Αρωματικά βότανα και λαχανικά από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στην Περιστερά

Καλλιέργειες με μεράκι και… ΠΕΡΙσυλλογή

Κεντρική Μακεδονία: Καλλιέργειες με μεράκι και… ΠΕΡΙσυλλογή
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Με ιδιαίτερη φροντίδα και διαχείριση των αγροτικών καλλιεργειών τους, αλλά και βαθιά σκέψη για την ορθολογική χρήση της γης, τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΠΕΡΙσυλλογή», που βρίσκεται στην ημιορεινή περιοχή της Περιστεράς στον Δήμο Θέρμης, επιχειρούν να συνδυάσουν το συλλογικό όφελος, την καταπολέμηση της τοπικής ανεργίας και την ενίσχυση της αυτάρκειας με την ανάδειξη των παραδοσιακών προϊόντων του τόπου τους.

Η «ΠΕΡΙσυλλογή» αποτελείται από έξι αγρότες ηλικίας από 33 έως 45 ετών. Στις αρχές του 2015, φύτεψαν τα πρώτα αρωματικά φυτά και βότανα. «Στόχος ήταν η δημιουργία υψηλής ποιότητας προϊόντων με πρώτες ύλες δικής μας παραδοσιακής καλλιέργειας», τονίζει ένα από τα μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., ο Βασίλης Μεσιτίδης. «Ό,τι δεν καταφέρνουμε να καλλιεργήσουμε οι ίδιοι και είναι σύνθετα προϊόντα, προσπαθούμε να το προμηθευτούμε από τοπικούς παραγωγούς που καλλιεργούν με οικολογικές μεθόδους», προσθέτει.

Αρωματικά βότανα και λαχανικά από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στην Περιστερά

Η «ΠΕΡΙσυλλογή» διαθέτει καλλιέργεια τριών στρεμμάτων σε αρωματικά φυτά και φέτος προχώρησε στην καλλιέργεια λαχανικών, τα οποία χρησιμοποιεί στη μεταποίηση. «Διαθέτει εννέα κωδικούς σε τρόφιμα και ιδιαίτερα το τουρσί και το τσάτνεϊ πράσινης ντομάτας που παρασκευάζει είναι προϊόντα δημοφιλή στους καταναλωτές, ενώ τα τετράγωνα Περιστεράς, ένα υγιεινό σνακ, είναι το σήμα κατατεθέν», συμπληρώνει ο κ. Μεσιτίδης. Τον επόμενο χρόνο, η καλλιέργεια θα επεκταθεί και στα κρεμμύδια, ενώ στόχος της Περισυλλογής είναι, πέρα από την κοινωνική και παραγωγική της δράση να πιστοποιηθεί με ISO, ώστε να προχωρήσει σε εξαγωγές.

-Διαφήμιση-