Η καραντίνα έστειλε τα κοτόπουλα στα ψυγεία και τις τιμές στον πάτο

Ο γενικός διευθυντής της Πίνδος, Λαζ. Τσακανίκας, εξηγεί πώς η υγειονομική κρίση επηρέασε τον κλάδο

Απρόσκοπτα θα υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος», παρά τις δυσκολίες και τα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Μάλιστα, όπως τονίζει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού, Λάζαρος Τσακανίκας, σε σχέση με τα όσα είχαν ανακοινωθεί πριν από έναν χρόνο προβλέπεται αύξηση των κεφαλαίων, που θα διατεθούν για νέες επενδύσεις, οι οποίες θα ανέλθουν την επόμενη διετία σε 25 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος, πάντως, τονίζει ότι οι πωλήσεις κοτόπουλου το προηγούμενο διάστημα σημείωσαν πτώση της τάξης του 20%. «Περίπου 5.000 τόνοι έχουν καταψυχθεί από όλες τις εταιρείες», αναφέρει και σημειώνει ότι το κράτος θα πρέπει να καταβάλει το κόστος της αποθεματοποίησης και να απορροφήσει τις ποσότητες, ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά. «Η διαδικασία παραγωγής στο κοτόπουλο έχει διάρκεια 70-80 ημερών. Όταν, λοιπόν, ήρθε το lockdown, βρήκε τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις με έναν προγραμματισμό που είχε γίνει 70 ημέρες νωρίτερα. Ομοίως, οποιαδήποτε παρέμβαση για μείωσή της θα είχε αποτέλεσμα 70 ημέρες μετά», εξηγεί ο κ. Τσακανίκας, συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα, είχαμε προετοιμαστεί για αύξηση ζήτησης το επόμενο διάστημα, αφού από τον Μάιο, υπό κανονικές συνθήκες, ξεκινά να “δουλεύει” ο τουρισμός».

Πέρα από το κόστος της αποθεματοποίησης, το οποίο υπολογίζουμε συνολικά στα 5 εκατ. ευρώ, ζητάμε από την πολιτεία να μεριμνήσει ώστε το κατεψυγμένο κοτόπουλο να διατεθεί π.χ. στα γεύματα που δίνονται από τους δήμους

Με την επιβολή του lockdown, όμως, οι πωλήσεις περιορίστηκαν στα σούπερ μάρκετ και «προέκυψε ένα πλεόνασμα που έπρεπε να διαχειριστούμε». Η Πίνδος, όπως σημειώνει ο ίδιος, έχει υποδομές και ψυγεία για να διατηρήσει το προϊόν, όμως αυτό δεν ισχύει για όλες τις εταιρείες. «Κάπως έτσι εντάθηκε ο ανταγωνισμός φέρνοντας πτώση των τιμών στο ράφι: Από 3,19 ευρώ/κιλό, τα σούπερ μάρκετ έφτασαν να πωλούν το κοτόπουλο όλο τον Απρίλιο στα 2,49 ευρώ/κιλό», τονίζει ο γενικός διευθυντής της Πίνδος.

Η συνεταιριστική επιχείρηση αναγκαστικά «συμμετείχε» στη μείωση των τιμών, ώστε να καταφέρει να διώξει κάποιες ποσότητες, ενώ όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν προγραμματίσει μείωση της παραγωγής τους, «η οποία όμως θα φανεί στην αγορά από τον Ιούνιο». Όπως εξηγεί ο κ. Τσακανίκας, τα κοτόπουλα που έχουν καταψυχθεί θα διατεθούν στη μισή τιμή απ’ ό,τι θα πωλούνταν ως νωπά, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στον κλάδο. «Θα πάμε σε όλη τη χρονιά με μείωση παραγωγής και αυτό δυστυχώς σημαίνει απώλειες της τάξης του 20% στα εισοδήματα των παραγωγών», επισημαίνει ο ίδιος.

«Να βοηθήσει η πολιτεία»

«Πέρα από το κόστος της αποθεματοποίησης, το οποίο υπολογίζουμε συνολικά στα 5 εκατ. ευρώ, ζητάμε από την πολιτεία να μεριμνήσει ώστε το κατεψυγμένο κοτόπουλο να διατεθεί π.χ. στα γεύματα που δίνονται από τους δήμους», σημειώνει ο κ. Τσακανίκας.

Επιπλέον, τονίζει ότι η πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα δανειοδότησης των επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, ώστε να στηριχθεί η ρευστότητά τους, όπως επίσης και η επιδότηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. «Είναι καλύτερα από το μείνει ένας άνθρωπος άνεργος και η πολιτεία να αναγκαστεί να του δώσει το επίδομα ανεργίας», υπογραμμίζει.

Μέσα στο 2021 η επέκταση του σφαγείου

Ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση του σφαγείου βρίσκονται στη φάση του σχεδιασμού και της έκδοσης των αδειών και μέσα στο 2021 θα έχουν ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή, η μονάδα επεξεργασίας κοτόπουλου και έτοιμων ψημένων προϊόντων (προϋπολογισμού 3,5 εκατ. ευρώ) προχωράει κανονικά και αναμένεται να λειτουργήσει έως το τέλος του χρόνου. «Υπολογίζαμε να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, όμως στο διάστημα της καραντίνας το προσωπικό δεν εργαζόταν και η παράδοση των μηχανημάτων από το εξωτερικό πίσω», επισημαίνει ο κ. Τσακανίκας, προσθέτοντας κανονικά προχωρά και ο σχεδιασμός για το εργοστάσιο ζωοτροφών.

Το πρόγραμμα επενδύσεων περιλαμβάνει επίσης εκσυγχρονισμό των μεταφορικών μέσων της επιχείρησης (σ.σ. διαθέτει σήμερα ιδιόκτητο στόλο 200 φορτηγών) προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, επέκταση της μονάδας παραγωγής οργανοχημικού λιπάσματος, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη 1,5 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό των κέντρων διανομής.