Σε καραντίνα η χοιροτροφία της Δράμας μετά το κρούσμα αφρικανικής Πανώλης

Σε δυσμενή θέση βρίσκεται πλέον η χοιροτροφία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΠΑΜ-Θ) μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην ΠΕ Δράμας. «Εμφανίστηκε στα ορεινά, πολύ λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία και την περασμένη Παρασκευή προχωρήσαμε στη θανάτωση του ζωικού κεφαλαίου της μολυσμένης εκτροφής», αναφέρει ο διευθυντής στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες κινήθηκαν άμεσα και μετά από ενημέρωση του κτηνοτρόφου ελήφθησαν από τη μονάδα τα δείγματα, έγινε η νεκροψία και μετά την εργαστηριακή επιβεβαίωση προχώρησαν στη θανάτωση του ζωικού κεφαλαίου, ήτοι 174 ζώων. Ήταν μια εκτροφή μαύρου χοίρου, αυτόχθονης φυλής.

Ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται, εξηγεί ότι για διάστημα περίπου ενός μήνα δεν θα μπορούν να βγάλουν ζωντανά χοιρινά από τον νομό παρά μόνο σφάγια, γεγονός που προφανώς προβληματίζει και δυσκολεύει τους χοιροτρόφους που έχουν συνεργασίες με εξωτερικούς εμπόρους.

Δεδομένου ότι η καρδιά της χοιροτροφίας της περιφέρειας χτυπάει στη Δράμα, όπου αναπτύσσονται οι περισσότερες μονάδες, ο κ. Φωτεινιάς τονίζει ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα, έτσι ώστε να μην υπάρξει επέκταση του νοσήματος στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το θετικό είναι ότι στην περίμετρο των 10 χλμ. δεν υπάρχει άλλη χοιροτροφική μονάδα, παρά μόνο οικόσιτοι χοίροι.

«Με την επιδημιολογική έρευνα που θα γίνει θα εξετάσουμε κατά πόσο θα δραστηριοποιηθεί το πρόγραμμα της θανάτωσης των ζώων, γιατί αποτελούν εν δυνάμει εστίες. Καθώς βρίσκονται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπάρχει πάντα κίνδυνος να μεταδοθεί το νόσημα με τα αγριογούρουνα.

Έχει εκδοθεί ΚΥΑ, όπου μπορούμε να προχωρήσουμε στη θανάτωση των ζώων και την αποζημίωσή τους. Πρόκειται για οικόσιτες εκμεταλλεύσεις που αν μολυνθούν οδηγούμαστε σε παράταση των αποφάσεων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας», λέει. Επομένως, εάν δεν εμφανιστεί άλλο κρούσμα μετά από έναν μήνα, θα αρθούν τα μέτρα για απαγόρευση εμπορίας ζωντανών χοιρινών, διαφορετικά θα υπάρξει παράταση.

Έξι μήνες για νέα μονάδα

Στο ερώτημα μετά από πόσο καιρό μπορεί ο χοιροτρόφος της μονάδας που μολύνθηκε να εγκαταστήσει εκ νέου ζώα, ο κ. Φωτεινιάς απαντά: «Οι μελέτες δείχνουν ότι ο ιός στην ηλιοφάνεια επιζεί τρεις μήνες και χωρίς ηλιοφάνεια έξι, οπότε θα περιμένουμε αρκετό καιρό για να γίνει η αντικατάσταση των ζώων. Θα επιδιώξουμε, όμως, την άμεση αποζημίωση του κτηνοτρόφου. Ενδέχεται ο ιός να έχει ποτίσει το έδαφος, είτε να υπάρχει στην περίφραξη εξωτερικά της μονάδας και, δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε νωρίτερα».

Ο ίδιος κατανοεί ότι το χρονικό διάστημα είναι μεγάλο, αλλά εξηγεί ότι στην περιοχή που βρίσκεται η μονάδα το Δασαρχείο δεν θα μπορέσει να παραχωρήσει στον χοιροτρόφο κάποια άλλη έκταση, γιατί οι εκτάσεις είναι δασικές. Σημειώνει ότι πριν από το εξάμηνο ενδέχεται να τοποθετηθούν 2-3 γουρουνάκια ως δείκτες για να εξετάσουν αν μολυνθούν. Εξάλλου, ένας κτηνοτρόφος δεν μπορεί να διακινδυνεύσει την εγκατάσταση μιας ολόκληρης μονάδας χωρίς απόλυτη ασφάλεια.

Εστιάζοντας στην Αφρικανική Πανώλη, ο διευθυντής της Κτηνιατρικής παραπέμπει στην Εσθονία και τη Λετονία, που αντιμετωπίζουν το νόσημα από το 2010 και πάντα εμφανίζονται στην άγρια πανίδα θετικά ζώα, γι’ αυτό δεν μπορεί να εξαφανιστεί.

Εξάλλου, και στη Βουλγαρία τα κρούσματα εμφανίζονται σε άγριους χοίρους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς τις εστίες Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων που έχουν παρουσιαστεί.

«Το σημαντικό είναι να προασπίσουμε τη βιοσφάλεια, ώστε όταν γίνει η εκτροφή, να έχουμε καλύτερα μέτρα. Σύμφωνα με μέτρο που ενεργοποιήθηκε από το ΥΠΑΑΤ εδώ και δύο χρόνια και πολλοί χοιροτρόφοι το ακολούθησαν, προβλέπονται διπλές περιφράξεις, απολυμαντική τάφρος και τοποθέτηση ψεκαστήρων».

Ο κ. Φωτεινιάς σημειώνει ότι έχουν πολύ καλή συνεργασία με τους κυνηγετικούς συλλόγους, οι οποίοι φέρνουν δείγματα από αγριόχοιρους στην υπηρεσία. Ως προς τις ελλείψεις προσωπικού, σημειώνει ότι ελπίζουν το 2024 να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός για νέες θέσεις.