Με μπούσουλα το κεράσι στον Αρχάγγελο Πέλλας

Ένα μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής οικονομίας του Νομού Πέλλας είναι τα φρούτα και ειδικότερα τα κεράσια, τα οποία κατά 80% είναι εξαγώγιμο προϊόν. Μάλιστα, ο νομός έχει τη μισή παραγωγή πανελληνίως σε κεράσια. Στον Αρχάγγελο, δε, καλλιεργείται μια έκταση περίπου 8.000 στρεμμάτων και η παραγωγή κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 12.000 τόνων.

Φώντας Τσέμπης, παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού - Ομάδας Παραγωγών κερασιού στον ΑρχάγγελοΟ Φώντας Τσέμπης, παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού – Ομάδας Παραγωγών κερασιού στον Αρχάγγελο, που απαρτίζεται από 320 μέλη, μας λέει ότι η αποκλειστική ενασχόλησή τους είναι το κεράσι, ενώ ως δεύτερη καλλιέργεια έχουν την πατάτα και λίγα σιτηρά. Αν και το κεράσι της περιοχής θεωρείται ξεχωριστό τόσο για τη γεύση του όσο και για την ποιότητά του, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει προβλήματα, σε ό,τι αφορά τη διακίνησή του, λόγω και του ρωσικού εμπάργκο.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό προϊόν, τόσο σε ποιότητα όσο και σε γεύση, το οποίο είναι εύκολα εμπορεύσιμο. Δυστυχώς, όμως, τώρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το οποίο μεγαλώνει λόγω και του αυξημένου κόστους παραγωγής. Όλοι οι ανταγωνιστές μας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία και κάποια βαλκανικά κράτη, που ξεκίνησαν τώρα την καλλιέργεια, πουλάνε φθηνότερα από εμάς, έχουν μικρότερα κόστη, μεγαλύτερη ευελιξία και, ταυτόχρονα, διαχειρίζονται καλύτερα το προϊόν τους», λέει ο Φ. Τσέμπης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως ο ίδιος σημειώνει, «δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε άσχημα. Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι να δημιουργηθούν, σε επίπεδο περιφέρειας, δυνατές οργανώσεις, ώστε να φτάσουμε σε καλύτερα επίπεδα και να απολαύσει και ο παραγωγός καλύτερες τιμές. Παράλληλα, να γίνει ακόμα πιο γνωστή η περιοχή, καθώς στο διεθνές εμπόριο είναι γνωστή, μια και το 30% με 40% της πανελλήνιας παραγωγής σε κεράσια προέρχεται από την Αλμωπία».

  • Ανθή Γεωργίου