«Καυτές» συνθήκες προκαλούν οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε γεωργούς και κτηνοτρόφους

Ε

ξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την πραγματοποίηση των απαραίτητων εργασιών προκαλεί σε γεωργούς και κτηνοτρόφους η επέλαση του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα την τελευταία εβδομάδα. Τόσο ο παρατεταμένος καύσωνας όσο και οι σημαντικές επιπτώσεις της λειψυδρίας και της ξηρασίας, αλλά και των παγετών των προηγούμενων μηνών, έχουν φέρει τους αγροτοκτηνοτρόφους στα όριά τους.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, σημειώθηκαν υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου για αρκετές ημέρες, σε περιοχές των νομών Κιλκίς και Κοζάνης. Αυτές οι συνθήκες δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους, ενώ την ίδια ώρα αναμένεται μείωση των ποσοτήτων γάλακτος. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ακραίων θερμοκρασιών, οι κτηνοτρόφοι αρμέγουν από τα ξημερώματα, ενώ δεν βγάζουν τα σταβλιζόμενα ζώα έξω από τις εγκαταστάσεις για να μην εκτεθούν στον καυτό ήλιο.

Προετοιμασμένοι

Απόλυτα προετοιμασμένος για τις υψηλές θερμοκρασίες, με συστήματα για το κρύο, αλλά και για τη ζέστη δηλώνει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης της πτηνοτροφικής μονάδας Καμπράνης Κ. ΑΕ. που εδρεύει στο Κιλκίς, ενώ ο παραγωγός οπωροκηπευτικών στην Αγία Παρασκευή Θέρμης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καραγιάννης, αναφέρει ότι ορισμένες καλλιέργειες δεν αντέχουν στον καύσωνα, οπότε σημειώνονται προβλήματα σε ορισμένα προϊόντα. «Το παντζάρι έχει κιτρινίσει, αφού το έχει στρεσάρει πολύ αυτός ο καύσωνας, το αντίδι έχει ‘‘ανάψει’’, ενώ το θερινό σπανάκι, που ήταν η βασική καλλιέργεια εδώ και πολλά χρόνια, εγκαταλείπεται, αφού είναι απίθανο πλέον να το καλλιεργήσεις λόγω κλιματικών αλλαγών. Αποφεύγουμε καλλιέργειες που μας προδίδουν», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.

Και στην Ημαθία όπου υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων σε κηπευτικά, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Βέροιας, Δημοσθένης Παπαπετρίδης, λέει χαρακτηριστικά ότι ο κάμπος διψάει για νερό. «Τέτοιες θερμοκρασίες έχουμε να τις ζήσουμε πάρα πολλά χρόνια. Δεν προλαβαίνει το δίκτυο του νερού. Γενικά, όλες οι παραγωγές σε όλα τα είδη είναι μειωμένες λόγω καύσωνα. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα», καταλήγει.

Στο Βελβεντό Κοζάνης, που καταγράφηκαν επίσης υψηλές θερμοκρασίες, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βελβεντού, Γιώργος Φραγκουλάκης, υπογραμμίζει ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση, αλλά λόγω του αυτοδιαχειριζόμενου υδροηλεκτρικού σταθμού η άρδευση γίνεται χωρίς προβλήματα στις δενδρώδεις καλλιέργειες των πυρηνόκαρπων, ενώ δεν έχουν προκληθεί, λόγω ζέστης, ζημιές στον εξοπλισμό, στους μετασχηματιστές και στα αντλιοστάσια του σταθμού.