των Βικτωρίας Αποστολοπούλου, Αντώνη Ανδρονικάκη

Για μια ακόμη χρονιά, ένα παράθυρο διαλόγου, ανταλλαγής απόψεων και ενημέρωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα άνοιξε στις 6 Νοεμβρίου, μέσω του 7oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, που διοργανώθηκε από τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Το συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε, συγκέντρωσε πλήθος ομιλητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το κεντρικό θέμα του συνεδρίου «Η ΚΑΠ στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας: Η ευκαιρία του πράσινου & ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας». Η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε στη διαδικτυακή μετάδοση του συνεδρίου, όχι όμως στην απουσία συνέδρων, καθώς το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο και εκδηλώθηκε μέσω των πολλών ερωτημάτων προς τους ομιλητές.

Τις εργασίες του 7ου συνεδρίου εγκαινίασε ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης, πρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ και σύμβουλος διοίκησης Εμπορικής & Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε ότι η μελλοντική ΚΑΠ, όπως και το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απαιτούν να τεθεί στο επίκεντρο των εθνικών σχεδιασμών η δίδυμη πρόκληση και ευκαιρία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Γεωργίου Χαντζηνικολάου, ο οποίος δήλωσε ότι, εν μέσω της πανδημίας, ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης, ψηφιακής γεωργίας, εναρμονισμένης με τις «πράσινες» στρατηγικές της ΕΕ. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, οι πρόεδροι των COPA – GOGECA, Christiane Lambert και Ramon Armengol. Η πρόεδρος της COPA αναφέρθηκε στην ευκαιρία ενσωμάτωσης της ψηφιοποίησης για τη γεωργία, καθώς και στις λύσεις που μπορεί να παράσχει στον πρωτογενή τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Armengol εστίασε στα οφέλη που προσφέρουν οι συνεταιρισμοί στους αγρότες.

Κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννης Μαυρουδής, τόνισε ότι την εποχή της Πράσινης Συμφωνίας, ο παραγωγικός κόσμος χρειάζεται τις τεχνολογικές λύσεις για να πετύχει τη ζητούμενη οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ο αγρότης έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ψηφιακές υπηρεσίες υψηλής αποτελεσματικότητας που να του δίνουν λύσεις και ως επαγγελματία, αλλά και ως πολίτη της υπαίθρου.

Εναρκτήρια Ενότητα
Η ΚΑΠ και ο πρωτογενής τομέας στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας

Την εναρκτήρια θεματική ενότητα «άνοιξε» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει της νέας ΚΑΠ. Ο υπουργός σημείωσε ότι ο πρόσφατος καθορισμός του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, σε συνδυασμό με τις διαπραγματεύσεις από πλευράς Ελλάδος, εξασφάλισαν για τον πρωτογενή τομέα 19,3 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμφωνία που επήλθε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών, τονίζοντας ότι το πρώτο ζήτημα ήταν, εάν τα λεγόμενα «eco – schemes» (οικολογικά προγράμματα) πρέπει να μπουν ως υποχρεωτικά στον Πυλώνα Α’ των Άμεσων Ενισχύσεων (όντας πάντως προαιρετικά για τους Έλληνες παραγωγούς).

Το δεύτερο ερώτημα ήταν εάν έπρεπε να προσδιοριστεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό από τις Άμεσες Ενισχύσεις που θα πηγαίνει στις οικολογικές δράσεις. Μετά από τριμερείς διαβουλεύσεις και σκληρή διαπραγματευτική μάχη, όπως είπε, δόθηκε η ευελιξία, ώστε αν δεν επιτυγχάνεται από ένα κράτος-μέλος ο στόχος του 20% στα eco-schemes, να μεταφέρονται οι πόροι στο ΠΑΑ. Αντίστοιχα, αν ο Πυλώνας Β’ προσφέρει ποσοστό δράσεων μεγαλύτερο του 20% σε «πράσινες» δράσεις, αυτοί οι πόροι να αφαιρούνται από τους στόχους του Πυλώνα Α’.

