Kατιφέδες για την καταπολέμηση του αλευρώδους στην ντομάτα

katifes
Επί χρόνια φυτεύονται κατιφέδες κοντά σε καλλιέργειες ντομάτας, καθώς στις τάξεις των κηπουρών υπάρχει ο μύθος ότι με κάποιον τρόπο το εν λόγω λουλούδι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παρασίτων.

Νέα ερευνητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι ίσως τελικά να μην πρόκειται για έναν απλό μύθο. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Νewcastle πραγματοποίησαν δοκιμές σε κατιφέδες, για να βρουν ακριβώς ποιες χημικές ουσίες απελευθέρωναν στον αέρα.

Η χαρακτηριστικότερη όλων είναι το λιμονένιο, βασικό συστατικό της φλούδας των εσπεριδοειδών. Κατά την έρευνα σε θερμοκήπια, διαπιστώθηκε ότι οι γλάστρες με κατιφέδες απωθούν ένα λευκό έντομο, γνωστό και ως αλευρώδης του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), που εντοπίζεται συνήθως κάτω από τα φύλλα και αποτελεί σημαντικό εχθρό φρούτων και λαχανικών στα θερμοκήπια. Αυτό βέβαια προέκυψε ως ένα προληπτικό μέτρο.

Ωστόσο, το ερώτημα ήταν, «τι συμβαίνει αν υπάρχει ήδη πρόβλημα με το εν λόγω έντομο;»

Δοκιμές που έγιναν για να απαντήσουν στο ερώτημα έδειξαν ότι η προσθήκη ενός κατιφέ… έκτακτης ανάγκης, είχε πολύ περιορισμένα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν «απελευθερωτή» λιμονενίου (κάτι σαν αποσμητικό χώρου) που αποδείχθηκε πολύ πιο αποτελεσματικός ακόμα και όταν η μύγα είχε αρχίσει να αυξάνει τους πληθυσμούς της.