Σε κατακόρυφη πτώση η Κορινθιακή σταφίδα

Οι χαμηλές τιμές οδηγούν σε απόγνωση

Ακόμη μία κακή χρονιά μετράνε οι σταφιδοπαραγωγοί στη Μεσσηνία και στην Κορινθία, που τα τελευταία χρόνια βλέπουν, μαζί με τα προβλήματα στη συγκομιδή, να κατρακυλά η τιμή σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Όπως εξηγεί ο παραγωγός Δημήτρης Δημόπουλος από την Κορινθία, «η σταφίδα φέτος στην περιοχή δεν είχε παραγωγή. Αυτό συμβαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά. Τα προβλήματα αυξάνονται, καθώς οι παραγωγοί αφήνουν κτήματα χωρίς το απαιτούμενο λίπασμα ή χωρίς φυτοπροστασία. Η μείωση της παραγωγής φέτος έφτασε το 60%. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ζήτηση από τους εμπόρους και η τιμή έχει πέσει κατακόρυφα, κινείται από 70 έως 80 λεπτά. Το ανησυχητικό είναι ότι, αν και είμαστε σε περίοδο γιορτών τίποτα δεν θυμίζει την κίνηση που υπήρχε τις περασμένες χρονιές. Εγώ σε κανονική χρονιά κάνω 22 τόνους και τα δύο τελευταία χρόνια έχω πέσει στους 10 τόνους».

Μεσσηνία

Την ίδια ώρα στη Μεσσηνία, όπως εξηγεί ο διευθυντής της «Ένωσης Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος, από πλευράς ποιότητας και ποσότητας αυτή η χρονιά ήταν πάρα πολύ καλή. «Δυστυχώς, όμως, όλο αυτό εξαερώθηκε, αφού ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης ούτε σε συνεταιρισμούς ούτε σε ιδιώτες, καθώς η τιμή της σταφίδας κατρακύλησε ακόμα περισσότερο».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «άρα, έχουμε ανοιχτές τιμές από ιδιώτες που κινούνται στα 50-70 λεπτά. Οι συνεταιρισμοί μας, σε συνεννόηση με την Παναιγιάλειο Ένωση, παρότι προσπάθησαν να διαμορφώσουν μία τιμή που θα είχε ως βάση το 1,30 ευρώ, δεν τα κατάφεραν λόγω της άρνησης των ιδιωτών. Η Παναιγιάλειος Ένωση προσπάθησε για μεγάλο διάστημα του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου να έχει μια τιμή στο 1,18 για την αμακινάριστη σταφίδα και στο 1,25 για τη μακιναρισμένη, αλλά η στάση των ιδιωτών οδηγούσε σε μία κατακόρυφη πτώση των τιμών».

Σύμφωνα με τον κ. Πάζιο, «ένα μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής βρίσκεται κλεισμένο σε αποθήκες και δεν υπάρχουν παλετοκιβώτια για να το παραλάβουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Όλο αυτό έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αποθεμάτων από την προπερασμένη περίοδο και ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι εκκλήσεις στην πολιτική ηγεσία δυστυχώς έπεσαν στο κενό».