Αναφορικά με τους μικροκαλλιεργητές, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα εξαιρεθούν από τις αιρεσιμότητες και την τήρηση των υποχρεώσεων των οικολογικών σχημάτων. Για τις οριστικές εξελίξεις των ανωτέρω θεμάτων παρέπεμψε στις επερχόμενες συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η στρατηγική «Aπό το Αγρόκτημα στο Πιάτο» αφορά τη χώρα μας, αρκεί να μην υπονομεύει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. «Για να μπορέσουμε να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα, στην αγροτεχνολογία, στην ευφυή γεωργία», σημείωσε. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι στη μεταβατική περίοδο ενόψει της νέας ΚΑΠ θα προκηρύσσονται υπάρχοντα και όχι νέα μέτρα.

Κατά την τοποθέτησή του, o βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλειος Κόκκαλης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διεξαχθεί μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση ώστε να ενημερωθεί με επάρκεια ο αγροτικός κόσμος για τη Νέα ΚΑΠ και τις αλλαγές που θα επέλθουν με την Πράσινη Συμφωνία.

Η Δρ. Svetlana Evmeades, επικεφαλής Οικονομολόγος Αγροτικού Τομέα της Παγκόσμιας Τράπεζας, έθεσε ζητήματα που καταδεικνύουν τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες παραγωγοί ενόψει της πράσινης μετάβασης του ελληνικού πρωτογενούς τομέα. Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, κομβική θα είναι, όπως είπε, η αλλαγή νοοτροπίας, τόσο από τον αγροτικό κόσμο, όσο και από την πολιτική ηγεσία των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και επενδύσεις σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αναφερόμενος στην Πράσινη Συμφωνία, ο Τάσος Χανιώτης, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε για την ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν οι στόχοι της ΚΑΠ, που θα σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των παραγωγών. Ακόμη, τόνισε ότι η Ελλάδα ξεκινά από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ επεσήμανε την απουσία ενός αποδοτικού συστήματος γεωργικών συμβουλών, ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση σε συνδυασμό με την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.

Ο Αλέξανδρος Κοντός, πρόεδρος του ΣΑΣΟΕΕ και πρώην υπουργός Γεωργίας, αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας στα νέα δεδομένα με ενίσχυση των υποδομών, τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και αξιοποίηση των τεχνολογιών ευφυούς και ψηφιακής γεωργίας.

Την ενότητα έκλεισε ο Άλκης Αλεξάνδρου, γενικός διευθυντής Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, αναφερόμενος στη χρηματοδοτική μετάβαση της Πράσινης Συμφωνίας και στις βιώσιμες επενδύσεις.

H εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χριστόδουλου Αντωνιάδη
Η ευκαιρία του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας

«Καλημέρα σε όλες και όλους. Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, κύριοι πρώην υπουργοί και βουλευτές. Αξιότιμε κύριε πρόεδρε της Τράπεζας Πειραιώς. Αξιότιμοι ομιλητές του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Αγαπητοί μέτοχοι-συνεταιριστές, φίλοι αγρότες και συνεργάτες της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Αγαπητοί Σύνεδροι.

Κηρύσσω την έναρξη και σας καλωσορίζω στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας με θέμα «Η ΚΑΠ στην εποχή της Πράσινης Συμφωνίας: Η ευκαιρία του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας».

Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σε πλήρη συντονισμό με τις επιταγές της πολιτείας για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης της COVID-19, το φετινό μας συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά διαδικτυακά.

Η δύσκολη συνθήκη την οποία βιώνουμε δεν μας έκανε ούτε στιγμή να αμφιβάλλουμε για την αναγκαιότητα διοργάνωσης του 7ου Συνεδρίου μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακή τεχνολογία. Και αυτό γιατί το πολιτικό momentum είναι ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο:

✱ Πριν από λίγες ημέρες, οι δύο συν-νομοθέτες Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν στις θέσεις τους σε σχέση με τη μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι τριμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινοτικών οργάνων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην πολιτική συμφωνία για την ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από το 2023.

✱ Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται στη διαδικασία εκπόνησης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, στο οποίο κάθε χώρα καλείται να προσαρμόσει τους γενικούς στόχους της μελλοντικής ΚΑΠ στα δεδομένα και στις ανάγκες της, καθώς και να αξιοποιήσει με τον βέλτιστο τρόπο τα εργαλεία στήριξης που παρέχονται.

