ΔΗΣΥ: Καταργείστε τον ΕΦΚ στο κρασί πριν τον τρύγο

ΔΗΣΥ: Καταργείστε τον ΕΦΚ στο κρασί πριν τον τρύγο

Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί πριν την έναρξη του φετινού τρύγου, ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη, μ΄ επίκαιρη ερώτησή της, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου κι Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελου Αποστόλου.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν οι 15 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με πρώτο υπογράφοντα το Γιώργο Αρβανιτίδη, ύστερα από συνεργασία με την Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), εγκαίρως και με παρεμβάσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής επισημαίνουν πως είχαν επισημάνει τις καταστροφικές συνέπειες για τους αμπελοκαλλιεργητές και τις οινοποιητικές επιχειρήσεις από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Επισημαίνουν πως  η  κυβέρνηση παρά τις έντονες διαμαρτυρίες και τη διαφωνία των οργανώσεων του κλάδου και την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, προχώρησε στην επιβολή του φόρου, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις  ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για τα αναμενόμενα έσοδα, ότι θα αυξηθεί η παράνομη διακίνηση, ότι θα δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και αθέμιτου ανταγωνισμού για τα νομίμως λειτουργούντα οινοποιεία και ότι θα πληγεί ανεπανόρθωτα ένας αναπτυσσόμενος και με καλές προοπτικές κλάδος της αγροτικής οικονομίας. Δυστυχώς, τονίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν όλες αυτές τις προβλέψεις και το κόστος το πληρώνουν οι αμπελοκαλλιεργητές, οι οινοποιητικές επιχειρήσεις και η Εθνική Οικονομία.

Ζητούν ν΄ ανακοινώσει η κυβέρνηση, πότε θα καταργήσει τον ΕΦΚ για το κρασί, ύστερα από την πλήρη αποτυχία του μέτρου. Για το ζήτημα αυτό πάντως, έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι θα καταργηθεί ενώ εσχάτως το δήλωσε και δεσμεύθηκε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου.