Την κατάρτιση των Νέων Αγροτών παρακολούθησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Συνολικά 14.627 οι δικαιούχοι σε όλες τις περιφέρειες, οι 952 στη Στερεά Ελλάδα

Την περασμένη Τετάρτη (24/4) και παρουσία του Σέρκο Χαρουτουνιάν, προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιήθηκε μέρος της κατάρτισης δικαιούχων του προγράμματος εγκατάστασης Νέων Αγροτών. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στις Βαρδάτες Φθιώτιδας.

Στη σύντομη ομιλία του, ο καθηγητής κ. Χαρουτουνιάν επεσήμανε στους καταρτιζόμενους τις προοπτικές, αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα για την ελαιοκομία.

Υπογράμμισε την προοπτική τού να επενδύσουν στην ποιότητα των προϊόντων τους, εστιάζοντας στις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές, δίνοντας έμφαση στην κυκλική οικονομία, τη συγκαλλιέργεια και την ολιστική θεώρηση των εκάστοτε αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος, ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι καταρτιζόμενοι να κατανοήσουν την αξία της συνεργασίας και τις δυνατότητες που προσφέρει η συμμετοχή στις ενώσεις παραγωγών για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, μείωσης των εισροών και καλύτερης εμπορίας των προϊόντων τους.

Η δράση σε αριθμούς

Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης για Νέους Γεωργούς, διάρκειας 150 ωρών, ξεκίνησε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις αρχές του 2024. Στις καταρτίσεις θα συμμετάσχουν συνολικά 14.627 δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί από όλες τις περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για τους δικαιούχους της 3ης Προκήρυξης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014 – 2020». Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι 14.295.950 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καταρτιστούν 952 αγρότες και αγρότισσες σε 58 προγράμματα κατάρτισης, ανάλογα με τον προσανατολισμό της γεωργικής τους εκμετάλλευσης: 726 δικαιούχοι στη Φυτική Παραγωγή, 145 δικαιούχοι στη Ζωική Παραγωγή και 81 δικαιούχοι στη Μελισσοκομία.

Ειδικότερα, θα καταρτιστούν 429 στη Φθιώτιδα, 295 στην Εύβοια, 144 στη Βοιωτία, 50 στη Φωκίδα και 34 στην Ευρυτανία. Τα προγράμματα κατάρτισης έχουν συνολική διάρκεια 150 ώρες, από τις οποίες τουλάχιστον οι 30 ώρες αφορούν πρακτική́ εξάσκηση στο πεδίο. Στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης, υπάρχει συνέργεια με τα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και πρότυπες γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης.

Στο πρόγραμμα κατάρτισης, που υλοποιείται στις Βαρδάτες στην κατεύθυνση της φυτικής παραγωγής και ειδικότερα στον τομέα της ελαιοκομίας, συμμετέχουν 25 καταρτιζόμενοι Νέοι Γεωργοί από τη Στυλίδα και τον Μώλο. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε ο γενικός διευθυντής Μεταφοράς Γνώσης του Οργανισμού, Δρ Σ. Στάχτιαρης, όπως και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων Οργανισμών.