✱ Παράλληλα, η χώρα μας, όπως και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, καλείται να καταθέσει μέχρι το τέλος του έτους ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορά προφανώς και τον πρωτογενή τομέα, ως αδιαμφισβήτητο αναπτυξιακό πυλώνα της εθνικής οικονομίας.

Το νήμα που συνδέει τις τρεις αυτές παράλληλες διαδικασίες δεν είναι άλλο από την Πράσινη Συμφωνία, η οποία αποτελεί την οριζόντια αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επόμενες δεκαετίες, με πυξίδα τις επιταγές του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας.

Οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες γεωργοί, ως βασικοί διαχειριστές της γης, αφού πάνω από το 77% της επικράτειας της ΕΕ χαρακτηρίζεται ως αγροτική και δασική γη, είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της πράσινης μετάβασης, έχοντας ως σύμμαχο σε αυτή την πορεία την ψηφιακή τεχνολογία.

Η μελλοντική ΚΑΠ, όπως και το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απαιτούν να τεθεί στο επίκεντρο των εθνικών σχεδιασμών η δίδυμη πρόκληση και ευκαιρία της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων που θα συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

Κυρίες και κύριοι, μετά από επτά χρόνια δυναμικής και επιτυχημένης πορείας στα δρώμενα του εθνικού αγροδιατροφικού τομέα, νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολικό να πω ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ηγείται της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης της ελληνικής γεωργίας.

Ήμασταν οι πρώτοι που όχι μόνο θέσαμε στην εθνική ατζέντα τη στρατηγική προτεραιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα, αλλά τον εφαρμόζουμε στην πράξη από την αρχή του εγχειρήματος, μέσα από τη μεγάλη βεντάλια των υπηρεσιών και της υποστήριξης που παρέχουμε στους Έλληνες παραγωγούς και τα συλλογικά τους σχήματα, πάντοτε με γνώμονα τη γνώση και την τεχνολογική καινοτομία.

Και αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τα εγκωμιαστικά σχόλια που έχουμε αποσπάσει από υψηλούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες της ΕΕ, οι οποίοι κοιτούν τη δουλειά μας για να αντλήσουν παραδείγματα καλών πρακτικών και μας προσκαλούν να μιλήσουμε για αυτή σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να επαναλάβω κάτι που ανέφερα και στο περσινό συνέδριο και τονίζω σε κάθε ευκαιρία: Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ αποτελεί η ίδια ένα σπουδαίο παράδειγμα καινοτομίας. Η σύμπραξη κάτω από το ίδιο σχήμα του παραγωγικού κόσμου με τον τραπεζικό τομέα, που εκπροσωπεί η Τράπεζα Πειραιώς, και τον τομέα της πληροφορικής, που εκπροσωπεί η εταιρεία NEUROPUBLIC, αποτελεί πρότυπο συνεργιών και επιχειρηματικής ανάπτυξης, απόλυτα στραμμένο στο μέλλον και ευθυγραμμισμένο με τις κοινοτικές προτεραιότητες.

Πρωτογενής τομέας, τραπεζικός τομέας και τομέας της πληροφορικής είναι το τρίπτυχο που μπορεί να διασφαλίσει την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας και δεν είναι τυχαίο ότι οι συμπράξεις αυτού του είδους, που εμείς πρώτοι οραματιστήκαμε και υλοποιούμε, αποτυπώνονται, πλέον, ακόμα και στα ίδια τα εργαλεία της ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας.

Για εμάς, λοιπόν, το μέλλον είναι ήδη εδώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εφησυχάζουμε ή ότι μειώνουμε τη φιλοδοξία σε σχέση με την πορεία που έχουμε ακόμα να διανύσουμε.

Το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπως κάθε συνέδριό μας, αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτή την πορεία, καθώς είναι μία ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με όλους εσάς, να ακούσουμε, να συνθέσουμε απόψεις, αλλά και να ενημερώσουμε με τη σειρά μας τον παραγωγικό κόσμο της χώρας για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τον ευρωπαϊκό και εθνικό πρωτογενή τομέα. Η παρουσία και η δικτύωσή μας στις Βρυξέλλες όλα αυτά τα χρόνια μάς επιτρέπουν να το κάνουμε με όρους ευθύνης και ποιότητας, αλλά και διά στόματος των διακεκριμένων ομιλητών που κάθε χρόνο φιλοξενούμε και τους οποίους ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή τους.

