Καρφιά Γ. Βοϊτσεχόφσκι στα κράτη-μέλη που καθυστερούν την εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου τους

Τα «καρφιά» του προς τα κράτη-μέλη που δεν έχουν ακόμα ενεργοποιήσει το Στρατηγικό τους Σχέδιο εξαπέλυσε ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, κατά τη διάρκεια του πρώτου Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας υπό τη σουηδική προεδρία, εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία του για τους παραγωγούς.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της θέσης του για πιθανή αξιοποίηση του Αποθεματικού Κρίσης το έτος 2023, προκειμένου να βοηθηθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για κάποιο άλλο συγκεκριμένο μέτρο, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα για παρέκκλιση από το ανώτατο όριο της Συνδεδεμένης Εισοδηματικής Στήριξης για το έτος ενίσχυσης 2023.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των Συνδεδεμένων έθεσαν εννέα κράτη-μέλη, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προκειμένου να αξιοποιήσουν περισσότερα κονδύλια των άμεσων ενισχύσεων υπέρ των παραγωγών που συνεχίζουν να πλήττονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής. Εξάλλου, στο αίτημά τους εξηγούσαν ότι το ενδεχόμενο χρήσης του Αποθεματικού Κρίσης δεν θα επαρκούσε, προκειμένου να ανακουφιστούν οι παραγωγοί που βάλλονται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, η Ελλάδα ζήτησε επιπλέον η ΕΕ να αναλάβει φιλόδοξες και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τις σοβαρές δυσχέρειες που προκάλεσαν ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση και να εξασφαλιστεί, συνολικά, η επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε μια συνολική, στρατηγική απάντηση, που θα περιλαμβάνει τον αγροδιατροφικό τομέα και προσβλέπουμε στις προτάσεις της Επιτροπής», σημείωσε. Με την πρόταση της Ελλάδας συντάχθηκαν αρκετά κράτη-μέλη.

Ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι καλωσόρισε την πρόταση της Ελλάδας, εξηγώντας ότι το θέμα πρέπει όχι μόνο να παρακολουθείται συνεχώς, αλλά να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω και εις βάθος συζητήσεις. Επανέλαβε, όμως, ότι τα ίδια τα κράτη-μέλη αποφάσισαν για το ύψος του προϋπολογισμού της ΚΑΠ και ότι από τότε, βέβαια, «άλλαξαν τα πράγματα». Μάλιστα, άσκησε γενικότερη κριτική, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευθύνη όλων απέναντι στους αγρότες, καθώς «πολλά λέμε, αλλά δεν τα κάνουμε όλα» και κάλεσε τους υπουργούς να αναλογιστούν τις επικίνδυνες τάσεις που διαφαίνονταν στον πρωτογενή τομέα πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία.

Πρώτα τα Στρατηγικά

Σχετικά με την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων, απάντησε πως αρχικά «πρέπει να δούμε πώς τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των Στρατηγικών Σχεδίων θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση και εάν τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί και έχουν ήδη εγκριθεί για το 2023 δεν είναι αρκετά. Αλλά δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για αυτά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει πρώτα να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες επιλογές. Απαντώντας, δε, στο αίτημα για την παρέκκλιση από τα ανώτατα όρια των Συνδεδεμένων, τόνισε πως πρόκειται «για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που ακόμη και στην περίπτωση που «δικαιολογείται η εξέταση πρόσθετων μέτρων» η συγκεκριμένη παρέκκλιση «πρέπει να αξιολογηθεί σε πολλαπλές διαστάσεις: νομική, ΠΟΕ, αγορά, περιβαλλοντικό, διοικητικό κ.λπ.».

Ο επίτροπος ήταν κατηγορηματικός ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία τόσο στα Στρατηγικά Σχέδια όσο και στα υφιστάμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης να λειτουργήσουν. Δεν έκρυψε, δε, την ενόχλησή του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων από ορισμένα κράτη-μέλη, αποφεύγοντας, ωστόσο, να τα κατονομάσει. «Έχει τεθεί υπόψη μου ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η εφαρμογή του σχεδίου καθυστερεί, μερικές φορές με την υιοθέτηση της απαραίτητης εθνικής νομοθεσίας», είπε, τονίζοντας ότι «είναι υψίστης σημασίας για τους αγρότες μας να είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση για την υποστήριξη που προβλέπεται από τα εγκεκριμένα Σχέδια και να γνωρίζουν ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις τους».

Ενεργό ρόλο στα περιβαλλοντικά θέλουν οι υπουργοί Γεωργίας

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, οι υπουργοί 16 κρατών-μελών ζήτησαν να έχουν μεγαλύτερο ενεργό ρόλο για περιβαλλοντικά/βιώσιμα μέτρα που επηρεάζουν τον αγροτικό τομέα. Όπως εξηγούν, μία σειρά από πρόσφατες και επικείμενες νομοθετικές προτάσεις της ΕΕ για περιβαλλοντικά θέματα επηρεάζουν άμεσα τον τομέα της γεωργίας ή της δασοκομίας. Με τους υπουργούς Περιβάλλοντος να ηγούνται σταθερά, οι υπουργοί Γεωργίας φοβούνται ότι θέματα που άπτονται του αγροδιατροφικού τομέα μπορεί να μη ληφθούν σοβαρά υπόψη. Με την πρωτοβουλία αυτή συντάσσεται και ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι.

Στην ίδια γραμμή οι Βρυξέλλες

Μετά το Συμβούλιο, η «ΥΧ» επικοινώνησε με ανώτατο στέλεχος των Βρυξελλών για περισσότερες διευκρινίσεις. Σε ερώτηση εάν ανάμεσα στις χώρες που καθυστερούν την εφαρμογή του Στρατηγικού τους Σχεδίου ο επίτροπος εννοεί και την Ελλάδα, το ανώτατο στέλεχος προσπάθησε να αποφύγει να απαντήσει, σημειώνοντας ότι «προτεραιότητα της Κομισιόν ήταν από την αρχή να διασφαλίσει στους αγρότες βεβαιότητα και σιγουριά ότι η νέα ΚΑΠ θα άρχιζε την 1η Ιανουαρίου 2023».

Επανέλαβε όσα τόνισε ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι στο Συμβούλιο, σημειώνοντας ότι τα Στρατηγικά Σχέδια πρέπει να εφαρμοστούν το συντομότερο δυνατόν. «Οι αγρότες πρέπει να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για κονδύλια της ΕΕ και να γνωρίζουν υπό ποιες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις χορηγείται αυτή η στήριξη. Επίσης, η Ελλάδα μπορεί να δαπανήσει 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αγροτών που πλήττονται από το υψηλό κόστος λιπασμάτων», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε: «Η εφαρμογή των Στρατηγικών Σχεδίων θα αποτελέσει ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας για τους αγρότες και πρόσθετη στήριξη για την αύξηση της ανθεκτικότητάς τους απέναντι στον πόλεμο και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο του επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας στους αγρότες της ΕΕ και είναι ανοιχτή να εξετάσει το ενδεχόμενο κινητοποίησης του γεωργικού αποθέματος το 2023, εάν αποδειχθεί απαραίτητο και δικαιολογημένο».