Καθισμένη η αγορά του σκληρού σιταριού

Mε διόρθωση 3 ευρώ/τόνο υποδέχτηκαν Φότζια και Μπολόνια τον Σεπτέμβριο

Ο Αύγουστος είναι διαχρονικά ένας ούτως ή άλλως μάλλον «νεκρός» μήνας για την αγορά του σκληρού σιταριού, όμως ούτε η επιστροφή στην κανονικότητα του Σεπτεμβρίου έφερε μια αναζωπύρωση της εμπορικής κίνησης.

Αντίθετα, η αγορά εξακολουθεί να κινείται με ιδιαίτερα νωχελικούς ρυθμούς, γεγονός που πρέπει να αποδοθεί στα αρκετά χαμηλά –σε σχέση με το ξεκίνημα του αλωνισμού– επίπεδα των προσφερόμενων τιμών, τα οποία είναι αυτήν τη στιγμή ασύμφορα για τους Έλληνες εμπόρους. Έχοντας διαμορφώσει κοστολόγια της τάξης των 270 ευρώ/τόνο (κατά μέσο όρο) από την αρχή της σεζόν, είναι προφανές ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με σημαντική «χασούρα», εφόσον αποφασίσουν να πουλήσουν στα 265 ευρώ/τόνο FOB γύρω από τα οποία περιστρέφονται σήμερα οι συζητήσεις για εξαγωγή. Ως εκ τούτου, κι εφόσον δεν έχουν άμεση ανάγκη για ρευστότητα, επιλέγουν να τηρήσουν στάση αναμονής.

Για κλεισίματα στα 22 λεπτά μιλούν οι έμποροι

Μοιραία, το κλίμα αυτό μεταφέρεται και στους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», στην περιοχή της Θεσσαλίας όσοι επιχειρούν αυτή την περίοδο να πουλήσουν σιτάρια που έχουν κρατήσει στις αποθήκες τους ή να «κλείσουν» ποσότητες που έχουν παραδώσει με ανοιχτές τιμές, ακούνε από μεγάλους εμπορικούς οίκους της περιοχής νούμερα της τάξης των 22 λεπτών/κιλό.

Την κατάσταση δεν βοηθάει η νέα διόρθωση που, μετά από μερικές εβδομάδες σταθερότητας, κατέγραψαν τα ιταλικά χρηματιστήρια. Η αρχή έγινε από την Μπολόνια, όπου την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές υποχώρησαν κατά 3 ευρώ, με αποτέλεσμα η πρώτη ποιότητα (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 80 kg/hl, υαλώδη 80%) να πωλείται από 280 έως 285 ευρώ/τόνο (και η δεύτερη (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%) από 272 έως 277 ευρώ/τόνος.

Στο ίδιο πνεύμα, στη νέα λίστα της Φότζια (9 Σεπτεμβρίου), οι τιμές απώλεσαν αυτή την εβδομάδα επίσης 3 ευρώ/τόνο, κάτι που είχε ως συνέπεια η πρώτη ποιοτική κατηγορία (πρωτεΐνη 13%, ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80%) να διαπραγματεύεται από 292 έως 297 ευρώ/τόνο (επί αυτοκινήτου), ενώ η δεύτερη (πρωτεΐνη 12%, ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70%) από 282 έως 287 ευρώ/τόνο.

Δεν βοήθησε ο διαγωνισμός της Τουρκίας

Σε διεθνές επίπεδο, ο πιο πρόσφατος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, η οποία έκλεισε 110.000 τόνους σκληρού σιταριού για παράδοση στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου – 10 Οκτωβρίου με μέση τιμή 326 δολάρια/τόνο (για παράδοση σε λιμάνι τους), νούμερο που με την τρέχουσα ισοτιμία μεταφράζεται σε περίπου 272 ευρώ/τόνο. Η εν λόγω δουλειά αναμένεται να υλοποιηθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με καναδέζικο σιτάρι.

Όπως είναι λογικό, τα βλέμματα είναι στραμμένα, αυτήν τη στιγμή, στην καναδική σοδειά, η συγκομιδή της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια μίνιμουμ παραγωγή 6,5 εκατ. τόνων, ενώ τα χαρακτηριστικά της είναι πολύ καλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι ότι, όπως και την περυσινή σεζόν, θα επαναληφθεί το φαινόμενο εξαιρετικά ποιοτικό καναδέζικο σκληρό σιτάρι να προσφέρεται στη Μεσόγειο σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, κάτι το οποίο –εφόσον συμβεί– θα ασκήσει πιέσεις στην ευρωπαϊκή παραγωγή.