Κεραυνός εν αιθρία η πρωτοβουλία Κλαδικού – Σαράντη

«Βαβέλ» στους κτηνοτρόφους, συγκρούσεις στον ΣΕΒΓΑΠ

Σάρκα και οστά απέκτησε η φημολογία που υπήρχε για μια νέα κίνηση προς την κατεύθυνση σύστασης Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Η «ΥΧ» έλαβε γνώση μιας ανακοίνωσης του κλαδικού συνεταιρισμού των Αιγοπροβατοτρόφων Ελλάδος, στην οποία περιγράφεται η πρωτοβουλία που ξεκίνησε μετά από συνάντηση μελών του Κλαδικού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (σ.σ. ΟΛΥΜΠΟΣ), Μιχάλη Σαράντη, στα Τρίκαλα την Τρίτη 1/10.

Στην ανακοίνωση που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα εμπεριέχονται 12 σημεία, που περιλαμβάνουν την επιδίωξη μιας νέας, ευρείας συνάντησης όλων των εμπλεκομένων με τη φέτα, καθώς και προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Διεπαγγελματικής. Όλα αυτά, ενώ μέσα στον μήνα επίκειται νέα νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΑΑΤ για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Σε μια συνέντευξη που θα συζητηθεί, ο βασικός εκφραστής της νέας αυτής πρωτοβουλίας, Μιχάλης Σαράντης, καταθέτει την άποψή του για τα τεκταινόμενα στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Στην ανακοίνωση εμπεριέχονται 12 σημεία, που περιλαμβάνουν την επιδίωξη μιας νέας, ευρείας συνάντησης όλων των εμπλεκομένων με τη φέτα, καθώς και προτάσεις για τον τρόπο λειτουργίας της Διεπαγγελματικής

Γ. Βαϊόπουλος: «Όλοι μαζί για να επανακτήσει την υπεραξία της η φέτα»

Τους λόγους για τους οποίους συμμετέχει με θέρμη και πρωταγωνιστεί στη νέα αυτή πρωτοβουλία ανέπτυξε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, που συμμετέχει και στο ΔΣ του κλαδικού συνεταιρισμού: «Ο κ. Σαράντης συμμετείχε στις διαδικασίες, αλλά τώρα βγαίνει μπροστά.

Αυτήν τη στιγμή, η Όλυμπος είναι από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες, μαζί με την ΗΠΕΙΡΟΣ και τη ΔΩΔΩΝΗ. Όλοι οι μεταποιητές μπαίνουν μπροστά προς όφελος της φέτας. Αυτό δεν έγινε τυχαία, έγινε μετά από παρότρυνση πολλών ανθρώπων, τόσο από την πλευρά των κτηνοτρόφων όσο και των μεταποιητών για να σωθεί η φέτα. Αυτήν τη στιγμή, χάνεται όλη η υπεραξία της φέτας. Πρέπει να δούμε τι πραγματικά φταίει για την εξέλιξη του προβλήματος. Πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες και πιστεύω ότι σε όλο αυτό το εγχείρημα άπαντες θα πρέπει να έχουν κοινό στόχο την υπεραξία της φέτας».

Σχετικά με το ποιες εξελίξεις αναμένονται, ο κ. Βαϊόπουλος ανέφερε τα εξής: «Ήταν να γίνει μια επιπλέον επαφή του κλαδικού συνεταιρισμού με άλλους οκτώ τυροκόμους.

Θεωρούμε ότι μέσα στον Οκτώβριο, με την καθοδήγηση του κλαδικού συνεταιρισμού, θα έρθουν όλοι οι κρατικοί φορείς και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, όλοι οι μεταποιητές, όλοι οι κτηνοτρόφοι, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών που παράγουν και διακινούν γάλα. Θα δούμε το κομμάτι στο πώς μπορούν να μπουν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί. Μέχρι σήμερα επικρατούσε το εγώ και το εσείς, πρέπει να πάμε στο εμείς».

