Κατοχυρώνει τα 50 λεπτά το αγελαδινό αλλά συνεχίζουν να μπαίνουν μέσα οι μονάδες

Η ανοδική τροχιά των τιμών δεν αρκεί για να καλύψει τα υπέρογκα κόστη

Δώρον – άδωρον αποδεικνύεται για τους αγελαδοτρόφους ακόμα και το μισό ευρώ με το οποίο τιμολογήθηκε για ορισμένες μονάδες, δυναμικότητας άνω των 7 τόνων/ημερησίως, το γάλα του Απριλίου, καθώς, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ», δυσκολεύονται αφάνταστα να παραμείνουν βιώσιμοι, προσδιορίζοντας το κόστος παραγωγής στα 55-56 λεπτά το κιλό.

Ορισμένοι απευθύνουν έκκληση στους συναδέλφους τους γεωργούς να πρυτανεύσει η λογική στις τιμές πώλησης των σιτηρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν δεν μπει φρένο στη φιλοδοξία κάποιων να πλουτίσουν, πολλές κτηνοτροφικές μονάδες θα κλείσουν και ολόκληρη η παραγωγική αλυσίδα θα απειληθεί με κατάρρευση».

Για το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ εσόδων και κόστους παραγωγής μίλησε στην «ΥΧ» ο αγελαδοτρόφος από το Κιλκίς, Αργύρης Πασχαλίδης, που συνεργάζεται με τη ΜΕΒΓΑΛ. Ανέφερε ότι πολλοί γεωργοί θα παρασυρθούν από τη δυνατότητα να βγάλουν μεγάλο κέρδος, χωρίς να σκεφτούν σε ποιους θα πουλάνε την επαύριον:

«Προς το παρόν αντέχουμε, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμα. Η τιμή παραγωγού στο γάλα έχει ανέβει και συνεχίζει να ανεβαίνει, όμως δεν γεφυρώνει το χάσμα με το κόστος παραγωγής. Για να καταλάβετε, τώρα που πληρώνομαι το γάλα στα 48,5 λεπτά με περίπου 3,5 τόνους είμαι σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι ήμουν όταν το πληρωνόμουν 38. Συνεργάζομαι εδώ και πολλά χρόνια με παραγωγούς, χωριανούς μου, για να αγοράσω ζωοτροφές. Φέτος το ενσίρωμα πολλοί δεν θα το δίνουν ούτε με 7 λεπτά. Ακούω συνεχώς τη φράση “φέτος είναι η χρονιά μας”. Αν κλείσουμε φέτος, πού θα πουλήσουν του χρόνου την παραγωγή τους;», αναρωτήθηκε.

«Όσοι ιδιοπαράγουν ίσως επιβιώσουν»

Ο κτηνοτρόφος πρόσθεσε ότι λόγω της αύξησης της τιμής σε ορισμένες πρώτες ύλες του σιτηρεσίου των ζώων, αναγκάστηκε να τις καταργήσει εντελώς, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο τονάζ.

«Έχω κόψει τον βαμβακόσπορο και το φυτικό λίπος που έδινα στα ζώα, γιατί οι τιμές έχουν διπλασιαστεί. Αν τα διατηρούσα, θα είχα τουλάχιστον μισό τόνο επιπλέον», τονίζει.

Ο Γιάννης Τσιτσιλίδης από τις Σέρρες εξέφρασε την άποψη ότι μόνο όποιος μπορεί να ιδιοπαράγει τις ζωοτροφές θα επιβιώσει: «Αποφάσισα να αγοράσω χωράφια και να επεκτείνω την παραγωγή ζωοτροφών μου, παρά το γεγονός ότι οι τιμές αυτή την περίοδο έχουν διπλασιαστεί. Δεν γίνεται αλλιώς. Στο τέλος θα υπάρχουν τέσσερις – πέντε μονάδες σε κάποιους νομούς και οι μικρότεροι θα κλείσουν», αναφέρει.

«Οι γεωργοί λένε ότι φέτος είναι η χρονιά τους, εμείς λέμε ότι φέτος είναι το τέλος μας»

Παγιώνετται το «50άρι» τον Μάιο

Ακόμα και με 51 λεπτά τιμολογήθηκε το καλής ποιότητα γάλα σε μεγάλες μονάδες, σύμφωνα με τον αγελαδοτρόφο από τη Θεσσαλονίκη, Γιώργο Κεφαλά. «Εκτιμώ ότι τον Μάιο το ανώτατο όριο τιμής θα ανέβει ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Τσιτσιλίδης, που συνεργάζεται με την Κρι-Κρι, εκτίμησε ότι τον Μάιο το ποιοτικό γάλα θα τιμολογηθεί στα 49,5 λεπτά στις μονάδες με ημερήσια παραγωγή πάνω από 5 τόνους.

Σύμφωνα με παραγωγό που δραστηριοποιείται στην αγελαδοτροφία, «πρώτης ποιότητας» είναι το γάλα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μικρόβια και σωματικά κύτταρα, λίπος πάνω από 3,80% και πρωτεΐνη πάνω από 3,30%.