Σε κατάσταση συναγερμού για τον ακανθώδη αλευρώδη η Αργολίδα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΔΑΟΚ Αργολίδας μετά την εμφάνιση του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους στην πόλη του Άργους και μάλιστα σε σπίτι γεωπόνου που παρατήρησε στον κήπο του την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού σε ένα από τα δέντρα που υπήρχαν στον κήπο του.

Σύμφωνα με την Ντίνα Σπανού από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας, «μόλις ενημερωθήκαμε από τον συνάδελφο προχωρήσαμε στην επιβεβαίωση της παρουσίας του οργανισμού και στη συνέχεια καταστρέψαμε και κάψαμε πέντε δέντρα, ώστε να μην επεκταθεί ο αλευρώδης σε άλλες περιοχές. Στόχος μας πλέον είναι η ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και μάλιστα ήδη ενημερώνουμε τους μαθητές με ειδικά φυλλάδια, ώστε να γίνει γνωστό το πρόβλημα σε όλα τα σπίτια».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η εμφάνιση του αλευρώδους στον αστικό ιστό δίνει τη δυνατότητα να μπλοκαριστεί με κατάλληλη ενημέρωση και να αποφευχθεί η εξάπλωσή του σε γειτονικές αγροτικές περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως μας ενημέρωσε η κα Σπανού, ότι το φθινόπωρο του 2016 επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας με την κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus). Ο Αλευρώδης αυτός εντοπίστηκε στην Κέρκυρα και έχει προκαλέσει εκτεταμένες προσβολές σε πορτοκαλιές, αμπέλια και τριανταφυλλιές.

Στη συνέχεια βρέθηκε το 2017 στην πόλη της Ηγουμενίτσας, το 2019 και το 2021 σε εσπεριδοειδή, αμπέλι και τριανταφυλλιά στην Άρτα, το καλοκαίρι του 2021 σε δείγματα βλαστών εσπεριδοειδών, τριανταφυλλιάς, κορομηλιάς και σεφλέρας στην Αιτωλοακαρνανία και τέλος τον Νοέμβριο του 2022 στην Αχαΐα, σε δείγματα βλαστών εσπεριδοειδών στην πόλη της Πάτρας.