Καπνός: Στα 5,27 ευρώ ο Μπασμάς, αλλά η φυγή των καλλιεργητών συνεχίζεται

Αυξημένη σε σχέση με πέρυσι η τιμή, αλλά δεν αρκεί για να αναχαιτίσει τη μαζική έξοδο των καπνοπαραγωγών

Θα ήταν ικανοποιημένοι και θα έβλεπαν προοπτική στην παραδοσιακή χειρωνακτική καλλιέργεια του Μπασμά, με μια τιμή της τάξης των 7 ευρώ το κιλό. Όμως, η πραγματικότητα διαφέρει σημαντικά, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μαζική αποχώρηση καπνοπαραγωγών από την καλλιέργεια με γεωμετρική πρόοδο.

Το ζύγισμα του καπνού από τις τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται πλέον στη Θράκη ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες μέρες. «Φτάσαμε τους 3.500 τόνους προς το παρόν, αλλά είμαστε λίγο πριν από το τέλος. Ο μέσος όρος στην τιμή διαμορφώνεται στα 5,27 ευρώ το κιλό, επομένως είμαστε 70 με 80 λεπτά πάνω σε σύγκριση με τις περσινές τιμές», μεταφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν.

«Οι παραγωγοί διαρκώς λιγοστεύουν. Ξεκινήσαμε να γράφουμε τα καπνόσπορα για το 2023, αλλά δεν έχουμε ακόμη διαμορφωμένη εικόνα για το πόσοι θα συνεχίσουν», σημειώνει, προσθέτοντας ότι στο τέλος του μήνα θα φανεί πόσοι εγκατέλειψαν την καλλιέργεια.

Ο κ. Σινάν είναι επιφυλακτικός για το μέλλον του καπνού, αλλά αναφέρει ότι γίνονται επαφές με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση. «Να μπορέσουμε τουλάχιστον να συγκρατήσουμε αυτούς που έμειναν στον τόπο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αυξηθεί η τιμή του καπνού. Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τους παραγωγούς», αναφέρει.

«Τα βοηθήματα δεν συνιστούν λύση»

Ο ίδιος σχολιάζει ότι η χορήγηση de minimis ενισχύσεων στους παραγωγούς της Ροδόπης –και μόνο– που αποφασίστηκε πρόσφατα είναι ένα βοήθημα για μια χρονιά, αλλά τα βοηθήματα δεν συνιστούν λύση. «Χρειάζεται ουσιαστική στήριξη στους μικροκαλλιεργητές. Με τη νέα ΚΑΠ, που η ενίσχυση θα είναι στρεμματική (35 ευρώ ανά στρέμμα), ένας παραγωγός που καλλιεργεί 12 στρέμματα, ενίοτε ενοικιαζόμενα, τι θα κερδίσει;», θέτει ως ερώτημα. Αναφέρει ότι είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναζητώντας λύσεις ουσίας για τους μικροκαλλιεργητές.

Μικρά τα περιθώρια ανόδου

Μετά το ζύγισμα, η τιμή δεν αναμένεται να ανέβει ιδιαίτερα. Ο κ. Σινάν εκτιμά ότι ο μέσος όρος, από τους Αμαξάδες Ροδόπης μέχρι τα χωριά του Έβρου, δεν θα ξεπεράσει τα 5,30 ευρώ/κιλό. Σε ορισμένα χωριά, η μέση τιμή έφτασε τα 5,40 ευρώ/κιλό και σε άλλα είναι στα 4,70.

Το 60% των καλλιεργούμενων εκτάσεων είναι ξηρικές και το κόστος παραγωγής βαίνει αυξανόμενο. «Το πετρέλαιο έφτασε τα 2 ευρώ και ένα σακί λίπασμα κοστίζει περίπου 40 ευρώ. Επιπλέον, η εισφορά του ΕΦΚΑ για ασφάλιση είναι στα 140-145 ευρώ τον μήνα. Αν πρόκειται για ζευγάρι, το ποσό αυτό είναι επί δύο. Το 80% των παραγωγών εδώ και χρόνια δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του», περιγράφει με απογοήτευση ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.

Ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας ότι η φυγή των παραγωγών από τον τόπο θα επιδεινώσει το δημογραφικό πρόβλημα της Θράκης, καθώς στα χωριά δεν θα έχουν μείνει καθόλου νέοι.