Θερμές ευχαριστίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικότερα στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας για την υποστήριξη που μας παρέχει για μία ακόμη χρονιά, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος CAP3D, προκειμένου να επικοινωνήσουμε σε όλους τους ενδιαφερομένους τον διαχρονικό ρόλο και τη συμβολή της ΚΑΠ στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Να ευχαριστήσω, επίσης, θερμά τους χορηγούς μας, που για μία ακόμη χρονιά στέκονται στο πλάι μας σε αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που μας παρακολουθείτε φέτος από τα σπίτια και τα γραφεία σας.

Εύχομαι σε όλους μας ένα καλό και παραγωγικό συνέδριο και καλή αντάμωση του χρόνου από κοντά».

1η Θεματική Ενότητα
Ευφυής Γεωργία – Ευφυής Συμβουλευτική: Ο ψηφιακός καταλύτης για μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία

Με την είδηση ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καταρτίζει μία ψηφιακή βίβλο που θα περιλαμβάνει τα ψηφιακά έργα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στον αγροτικό τομέα, και πρόκειται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του 2020, άνοιξε την πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιος Γεωργαντάς.

Με κεντρικό θέμα της ενότητας να είναι η συμβολή της ευφυούς γεωργίας σε μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική γεωργία, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ γίνεται προσπάθεια να συμβάλει η τεχνολογία σε τρεις κεντρικούς άξονες, που στοχεύουν στην απλούστευση της διακυβέρνησης, στην ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας, καθώς και στην τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων.

Όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα στη χώρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μία ελληνική γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία πιο ανταγωνιστική και πιο αποδοτική για τους παραγωγούς, αλλά συνολικά να έχουμε τα οφέλη που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.

Εξήγησε, επίσης, ότι και στις μικρότερες καλλιέργειες, που είναι ένα χαρακτηριστικό του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, είναι απόλυτα σημαντική και χρήσιμη η συμβολή της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Την εξέλιξη και τις νέες υπηρεσίες του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense παρουσίασε ο πρόεδρος της NEUROPUBLIC, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι το gaiasense είναι ένα καινοτόμο μοντέλο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως εξήγησε, από την αρχή της επόμενης χρονιάς, θα δοθούν στον παραγωγό δύο νέα επίπεδα υπηρεσιών, που θα χαρακτηρίζονται από την υβριδικότητα. Από τον συνδυασμό, δηλαδή, των τεχνολογικών δυνατότητων του συστήματος και των επιστημονικών δυνατοτήτων των γεωργικών συμβούλων.

«Το πρώτο είναι ένα πιο ελαφρύ επίπεδο υπηρεσίας, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους παραγωγούς όπου κι αν βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως καλλιέργειας, με ένα μικρό συνδρομητικό ποσό, η οποία θα τους δώσει μια ψηφιακή πληροφοριακή εικόνα για τα αγροτεμάχιά τους. Μετά από αυτό θα ακολουθήσει και το τρίτο επίπεδο ολοκλήρωσης της υπηρεσίας του gaiasense, που είναι η παροχή εξειδικευμένου γεωργικού συμβούλου στην υπηρεσία. Ο γεωργικός σύμβουλος θα αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα συμπληρώνει σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων το αυτοματοποιημένο σύστημα».

Ο ανώτερος διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών Αγροτικού Τομέα της Τράπεζα Πειραιώς και μέλος του ΔΣ της GAIΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννης Χανιωτάκης, μίλησε για τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητας στον αγροτικό τομέα και τόνισε ότι είναι στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς η στήριξη του αγροτικού τομέα, η οποία δηλώνει σταθερά παρούσα να την προσφέρει. Επίσης, τόνισε ότι η ευφυής γεωργία μπορεί να δημιουργήσει το υπόβαθρο των πληροφοριών που αναζητούν οι καταναλωτές σχετικά με την παραγωγή τροφίμων δίνοντας τη δυνατότητα σε όλη την αλυσίδα αξίας του προϊόντος να γίνει πιο ανταγωνιστική.

