Καύσιμο το πετρέλαιο για το ράλι του βαμβακιού

Στας 77 σεντς βλέπει το εκκοκκισμένο η ICAC, καμπανάκι για διόρθωση από Commerzbank

Παράταση έως 10 Φεβρουαρίου στις παραδόσεις σύσπορου για τη συνδεδεμένη βάμβακος
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Σημάδια υποχώρησης, μετά το χρηματιστηριακό ράλι που διένυσαν οι τιμές βαμβακιού στα μέσα Ιανουαρίου, δείχνουν το τελευταίο διάστημα τα προθεσμιακά συμβόλαια Μαρτίου στην αγορά του Σικάγο.

Tην ίδια ώρα, ωστόσο, οι ανταγωνιστικές συνθετικές ίνες (βλ. πολυεστέρας), ελέω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, γίνονται πιο ακριβές, επομένως πέφτει και η ζήτησή τους έναντι του βαμβακιού. Πιο αναλυτικά, οι τιμές για τα συμβόλαια αυτά από τα 80 σεντς ανά λίμπρα του Ιανουαρίου, πλέον βρίσκονται γύρω από τα 77 σεντς ανά λίμπρα, οδηγώντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται αν αυτή η υποχώρηση είναι ένα μικρό μόνο «διάλειμμα» σε μια αγορά, κατά κύριο λόγο, ανοδική.

Μετά την άνοδο έρχεται η διόρθωση

-Διαφήμιση-

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών του για τις τιμές βάμβακος της εμπορικής σεζόν 2017/2018 προχώρησε η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC) στις αρχές Φεβρουαρίου, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις της για τα διεθνή αποθέματα. Παράλληλα,

αναμένει αύξηση τιμών για τον ανταγωνιστικό πολυεστέρα, γεγονός που επίσης θα στηρίξει τις τιμές του βάμβακος.

Ειδικότερα, η ICAC προβλέπει ότι η διεθνής τιμή εκκοκκισμένου βαμβακιού Δείκτης Α’ (Cotlook Index A) κατά μέσο όρο θα αγγίξει τα 77 σεντς ανά λίμπρα για την τρέχουσα σεζόν. Το νούμερο αυτό εξακολουθεί να υποδηλώνει ότι η ICAC αναμένει ότι οι τιμές θα μειωθούν κατά το υπόλοιπο της σεζόν, με τις τιμές μέχρι στιγμής για τη σεζόν 2017/2018 (που ξεκίνησε τον Αύγουστο), κατά μέσο όρο να κινούνται γύρω από τα 82,4 σεντς ανά λίμπρα.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Cotlook A –ο οποίος τυπικά κινείται ψηλότερα από τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης– στις 5 Φεβρουαρίου έφτασε τα 89,05 σεντς ανά λίμπρα.

Καύσιμο το πετρέλαιο για το ράλι του βαμβακιού
Στας 77 σεντς βλέπει το εκκοκκισμένο η ICAC

Ωστόσο, η γερμανική τράπεζα Commerzbank προβλέπει διόρθωση στην αξία του βαμβακιού λόγω μικρής αύξησης το 2018/2019 της προσφοράς που θα επέλθει από την άνοδο των φυτεύσεων εξαιτίας της τρέχουσας ελκυστικής τιμής του προϊόντος. «Για το 2018/2019, δεν υπάρχουν σημάδια για μείωση της προσφοράς, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οπότε οι τιμές θα διορθώσουν (πτωτική τάση)», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Commerzbank.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής Ron Lee της εταιρείας McCleskey Cotton εκτιμά ότι η διόρθωση των τιμών είναι προσωρινή και η αγορά βάμβακος θα παραμείνει σε ανοδικό κανάλι («τάση του ταύρου», όπως λένε οι χρηματιστές).

Πολυεστέρας vs βαμβάκι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία αναθεώρηση των τιμών του βαμβακιού από την ICAC αντιπροσωπεύει μια αύξηση 3 σεντς ανά λίμπρα από τις προβλέψεις του περασμένου μήνα. Και αυτό όταν στις αρχές του 2017/2018 προέβλεπε τιμή κατά μέσο όρο στα 69 σεντς ανά λίμπρα. Η αύξηση της τιμής, σύμφωνα με τους αναλυτές της ICAC προκύπτει από το γεγονός ότι «ο ανταγωνιστικός πολυεστέρας είναι πιο ακριβός φέτος εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του βαμβακιού ανέβαιναν, εκείνες των σύνθετων ινών αυξήθηκαν πιο πολύ».

Επιπλέον, η ICAC αναθεωρεί πτωτικά τα διεθνή αποθέματα βαμβακιού κατά 100.000 τόνους στους 18,88 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω μείωσης της παραγωγής σε Ινδία και Πακιστάν και ταυτόχρονης αύξησης της διεθνούς κατανάλωσης.

Διεθνής προσφορά και ζήτηση βαμβακιού
(εκατ. τόνοι)

 

2016/2017

2017/2018 (εκτιμ.)

Παραγωγή

22,98

25,51

Κατανάλωση

24,55

25,37

Εισαγωγές

8,12

8,25

Εξαγωγές

8,07

8,25

Τελικά αποθέματα

18,74

18,88

Cotlook A Index

83

77

 Πηγή: icac.org

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki