Η Καστάνιτσα έδωσε αυτήν τη χρονιά τα περισσότερα έλατα

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον στις περισσότερες περιοχές για την αγορά φυσικού έλατου στην Πελοπόννησο, αν και οι τιμές εμπόδισαν αρκετούς να προχωρήσουν στην αγορά του.

Όπως μας ενημέρωσε ο Θεόδωρος Ζαρρής, από το Δασαρχείο Τρίπολης, «φέτος εμφανίστηκε ένας ενδιαφερόμενος στην περιοχή των Βουρβούρων για κοπή ελάτων από φυτεία και το σύνολο των δέντρων που κόπηκε ήταν αυξημένο κατά 50 δέντρα σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί στοιχείο για να διαμορφώσουμε στατιστική εικόνα σε ό,τι έχει σχέση με τη λατομία των ελάτων. Από τον έναν ενδιαφερόμενο που υπάρχει τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία διαρκή αυξητική τάση».

Από το Δασαρχείο Βυτίνας η Βασιλική Σαράντη υπογράμμισε ότι «φέτος, το ενδιαφέρον ήταν πολύ περιορισμένο. Στην περιοχή της Βυτίνας, ήταν μειωμένο κατά 90%. Οι φυτείες είναι δέκα περίπου, αλλά αυτοί που έκαναν αίτημα ήταν λίγοι και η κοπή δεν ξεπέρασε τα 50 δέντρα».

Από την πλευρά του, ο δασολόγος Σπύρος Πετράκος, υπεύθυνος για τον έλεγχο της κοπής ελάτων στο Δασαρχείο Σπάρτης για την περιοχή της Καστάνιτσας, ανέφερε: «Φέτος κόπηκαν περίπου 1.000 έλατα και υπήρχε περισσότερη ζήτηση από άλλες χρονιές. Όπως λένε και οι παραγωγοί, εάν είχαν τη δυνατότητα να κόψουν περισσότερα, θα τα πουλούσαν και αυτά».

Για καλύτερη χρονιά σε σχέση με την περσινή κάνει λόγο ο παραγωγός Θανάσης Αντωνίου: «Μετά την κρίση, οι δύο καλύτερες χρονιές ήταν οι τελευταίες. Οι τιμές αρχίζουν από 30 ευρώ μέχρι 250 ευρώ. Φέτος, μάλιστα, τα δέντρα έφυγαν νωρίς, από τις 25 Νοεμβρίου ο κόσμος ήθελε να στολίσει».