Ακόμη, εξήγησε ότι η Τράπεζα Πειραιώς πιστεύει ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η αξιοποίηση των υπηρεσιών ψηφιακής γεωργίας από τους αγρότες αλλά και από τους συνεταιρισμούς. Μάλιστα μέσω χρηματοδοτικών προϊόντων, κεφαλαίων κίνησης χρηματοδοτεί ήδη τη χρήση υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας αλλά και μέσω επενδυτικών δανείων την αγορά βοηθητικού εξοπλισμού. Παράλληλα εξετάζει την προσφορά εξειδικευμένων χρηματοδοτικών λύσεων που θα συνέβαλαν στην περαιτέρω υιοθέτηση της ευφυούς γεωργίας, προς όφελος των Ελλήνων αγροτών.

Τέλος, στο πλαίσιο των συνεργασιών της συμβολαιακής γεωργίας τόνισε ότι η ευφυής γεωργία μπορεί να δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία και να ενισχύσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης των παραγωγών με τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις.

Στην ίδια ενότητα συμμετείχαν οι Jens Elbaek, διευθυντής Καινοτομίας Φυτικής Παραγωγής στο Κέντρο Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας της Δανίας (SEGES), Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Mάνος Σδράκας, διευθυντής της εταιρείας Νοvaplan και μέλος του ΔΣ της Αγροτικής Καινοτομίας. Τις παραπάνω θεματικές ενότητες συντόνισε η διευθύνουσα σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Έλλη Τσιφόρου.


2η Θεματική Ενότητα
Απλούστευση και εκσυγχρονισμός για τον παραγωγό και τη δημόσια διοίκηση: Το ΟΣΔΕ στη μετάβαση προς τη νέα εποχή

Η Ευαγγελία Μούρμουρα, υπεύθυνη Ομάδας Στήριξης της υλοποίησης και ΟΣΔΕ, Διεύθυνσης Βιωσιμότητας και εισοδηματικής στήριξης, της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τη συμβολή της τεχνολογίας και των ψηφιακών εργαλείων στη βελτίωση της καθημερινότητας των παραγωγών, αλλά και στην ελάφρυνση των ιδίων, καθώς και των Οργανισμών Πληρωμών από περιττούς ελέγχους και διοικητικό βάρος. Η ίδια ανέλυσε το νέο μοντέλο ελέγχων στην επερχόμενη ΚΑΠ, που θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και «διορθώσεις, χωρίς κυρώσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Καπνιάς, διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του ΟΣΔΕ, καθώς και τις εξελίξεις που αναμένονται σε αυτό τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να μη βρεθεί ακόλουθος, αλλά αντίθετα να καταστεί ηγέτιδα των τεχνολογικών εξελίξεων.

Στην ίδια ενότητα, συμμετείχαν οι Χρήστος Μπαρλιάς, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορινθίας ΑΕΣ ΑΕ και αντιπρόεδρος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Κώστας Γιαννόπουλος, γενικός διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ), και Γιάννης Πάζιος, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας».

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Lorenzo Belcapo, υπεύθυνος Κέντρων Εξυπηρέτησης Αγροτών της ιταλικής Coldiretti.

Τράπεζα Πειραιώς
Οι δέκα προτεινόμενοι άξονες για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα, με φόντο την Πράσινη Συμφωνία

1. Ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής πολιτικής, μέσω της εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας. Στόχος, η ενημέρωση των παραγωγών και η μεταφορά των τεχνολογιών στο χωράφι.

2. Αγροτικοί Εμπορικοί Σταθμοί: Επιλογή συγκεκριμένων σημείων στην Ελλάδα με υποδομές και τεχνολογία για να λειτουργήσουν οι σταθμοί αυτοί, ώστε να συνενωθούν οι δυνάμεις των παραγωγών, με στόχο την επιχειρηματική τους ανάπτυξη και την αύξηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης στις αγορές, κυρίως του εξωτερικού.

3. Αποτελεσματική διαχείριση υδάτινων πόρων: Φράγματα, έξυπνα δίκτυα άρδευσης, επενδύσεις με τη συμμετοχή του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

4. Διαχείριση αποβλήτων στη γεωργία: Αξιοποίηση υποπροϊόντων, υπολειμμάτων και λοιπών αποβλήτων και μετατροπή τους σε ενέργεια. Έμφαση στη δημιουργία ενεργειακών μονάδων και σε πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

5. Τράπεζα αγροτικής γης: Βέλτιστες μεταβιβάσεις από έναν ιδιοκτήτη σε έναν άλλον, με κοινό ενδιαφέρον και από τον ένα και από τον άλλο, με στόχο τη συνένωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακος.

