Μεγάλη προσφορά και χαμηλή ζήτηση «ρίχνουν» τις τιμές στο καρπούζι

Μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η (πρώιμη) συγκομιδή στην Τριφυλία

Η υπερπροσφορά «έριξε» απότομα την τιμή του καρπουζιού για τον παραγωγό, κάτι το οποίο δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε ανάλογη ελάφρυνση και για τις τσέπες των καταναλωτών σε όλο το εύρος της λιανικής. Από την προηγούμενη εβδομάδα, μέχρι αυτή που διανύουμε, η τιμή του προϊόντος μειώθηκε από τα 20 – 25 λεπτά ακόμα και στα 10 λεπτά το κιλό, μέχρι τα 18 – 19 λεπτά στη βαρέλα, στην περιοχή της Ηλείας.

Αυτό αποδίδεται από τους ίδιους τους παραγωγούς στο γεγονός ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν σε πρωιμότερη κατά μια εβδομάδα συλλογή, ενώ στην αγορά διακινούνται πια και θερμοκηπίου και υπαίθρια καρπούζια, μαζί με την παραγωγή και των άλλων περιοχών όπως της Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη προσφορά. Παράλληλα, δεν υπήρξε η αναμενόμενη κίνηση προς αγορές της Ευρώπης λόγω κακοκαιρίας.

Επιπλέον, η μείωση της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά, με το καλάθι των καταναλωτών ολοένα να μικραίνει, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο και το καρπούζι. Στις λαϊκές, η τιμή παραμένει στα 39 – 50 λεπτά το κιλό και στα σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκε στα 37 – 45 λεπτά από 37 – 56 λεπτά την προηγούμενη εβδομάδα. Αμετάβλητες παραμένουν και στις κεντρικές χονδρεμπορικές αγορές Θεσσαλονίκης και Ρέντη, όπου πωλείται στα 20 – 30 λεπτά και 20 – 25 (από 20 – 26) λεπτά το κιλό, αντίστοιχα.

Μελίνα ζιάγκου