Καπνοπαραγωγοί Θράκης: Μετανάστευσαν για καλύτερο μεροκάματο, αλλά επέστρεψαν λόγω κορωνοϊού

Η υποβάθμιση της καπνοκαλλιέργειας έδειξε σε πολλούς Θρακιώτες την έξοδο προς την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, αλλά ο κορωνοϊός τούς επανένταξε βίαια στον τόπο τους, προκαλώντας οικονομική δυσπραγία και καραντίνα.

Στην ορεινή Ξάνθη, καλλιεργούνται τα περισσότερα παραγόμενα καπνά της Ομάδας Καπνοπαραγωγών, συγκεκριμένα στον Δήμο Μύκης, που βρίσκεται ακόμη σε καραντίνα. Στα ορεινά, χαρακτηριστικός είναι ο μικρός κλήρος, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Καπνού, Μιχάλη Πασχαλίδη, με αποτέλεσμα λόγω χαμηλών εσόδων από την καπνοκαλλιέργεια να μεταναστεύουν πολλοί νέοι για να εργαστούν.

Πρόσφατα, επέστρεψαν αρκετοί και επιβλήθηκε καραντίνα και στους οικείους τους. Ο ίδιος εξηγεί πως στην Ξάνθη η καπνοκαλλιέργεια, έως κάποιον βαθμό, αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα. «Οι νέοι, που στράφηκαν στο εξωτερικό, βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό, γιατί τώρα δεν μπορούν να βρουν δουλειά, αλλά και δεν μπορούν να επιστρέψουν έξω».

Επομένως, τίθεται θέμα επιβίωσης, γιατί δεν έχουν επιλογές. Ο κ. Πασχαλίδης προτείνει το υπουργείο να εξετάσει την ένταξή τους στα 800 ευρώ σε πρώτη φάση, εξηγώντας ότι στον νομό δραστηριοποιούνται περίπου 2.500 καπνοκαλλιεργητές.

Τα οικονομικά προβλήματα έδειξαν την έξοδο και στους Ροδοπίτες που έμαθαν να ζουν για μήνες ή και χρόνια σε ευρωπαϊκές χώρες που ζητούν εργατικά χέρια, αλλά τώρα οι πρώτοι επιστρέφουν υποχρεωτικά. «Οι περισσότεροι επέστρεψαν, αλλά δεν έχουν χρήματα να καλλιεργήσουν και βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τα προβλήματα από τη νεκρωτική ίωση γονάτισαν τον καπνό», εξηγεί ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν.

Θυμίζει ότι στην παραγωγή του 2018 οι Θρακιώτες είχαν απώλειες πάνω από 55%. «Από αυτούς που έφυγαν από τον νομό Ροδόπης ορισμένοι επιστρέφουν ακόμη και οδικώς. Οι Έλληνες πολίτες έρχονται σιγά – σιγά, γιατί κλείνουν τα εργοστάσια που δούλευαν στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Νορβηγία για κάποιους μήνες. Δεν είχαν να φάνε όσοι έφυγαν στο εξωτερικό, αλλά κι εδώ εάν δεν βοηθήσει το κράτος και αν δεν δώσουν προκαταβολή οι μεταποιητικές εταιρείες το ίδιο θα συμβεί». Ο κ. Χουσεΐν διακρίνει πως παραμένουν σε ευρωπαϊκές χώρες όσοι ζουν εκεί χρόνια, έχουν το σπίτι τους κι έγιναν δημότες στις περιοχές όπου δουλεύουν.