Καταλύτης η εμπορία για την ανάπτυξη του νωπού σύκου

syka
Μια καλλιέργεια δύσκολη στην επιλογή της αποτελεί το νωπό σύκο, καθώς η ιδιαιτερότητα της άμεσης διάθεσής του στρέφει πολλούς καλλιεργητές στην αποξήρανση του καρπού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  ο γεωπόνος Δημήτρης Πασχάλης, που διατηρεί φυτώριο στην Έδεσσα, «η πλειονότητα των παραγωγών επιλέγει ποικιλίες για αποξήρανση, γιατί στο νωπό το πρόβλημα είναι η διακίνηση. Για να φυτεύσουν ποικιλίες για νωπό, πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη διάθεση. Όσοι πάνε καλά, όμως, με τη διακίνηση του νωπού αυξάνουν τα δέντρα». Ο ίδιος διακρίνει ενδιαφέρον για νωπό τα τελευταία χρόνια από το Κιλκίς, καθώς και από την Ημαθία και την Έδεσσα.

Κερδίζει σταθερά έδαφος το Black Mission στο Κιλκίς

Ιδιαίτερη δυναμική έχει επιδείξει η καλλιέργεια της ποικιλίας νωπού σύκου Black Mission, που επικεντρώνεται στην Παιονία Κιλκίς. Μια ομάδα καλλιεργητών ξεκίνησε δοκιμαστικά το 2006 με 200 στρέμματα και σήμερα η περιοχή αριθμεί περίπου 1.200 στρέμματα, μας λέει ο γεωπόνος Γιώργος Θεοδωρίδης, που δραστηριοποιείται εκεί. «Η ποικιλία πήγε καλά, έχει ζήτηση και αυτό ενθάρρυνε τους παραγωγούς να αυξήσουν τα στρέμματα», σημειώνει, δεδομένου ότι η δραστηριοποίηση εμπόρων, που κάνουν τη διαλογή, την εμπορία, την τυποποίηση και τη διακίνηση του προϊόντος, εξασφαλίζει τη διάθεσή του, που πραγματοποιείται κυρίως μέσω των σούπερ μάρκετ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης και δευτερευόντως με εξαγωγές. Η συγκομιδή ξεκινάει αυτές τις μέρες και αναμένονται καλύτερες αποδόσεις και ποιότητα σε σχέση με πέρσι, περίπου στα 300-500 κιλά το στρέμμα. Η τιμή εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,5 ευρώ το κιλό για τις πρώτες ποιότητες.

Χονδρέμποροι και αλυσίδες έχουν το «πάνω χέρι» στα σύκα Μαρκόπουλου

syko-sikia
Η διαπραγμάτευση δεν είναι στο χέρι του παραγωγού, γιατί το σύκο δεν είναι ένα φρούτο που μπαίνει στο ψυγείο και μπορείς να το διαχειριστείς εμπορικά πιο ομαλά

Με ρεκόρ πρωίμησης, στις 30 Ιουνίου έναντι 17 Ιουλίου, που ξεκινάει άλλες χρονιές, ξεκίνησε φέτος το μάζεμα του νωπού σύκου ΠΓΕ «Σύκα Βραυρώνας Μαρκοπούλου Μεσογείων», στο Μαρκόπουλο Αττικής. Στην περιοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, Αλέξανδρο Κολιαβασίλη, καλλιεργούνται περίπου 7.000 παλιά δέντρα και δενδρύλλια σε συνολική έκταση 5.000 στρεμμάτων με ετήσια παραγωγή στους 1.500 τόνους. Από αυτά, το 60% περίπου είναι «βασιλικά» και το 40% «μαύρα». Το 95% των εξαγωγών, που αντιστοιχεί στο 50% της ετήσιας παραγωγής, εξάγεται στον Καναδά, αναφέρει ο ίδιος, προς 2 ευρώ το κιλό. Στην αρχή της συγκομιδής, στα 2 ευρώ διαμορφώνεται και η τιμή παραγωγού προς τους εμπόρους του ΟΚΑΑ από όπου κυρίως διακινείται, όμως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, παραγωγός και εξαγωγέας ο ίδιος, αργότερα μέσα στη σεζόν (που διαρκεί 53-55 ημέρες για το «βασιλικό» και 90 ημέρες για το «μαύρο») πέφτει και στα 70-80 λεπτά.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, επειδή το νωπό σύκο πρέπει να διατεθεί άμεσα, οι παραγωγοί του Μαρκόπουλου στην Αττική αναγκάζονται να παραδίδουν με ανοιχτή τιμή την παραγωγή τους στους χονδρέμπορους του ΟΚΑΑ. Σύμφωνα με τον κ. Κολιαβασίλη, «ο παραγωγός πηγαίνει στην αγορά τα σύκα με ανοιχτή τιμή. Την επόμενη μέρα, θα μάθει τι θα πάρει για το προϊόν του. Δεν είναι στο χέρι του η διαπραγμάτευση, γιατί το σύκο δεν είναι ένα φρούτο που μπαίνει στο ψυγείο και μπορείς να το διαχειριστείς εμπορικά πιο ομαλά. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να κάνει τέτοια διαχείριση ο συνεταιρισμός. Τι θα κάνει τις ποσότητες που θα μείνουν αδιάθετες; Δεν είναι λεμόνι ή μήλο να το κρατήσει στο ψυγείο. Έτσι, δυστυχώς, η τιμή είναι στο χέρι του χονδρέμπορου ή του σούπερ μάρκετ, όταν προμηθεύεται κατευθείαν από κάποιους παραγωγούς».