Η κατάσταση στην αγορά των γεωργικών ελκυστήρων

Επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες για την αντικατάσταση του γερασμένου στόλου

γράφει ο Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ)

Oι νέοι αγρότες επενδύουν σε σύγχρονο εξοπλισμό, διότι αντιλαμβάνονται ότι η βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας περνούν μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι μέσα από την αύξηση των τιμών των προϊόντων

Με μικρές απώλειες προβλέπεται να κλείσει η αγορά των γεωργικών μηχανημάτων το 2023. Αυτό συνιστά μια εξέλιξη λίγο-πολύ αναμενόμενη, μια και η αγορά ήταν σε κατάσταση αναμονής όσον αφορά την προκήρυξη και την αξιολόγηση των νέων επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την αγορά των γεωργικών ελκυστήρων, η κάμψη της υπολογίζεται στο 10%-12% και αναμένεται να διαμορφωθεί στις 1.650-1.700 μονάδες. Το 2022, η αγορά των ελκυστήρων είχε κλείσει στις 1.880 μονάδες.

Είναι γνωστό ότι και η αγορά των γεωργικών παρελκομένων παρουσιάζει την ίδια τάση με τα τρακτέρ, συνεπώς μπορούμε να θεωρήσουμε ότι και τα υπόλοιπα γεωργικά μηχανήματα κινήθηκαν με τους ίδιους πτωτικούς ρυθμούς.

Η σύνθεση στην αγορά των τρακτέρ

Δεν είχαμε μεγάλες αλλαγές στη σύνθεση της αγοράς των τρακτέρ, όσον αφορά κατηγορίες και ιπποδυνάμεις. Τα ειδικά τρακτέρ (δενδροκομικά-αμπελουργικά) καλύπτουν το 64% της αγοράς, με τα τρακτέρ ανοιχτής καλλιέργειας να καλύπτουν αντίστοιχα το 36%. Η πιο προσφιλής κατηγορία ιπποδύναμης είναι τα τρακτέρ από 70 έως 100 ίππους, που καλύπτει σχεδόν το 60% της ζήτησης. Από αυτά, το 47% είναι δενδροκομικά.

Αξιόλογο μερίδιο στην αγορά, περίπου 12%, κατέχουν και τα τρακτέρ ανοιχτής καλλιέργειας, ιπποδύναμης 100-130 ίππων.

Με αργούς ρυθμούς η αντικατάσταση των τρακτέρ

Τα παραπάνω μεγέθη αγοράς δεν βοηθούν στη μείωση της μέσης ηλικίας των ελκυστήρων, που είναι λίγο πάνω από τα 26 έτη. Και αυτό, διότι το μέγεθος της αγοράς τα τελευταία χρόνια (σ.σ. 1.500 τρακτέρ κατά μέσο όρο) υπολείπεται σημαντικά του μεγέθους που είχαμε την προηγούμενη τριακονταετία, στην οποία ο μέσος όρος πωλήσεων ήταν πάνω από 6.000-7.000 τρακτέρ ετησίως.

Εξάλλου, την τελευταία δεκαετία είχαμε χρονιές που οι πωλήσεις ήταν κάτω και από τα 1.000 τρακτέρ ετησίως. Είναι, δηλαδή, πολύ αργός ο ρυθμός αντικατάστασης των παλιών τρακτέρ, παρόλο που υπάρχει η υλοποίηση των επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό

Στα θετικά καταγράφεται το αυξανόμενο ενδιαφέρον των γεωργών για τις νέες τεχνολογίες. Ειδικά οι νέοι αγρότες επενδύουν σε σύγχρονο εξοπλισμό, διότι αντιλαμβάνονται ότι η βιωσιμότητα της αγροτικής εκμετάλλευσης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας περνούν μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής και όχι μέσα από την αύξηση των τιμών των προϊόντων.

Βλέπουμε, έτσι, να υπάρχει συστηματική έρευνα αγοράς και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συστήματα γεωργίας ακριβείας, τόσο για τους ελκυστήρες που φέρουν τον αναγκαίο εξοπλισμό όσο και για τα παρελκόμενα που είναι συμβατά με τη χρήση αυτών των τεχνολογιών.

Ενημερωτικές εκδηλώσεις για την εξοικείωση των αγροτών

Το ενδιαφέρον αυτό έχει οδηγήσει τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου στο να δημιουργήσουν ανεξάρτητα τμήματα νέων τεχνολογιών, τα οποία διαχέουν την πληροφόρηση και προωθούν την πώληση τέτοιων συστημάτων.

Μάλιστα, ο ΣΕΑΜ έχει ήδη ξεκινήσει τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων, προκειμένου οι αγρότες να εξοικειωθούν τόσο με την ορολογία όσο και τις εφαρμογές που έχουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Βαρύτητα δίνεται τόσο στη σωστή όσο και στην ασφαλή χρήση αυτών των τεχνολογιών, μαζί βέβαια με την ανάγκη τεχνικής τους υποστήριξης.

Οι προβλέψεις για το 2024

Για το 2024, οι προβλέψεις μας είναι σχετικά αισιόδοξες. Στις αρχές του νέου έτους αναμένουμε τις εγκρίσεις των νέων Σχεδίων Βελτίωσης, που ευελπιστούμε να δώσουν μια ώθηση στην αγορά. Βέβαια, έχουμε ήδη εκφράσει τις ενστάσεις μας στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, διότι τα προγράμματα αυτά δεν είναι προσανατολισμένα όσο θα έπρεπε στις νέες τεχνολογίες, που είναι και προϋπόθεση για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Από πλευράς περιφερειών και ΥΠΑΑΤ, καταβάλλονται προσπάθειες να ανακοινωθούν οι δικαιούχοι το συντομότερο δυνατόν, ώστε στις αρχές Φεβρουαρίου, που λαμβάνει χώρα η AGROTICA, να έχουμε υποψήφιους αγοραστές και όχι απλούς επισκέπτες. Φυσικά, ακόμη και μια απλή επίσκεψη και γνωριμία με τις νέες τεχνολογίες είναι μια παρακαταθήκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού για όσους επενδύουν στον πρωτογενή τομέα και σκοπεύουν να αναπτυχθούν επιχειρηματικά σε αυτόν.