Κατατέθηκε η τροπολογία για την απαλλαγή αγροτών από το τέλος επιτηδεύματος

Κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής 8 Απριλίου από το υπουργείο Οικονομικών η τροπολογία για την απαλλαγή των αγροτών του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και των αλιέων από το τέλος επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2021.

Όπως είχαν γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ το ypaithros.gr και η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», η πρωτοβουλία αφορά κυρίως αυτούς που είχαν ενταχθεί στα βιβλία και στο κανονικό καθεστώς από 1/1/2014 και μετά. Yπενθυμίζεται ότι οι αγρότες-μέλη συνεταιρισμών καθώς και όσοι «ανήκουν» στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ ούτως ή άλλως απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

Με την ίδια τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους οχημάτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες τους καταβάλλονται τέλη κυκλοφορία με το μήνα δίχως προσαυξήσεις.

Αναλυτικά, με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών:

-Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος και για το φορολογικό έτος 2021, οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

-Προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

-Εισάγεται η δυνατότητα ενίσχυσης φυσικών και νομικών προσώπων κάθε νομικής μορφής που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού, μετά από προηγούμενη έγκριση του καθεστώτος ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τίθενται πλαφόν ενίσχυσης ανά κλάδο δραστηριότητας, πχ. για αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια, για παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Ενώ εισάγονται και εξαιρέσεις στη χορήγηση των εν ενισχύσεων αυτών, εφόσον πρόκειται για προβληματικές επιχειρήσεις. Οι εν λόγω ενισχύσεις δύνανται να συμψηφίζονται με βεβαιωμένες και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμούν σε βάρος των δικαιούχων της ενίσχυσης.