Κατεψυγμένα λαχανικά: Με δυσκολίες θα καλυφθεί ο προγραμματισμός των εταιρειών

Με τον αρακά ξεκίνησαν οι ανοιξιάτικες σπορές των βιομηχανοποιημένων λαχανικών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα φασολάκια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν δείχνουν μία οψίμιση της παραγωγής, αλλά το παιχνίδι θα παιχτεί πάνω στον προγραμματισμό που έχουν κάνει οι εταιρείες. Σημαντικός επίσης θα είναι και ο ρόλος των καιρικών συνθηκών το επόμενο διάστημα και μέχρι τη συλλογή. Το κόστος είναι ιδιαίτερα αυξημένο, τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και των εταιρειών.

Σημαντικό επίσης είναι και το θέμα των άλλων καλλιεργειών και ειδικότερα του καλαμποκιού, οι οποίες θα καθορίσουν και τις τελικές επιλογές των παραγωγών. Όπως μας ενημερώνει ο Μιχάλης Στράντζαλης, μεταποιητής κηπευτικών της εταιρείας Αrdasfrost ΑΕ από την Ορεστιάδα, «γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την κάλυψη των στρεμμάτων στον προγραμματισμό που έχουμε κάνει. Το καλαμπόκι αλλάζει τα σχέδιά μας, γιατί ένα ποσοστό των παραγωγών στρέφεται προς τα εκεί. Εμείς από την πλευρά μας βρεθήκαμε με ένα υψηλό κόστος μεταποίησης και αποθήκευσης των προϊόντων μας. Το κόστος ψύξης είναι αυξημένο κατά 100%, όπως επίσης και το κόστος επεξεργασίας».

Ο τουρισμός στο αισιόδοξο σενάριο

Ξεπερνώντας το γκρίζο τοπίο, ο κ. Στράντζαλης έκανε αναφορά και για τις εξελίξεις στον τομέα των αγορών. «Μπορεί να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα στη μεταποίηση, αλλά ως επιχειρήσεις στοχεύουμε και στο άνοιγμα των αγορών.

Ο τουρισμός για εμάς αποτελεί ένα αισιόδοξο σενάριο και ήδη τα μηνύματα που έχουμε από τις τουριστικές περιοχές είναι θετικά, κάτι που μας ενθαρρύνει ιδιαίτερα ώστε να κάνουμε τα επόμενα βήματα για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο», υποστηρίζει.

Το νερό ανεβάζει το κόστος παραγωγής

Ο αρακάς και το φασόλι, αλλά και άλλα λαχανικά που προορίζονται για τη βιομηχανία των κατεψυγμένων, αν καλλιεργηθούν σωστά μπορεί να αφήσουν ένα καλό εισόδημα στον παραγωγό, δηλώνει ο Γιάννης Μαργαριτίδης από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση του κόστους στα λιπάσματα και το κόστος άρδευσης είναι ανησυχητική. «Οι τιμές των λιπασμάτων διπλασιάστηκαν, το νερό ανάγεται σε σημαντικότατο ζήτημα και προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημα με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους ΤΟΕΒ που χρησιμοποιούμε», τονίζει, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο ίδιος μας λέει πως «η τιμή του αρακά κυμαίνεται στα 23 λεπτά το κιλό, με μία μέση απόδοση στα 800 κιλά το στρέμμα και τα φασολάκια στα 25 λεπτά το κιλό, με μία απόδοση περίπου στα 1.400 κιλά το στρέμμα. Σημαντική επίσης είναι και η συνδρομή της εταιρείας που συνεργαζόμαστε, καθώς μας παρέχει δωρεάν σπορά και συλλογή του προϊόντος», καταλήγει.

Για μία δύσκολη χρονιά κάνει λόγο και ο Χρήστος Τσακίρης, γεωπόνος της εταιρείας Άρδας Frost. «Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν προβλήματα στον προγραμματισμό κάλυψης των εκτάσεων που είχαμε καθορίσει για την τρέχουσα περίοδο. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε σύγχρονες τεχνικές, οι οποίες να μειώνουν το κόστος παραγωγής και να αυξάνουν και την παραγωγικότητα. Μέσα από τον προγραμματισμό που κάνουμε, έχουμε τη δυνατότητα της επίσπορης καλλιέργειας με καλαμπόκι και φασόλι, ώστε να συλλέξουμε και το επόμενο διάστημα».

Οι καλές συνεργασίες δημιουργούν και νέες ευκαιρίες

Μπορεί το κόστος παραγωγής να έχει δημιουργήσει μία αρνητική εξέλιξη στην παραγωγή των κατεψυγμένων λαχανικών, όμως για πολλούς παραγωγούς δεν αρκεί για να διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν χτίσει μέσα στα χρόνια με τις εταιρείες. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η σχέση του παραγωγού Παύλου Παπακωνσταντίνου, παραγωγού αρακά από τη Φαλάνη Λάρισας, με την Μπάρμπα Στάθης.

Ο ίδιος κάνει λόγο για μία δύσκολη συγκυρία με υψηλό κόστος παραγωγής, «όμως προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια και να συνεχίσουμε την παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο, γνωρίζοντας ότι το προϊόν που παράγουμε είναι υψηλής ποιότητας και έχει βρει τη θέση του στην αγορά».

Ο ίδιος βλέπει μελλοντικά μια στροφή και προς τα βιολογικά προϊόντα. «Στόχος μας ως παραγωγοί είναι να μπούμε και στις βιολογικές καλλιέργειες και βλέπουμε ότι υπάρχει ενθάρρυνση από την πλευρά της εταιρείας». Εκείνο όμως που κινεί το ενδιαφέρον του ίδιου όπως και άλλων συναδέλφων του είναι να τεθεί σε λειτουργία το παλιό εργοστάσιο του Μπάρμπα Στάθη, που βρίσκεται στην περιοχή της Λάρισας. «Για μας αποτελεί κομμάτι ιστορίας, και θέλουμε να έχει συνέχεια», καταλήγει.