, τα κράτη μέλη αναγκάζονται να υποχωρήσουν σε σχέση με την θέση που είχαν συμφωνήσει για τα οικολογικά σχήματα (eco-schemes), εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης που κρατάει το Ευρωκοινοβούλιο. Ειδικότερα, προτείνεται προοδευτική αύξηση, ξεκινώντας από 22% το 2023 και φτάνοντας στο 25% το 2025, στο ποσοστό των πόρων από τις άμεσες ενισχύσεις που θα κατευθύνονται στα οικολογικά σχήματα, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η χρηματοοικονομική ευελιξία των κρατών μελών (για παράδειγμα η μεταβατικής περίοδος προσαρμογής).  

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη Γενική Προσέγγιση τα κράτη μέλη είχαν συμφωνήσει στο 20%, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο επιμένει στο 30% των πόρων.

Η πρόταση συζητήθηκε στο Συμβούλιο, με πολλούς υπουργούς να μην κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις αυτής της αύξησης, ζητώντας από την προεδρία να παραμείνει στην αρχική θέση του Συμβουλίου (Γενική προσέγγιση).

Όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση της προεδρίας «η συντριπτική πλειονότητα εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή της στο σχέδιο της προεδρίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας».

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις και τις ανατροπές σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά το μέλλον της ΚΑΠ, στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021