Καθημερινό φαινόμενο οι κλοπές σε λιοστάσια

Σε σύνηθες γεγονός τείνει να μετατραπεί η κλοπή ελαιοκάρπων από τα λιοστάσια. Πριν από λίγες ημέρες, άγνωστοι μπήκαν σε ελαιώνα, που βρίσκεται μεταξύ των περιοχών Παλαίρου και Βόνιτσας, και άρχισαν να μαζεύουν ελιές. Ωστόσο, έγιναν αντιληπτοί και ενημερώθηκε άμεσα η αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο. Στη θέα των αστυνομικών, άφησαν άρον-άρον τους καρπούς που είχαν μαζέψει, μαζί με τα δίχτυα και τα σύνεργα συγκομιδής, και τράπηκαν σε φυγή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, οι δράστες ήταν αρκετοί. Από την αστυνομία κατασχέθηκαν όλα τα σύνεργα, όπως και ο καρπός, ο οποίος αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του ελαιώνα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε είναι κατ’ αγνώστων, ενώ ξεκίνησε έρευνα από την αστυνομία, ώστε να διαλευκανθεί το συμβάν.

Στο στόχαστρο επιτηδείων

Να σημειωθεί πως παρόμοια περιστατικά σημειώνονται πολύ συχνά στις περισσότερες ελαιοκομικές περιοχές, ακόμα και στην Αττική. Πρόσφατα, άγνωστοι μάζεψαν ελιές από ελαιώνα στα Μεσόγεια και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαραμπάς στο Μαρκόπουλο.

Η καταγγελία έγινε από τον ιδιοκτήτη του αγροτεμαχίου, ο οποίος διαπίστωσε την κλοπή όταν πήγε να μαζέψει τον καρπό από το λιοστάσι του. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο, αφού κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, τα λιοστάσια μπαίνουν στο στόχαστρο επιτηδείων που, εκτός από τον ελαιόκαρπο, αφαιρούν και ελαιόπανα, πριόνια και οτιδήποτε άλλο αφήνουν οι παραγωγοί εκεί, προκειμένου να συνεχίσουν την επόμενη μέρα.

Φέτος, όμως, το κακό έχει παραγίνει, όπως λένε παραγωγοί, καθώς η άνοδος της τιμής του ελαιολάδου έχει χειροτερέψει την κατάσταση. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, υπάρχουν ακόμα και συμμορίες που χρησιμοποιούν αλυσοπρίονα για να κλέβουν γεμάτα κλαδιά ή και ολόκληρα δέντρα από αφύλακτους ελαιώνες.