Η καραντίνα σώζει τους ελληνικούς βυθούς – Αύξηση αλιευμάτων ύστερα από 25 χρόνια

Η καραντίνα σώζει τους ελληνικούς βυθούς - Αύξηση αλιευμάτων ύστερα από 25 χρόνια

Φρένο στην υπεραλίευση των ελληνικών θαλασσών η οποία καταγράφεται τα τελευταία 25 χρόνια βάζει η καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.

Αν και η ανάκαμψη των αποθεμάτων θα καταγραφεί πρακτικά στις ψαριές του 2021, του 2022 και του 2023, εντούτοις, υπάρχουν οι πρώτες επιστημονικές ενδείξεις που δείχνουν ότι η περίοδος της πανδημίας ωφέλησε τον ελληνικό βυθό και τα θαλάσσια αλιεύματα. 

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Θανάσης Τσίκληρας ο οποίος και «τρέχει» μεταξύ άλλων το πρόγραμμα «Εκτίμηση Αποθεμάτων (CMSY)» μαζί την ερευνητική του ομάδα (Δρ Ντόνα Δημαρχοπούλου και Νίκη Παρδαλού) αλλά και Ευρωπαίους εταίρους, η αλιευτική πίεση έχει περιοριστεί πάρα πολύ το τελευταίο τρίμηνο. «Μπορεί να έχει μειωθεί 60-70% αυτούς τους τρεις μήνες και σε κάποιες περιοχές το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 100%. Σήμερα το ποσοστό που αλιεύεται κυμαίνεται μόλις στο 10% αυτών που θα ψαρεύονταν.

Αυτό σημαίνει ότι εκεί που θα ψάρευε όλος ο ελληνικός αλιευτικός στόλος για τρεις μήνες προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση στην αγορά αυτό δεν έγινε. Άρα τα αποθέματα έχουν μια ευκαιρία να επανακάμψουν σε ένα σημείο που δεν μπορούμε να το πούμε αριθμητικά αλλά σίγουρα η κατάσταση θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες χρονιές. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα ωφελήσει πάρα πολύ τα αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε στο ethnos.gr ο κ. Τσίκληρας και πρόσθεσε:

«Η καραντίνα ίσχυσε για όλους. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι ένα τουρκικό καΐκι ψάρευε στο ΑιγαίοΗ μείωση της αλιευτικής δραστηριότητας ήταν καθολική.  Αυτό σημαίνει ότι  θα ανανεωθεί σε μεγάλο βαθμό η βιομάζα των ψαριών στη θάλασσα». 

Πηγή: ethnos.gr