Καταπολέμηση δάκου: Ψυχραιμία, αλλά και ερωτήματα για την απαγόρευση του dimethoate

Αυτή την περίοδο, στα πηγαδάκια παραγωγών και γεωπόνων γίνεται λόγος για την επικείμενη κατάργηση της δραστικής ουσίας dimethoate (διμεθοάτη) που αναμένεται να εφαρμοστεί έως τον Ιούλιο του 2020, σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε όσους απευθύνθηκε η «ΥΧ» σχετικά με το θέμα, όλοι έκαναν λόγο για μια από τις πιο διαδεδομένες και αποτελεσματικές δραστικές για την καταπολέμηση του δάκου, την οποία εμπιστεύονταν οι παραγωγοί εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, η άποψη που εκφράστηκε από τους συνομιλητές μας είναι ότι δεν συντρέχει λόγος μεγάλης ανησυχίας, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος κατά την οποία οι παραγωγοί θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, ενδεχομένως και με κάποια δυσάρεστα αποτελέσματα.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο ελαιοπαραγωγός, Μιχάλης Καμπιτάκης, «πρόκειται για ένα ευρέως διαδεδομένο προϊόν με ιδιαίτερα προσιτό κόστος για τους παραγωγούς. Πάντως, δεν εκτιμώ ότι η επικείμενη κατάργηση της ουσίας θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους για τους παραγωγούς. Το πρόβλημα είναι ότι μειώνονται οι εναλλακτικές, οπότε από αυτή την άποψη θα υπάρξει ένας προβληματισμός».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του δάκου εξαρτάται από μια σειρά ενεργειών και ότι το dimethoate δεν αρκεί από μόνο του για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του εντόμου. Τέλος, έθεσε και τη διάσταση των βιολογικών καλλιεργειών υπό την έννοια ότι «εάν γύρω από κάποιες βιολογικές καλλιέργειες βρίσκονται ελαιόδεντρα που καλλιεργούνται με μη βιολογικές μεθόδους, η εν λόγω ουσία συνέβαλε στην ελάττωση των πληθυσμών δάκου, βοηθώντας έμμεσα και τις βιολογικές καλλιέργειες».

Περισσότερο ταλαιπωρία, παρά ανησυχία

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Μανώλης Κεντρής, που δραστηριοποιείται στους Γαργαλιάνους, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Το dimethoate είναι μια δραστική που οι ελαιοκαλλιεργητές χρησιμοποιούν από το 1960, κάτι που σημαίνει ότι ο δάκος δεν αναπτύσσει εύκολα ανθεκτικότητα στα προϊόντα που περιέχουν τη δραστική αυτήν ουσία. Στην αρχή, είχε προβλεφθεί η κατάργηση της χρήσης του από φέτος, αλλά πήρε παράταση η εφαρμογή της απόφασης. Πρακτικά, βέβαια, η εφαρμογή της απαγόρευσης από του χρόνου τον Ιούλιο δεν αλλάζει και πολλά πράγματα, καθώς η φυτοπροστασία ξεκινά αργότερα. Το κόστος των προϊόντων με το dimethoate είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Ένα βυτίο για 100 – 150 δέντρα δεν ξεπερνά τα 7 – 8 ευρώ για να κάνει ο παραγωγός έως τρεις εφαρμογές, όσες δηλαδή προβλέπονται από την άδειά του. Η δραστική χρησιμοποιείται στην ολοκληρωμένη παραγωγή και στους δολωματικούς ψεκασμούς. Είναι αληθές ότι κάποιοι παραγωγοί, επειδή είχαν συνηθίσει να το χρησιμοποιούν, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έκαναν την ενδεδειγμένη χρήση».

Κατά τον ίδιο, η κατάργηση της ουσίας περισσότερο θα διακόψει μια ευκολία και μια συνήθεια που είχαν οι παραγωγοί, παρά θα αποτελέσει μείζον πρόβλημα. Ζητώντας του να μας σχολιάσει το ζήτημα, ο Παναγιώτης Μυλωνάς, προϊστάμενος του τμήματος Εντομολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, μας είπε ότι «υπάρχει κάποια αξιολόγηση που προφανώς σχετίζεται με την τοξικότητα της δραστικής και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, γι’ αυτό δεν ανανεώθηκε η άδεια της δραστικής».