Με κατώφλι τα 24 ευρώ τα νέα συμβόλαια κριθαριού της Aθηναϊκής Ζυθοποιίας

Μίνιμουμ εγγυημένη τιμή με παράθυρο ανόδου προβλέπουν οι νέες συμβάσεις της ζυθοποιίας

Νέα λογική, που απηχεί τις ιδιαίτερες συνθήκες και δη τη μεταβλητότητα που επικρατεί στις αγορές των σιτηρών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, υιοθετούν τα συμβόλαια της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ενόψει της ερχόμενης καλλιεργητικής σεζόν στο βυνοποιήσιμο κριθάρι.

Μέχρι πρόσφατα, οι συμβάσεις της Αθηναϊκής προέβλεπαν μια προκαθορισμένη (φιξ) τιμή αγοράς του κριθαριού, η οποία για την περσινή χρονιά είχε διαμορφωθεί στα 18 ευρώ. Βέβαια, οι εξελίξεις ανάγκασαν τη ζυθοποιία να προχωρήσει το καλοκαίρι στην αναπροσαρμογή τους, φέρνοντας εντέλει την τιμή πάνω από τα επίπεδα της αγοράς του κτηνοτροφικού κριθαριού κατά την περίοδο του αλωνισμού (33 λεπτά/κιλό).

«Θα ακολουθήσουμε την αγορά»

Φέτος, η εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί διαφορετικά, θέτοντας εκ προοιμίου μια ελάχιστη εγγυημένη τιμή 24 λεπτών το κιλό, με τη δέσμευση ότι αυτή θα αυξηθεί, εφόσον η αγορά κινηθεί υψηλότερα την περίοδο της συγκομιδής. «Έως τώρα, ορίζαμε απλά μια τιμή και, εφόσον το κρίναμε απαραίτητο, προχωρούσαμε στην αναθεώρησή της κατά τη διάρκεια του αλωνισμού. Πλέον, τα νέα συμβόλαια έχουν ουσιαστικά ενσωματώσει αυτόν τον μηχανισμό αναπροσαρμογής και αναφέρουν ρητά ότι θα ακολουθήσουμε τα επίπεδα της αγοράς, εφόσον αυτή υπερβεί την εγγυημένη τιμή μας», εξηγεί στην «ΥΧ» ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, Βασίλης Κωτούλας.

«Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει αλλιώς, από τη στιγμή που η κατάσταση είναι φέτος τόσο ρευστή», προσθέτει ο ίδιος. «Το πετρέλαιο είναι αυξημένο κατά 70%, τα λιπάσματα κατά 150% και, γενικότερα, υπάρχει ένα πλαίσιο που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω το συνολικό κόστος της καλλιέργειας. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη αυτήν τη συνθήκη, θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να έχουμε μια μίνιμουμ ρεαλιστική τιμή, η οποία, ακόμα και στο απευκταίο σενάριο της κατάρρευσης των τιμών -που βέβαια δεν φαντάζει καθόλου πιθανό αυτήν τη στιγμή- θα καλύπτει τον παραγωγό», υπογραμμίζει.

Αύξηση άνω του 10% στις εκτάσεις

Στόχος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι φέτος να αυξήσει κατά 10%-15% τις εκτάσεις που θα σπαρθούν συμβολαιακά, οι οποίες την περσινή σεζόν διαμορφώθηκαν σε περίπου 130.000 στρέμματα, με βασικούς πυρήνες τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και δευτερευόντως τη Στερεά Ελλάδα, «δίνοντας» συνολικά 52.000 τόνους κριθαριού. Κι αυτό γιατί, όπως σημειώνει, οι εξαγωγές βύνης αποτελούν πλέον βασικό κομμάτι της στρατηγικής της ζυθοποιίας.

Δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει έως τώρα οι παραγωγοί, ο κ. Κωτούλας θεωρεί ότι ο στόχος της αύξησης των στρεμμάτων είναι εφικτός. Μάλιστα, εκτιμά ότι γενικότερα το κριθάρι έχει φέτος την προοπτική να προσελκύσει περισσότερους παραγωγούς, ιδίως αν τελικά ενταχθεί στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δοθεί ακόμα ένα κίνητρο στους καλλιεργητές.

Η διανομή των Bacardi τόνωσε κέρδη και τζίρο

Οι καθαρές πωλήσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (δίχως δηλαδή να συμπεριλαμβάνεται ο ΕΦΚ ζύθου) για το 2021 διαμορφώθηκαν σε 225,63 εκατ. ευρώ, έναντι 179,13 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν μέσα στο καλοκαίρι.

Η αύξηση 24,86% οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του όγκου πωλήσεων των προϊόντων Bacardi, των οποίων τη διανομή εξασφάλισε από 1ης Απριλίου 2021 και για μια πενταετία η εταιρεία. Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση 11% στις κατ’ όγκο πωλήσεις μπύρας στην εγχώρια αγορά, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι στην προηγούμενη χρήση (2020) είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση, επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 34,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα 285,49% σε σχέση με το 2020, ενώ τα μετά φόρων κέρδη έφτασαν τα 26,7 εκατ. ευρώ, έναντι 6,1 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022