6. Βασικές υποδομές και παροχή σύγχρονων υπηρεσιών: Μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε συστήματα αντιπαγετικής προστασίας, αντιβρόχινες μεμβράνες κ.ά., με στόχο την καλύτερη προστασία της παραγωγής.

7. Αλυσίδες αξίας εθνικών προϊόντων: Χρηματοδοτική στήριξη και παροχή κινήτρων (π.χ. φορολογικά) στα εθνικά προϊόντα με στόχο και την εκβιομηχάνιση (μεταποίηση κ.ά.).

8. Έμφαση σε αρωματικά φυτά, μέλι και βιολογική γεωργία, σε συνεργασία με την επιστημονική και πρακτική έρευνα.

9. Ενίσχυση του αγροτικού τομέα κατά τη μεταλιγνιτική εποχή: Έξυπνη κτηνοτροφία, υδροπονία κ.ά.

10. Δεκατρία clusters αγροδιατροφής πανελλαδικής εμβέλειας: Ένα σε κάθε περιφέρεια για ανάδειξη προϊόντων, παροχή συμβουλευτικής για ευρωπαϊκά προγράμματα, σύνδεση τοπικών προϊόντων με χώρους εστίασης και φιλοξενίας.

3η Θεματική Ενότητα
Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα

Στη συμβολή των τεχνολογικών εξελίξεων στη μετατροπή της Αλμερίας από μία άγονη γη σε μία καλλιεργητική περιοχή με σημαντικές εξαγωγές αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Cajamar Caja Rural, Εduardo Baamonde Noche, ως κεντρικός ομιλητής της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας.

Όπως εξήγησε, το μέλλον του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στην οικονομική, περιβαλλοντική, αλλά και κοινωνική βιωσιμότητα. Αυτό θα γίνει εφικτό, αν βασιστεί σε τρεις πυλώνες: στη γνώση, στην καινοτομία και στη συνεργασία.

Τα διαθέσιμα εργαλεία που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς για τη διαφοροποίηση του παραγωγικού μοντέλου και τις καινοτόμες αλλαγές στην ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας κατέγραψε κατά την ομιλία του ο γενικός διευθυντής Εταιρικής & Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, Aθανάσιος Βλαχόπουλος.

Όσον αφορά την Ελλάδα, παρουσίασε τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για τα έργα στα οποία θα κατευθυνθούν τα 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατέγραψε τις προτάσεις της για τη βέλτιστη χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης με βασικό άξονα τον αγροδιατροφικό κλάδο.

Τέλος, παρουσίασε δύο εργαλεία που παρέχει η τράπεζα για την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου: το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Βιοοικονομίας. Τη θεματική ενότητα έκλεισε με την ομιλία του ο αντιπρόεδρος του ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, Ευθύμιος Ευθυμιάδης.

Όπως τόνισε, ο όμιλος τα τελευταία χρόνια στρέφεται προς συνεργασίες, μέσω της συμβολαιοποιημένης γεωργίας, με παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Ο ίδιος παρουσίασε το επιχειρηματικό μοντέλο της LaSitia, μιας εταιρείας διαχείρισης και εμπορίας ελαιολάδου στην οποία συμμετέχει από κοινού με τις Inspiring Earth και GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Όπως εξήγησε, είναι ένα πρότυπο σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, που συνδέει ταυτόχρονα τους αγρότες με την επιχειρηματικότητα κάτω από ένα κοινό όραμα επαναφοράς του σητειακού ελαιολάδου στην πραγματική αξία που είχε τόσα χρόνια.

Στην ίδια ενότητα, συμμετείχαν οι Δρ. Γεώργιος Zαλίδης, διευθυντής στο Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, Φασματοσκοπίας & Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κιλτίδης, πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα συντόνισε ο διευθυντής Κέντρων Επιχειρηματικότητας Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, Γεώργιος Αβατάγγελος. Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε ο διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννης Μαυρουδής, ευχαριστώντας, εκτός των άλλων, όσους συμμετείχαν και βοήθησαν στη διεξαγωγή του.