Έκπληξη και αντιδράσεις για την πρωτοβουλία Κλαδικού – Σαράντη

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι εκπρόσωπος μέλους του κλαδικού συνεταιρισμού εξέφρασε στην «ΥΧ» την άγνοιά του για την πρωτοβουλία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, αμφισβήτησε ότι η εν λόγω πρωτοβουλία βρίσκει σύμφωνα τα μέλη της ΠΕΚ, που εντάσσονται και στον κλαδικό συνεταιρισμό, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Λειβαδίου και γενικός γραμματέας του κλαδικού, Τάσος Αντωνίου, που υπογράφει το κείμενο δεν ήταν ενήμερος για το περιεχόμενό του.

Αναλυτικότερα, ο κ. Κύρτσιος ανέφερε στην «ΥΧ»: «Είναι ψευδέστατα αυτά που γράφονται. Ο πρόεδρος του Λειβαδίου είναι μέλος μας, ο άνθρωπος, όπως μας είπε, ήρθε από τη Γερμανία και διαπίστωσε μετ’ εκπλήξεως το περιεχόμενο της ανακοίνωσης. Εμείς θα συνεδριάσουμε και θα πάρουμε κάποια απόφαση. Πριν από τις εκλογές, είχαμε φτάσει στο παρά πέντε για να συμφωνήσουμε και, μάλιστα, είχαμε βάλει και τους συνεταιρισμούς στην εκπροσώπηση της Γενικής Συνέλευσης της Διεπαγγελματικής. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με αυτή την ανακοίνωση».

Η «ΥΧ» επικοινώνησε με τον κ. Αντωνίου, ο οποίος μας είπε ότι «έγινε η συνάντηση με τον κ. Σαράντη, εγώ προσωπικά έλειπα, δεν ήμουν παρών. Επρόκειτο να γίνει και συνάντηση του κλαδικού συνεταιρισμού με κάποια τυροκομεία της Θεσσαλίας. Αυτή αναβλήθηκε γιατί ήταν και η Anuga και οι περισσότεροι τυροκόμοι έλειπαν. Θέλουμε να γίνει μια ευρύτερη συνάντηση και κουβέντα και να δοθεί μια λύση στον κλάδο».

Ενδιαφέρον είχε και η θέση του ιδρυτικού μέλους του κλαδικού συνεταιρισμού, προέδρου του συνεταιρισμού «Θρακών – Αμνός», Χρήστου Παρασχούδη: «Η αλήθεια είναι ότι η ανακοίνωση αυτή μας βρήκε εξαπίνης. Αν και είμαστε ιδρυτικό μέλος του κλαδικού συνεταιρισμού, δεν είχαμε ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή.

Μας είπαν ότι υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα με τα e-mail, ωστόσο, θα μπορούσαμε να έχουμε ενημερωθεί τηλεφωνικά. Θεωρώ ότι κάπου ίσως έχουν γίνει λάθος χειρισμοί είναι πολλά σε αυτή την ανακοίνωση που μας ξενίζουν. Ωστόσο, ας μην είμαστε απόλυτοι και καταδικαστικοί. Στο θέμα της εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων στη Διεπαγγελματική, προσωπική μου γνώμη και το τονίζω ότι είναι προσωπική μου άποψη, δεν γίνεται να μην υπάρχουν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσα στη Διεπαγγελματική, έτσι όπως είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επικρατήσει συναίνεση και κλίμα ενότητας».

Εντονότερες αιχμές είχαν οι τοποθετήσεις κτηνοτροφικών φορέων που τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εν λόγω πρωτοβουλία. Ο πρόεδρος του ΑΣ Αγροτικών και Κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι αυτές που κατέστρεψαν τον κλάδο κατά το προηγούμενο διάστημα και θα έπρεπε να απαντούν πρώτα σε αυτό και μετά να ασχοληθούν με το πώς θα γίνει Διεπαγγελματική. Αυτήν τη στιγμή, η αιγοπροβατοτροφία καταστρέφεται και έχουμε μεγάλες απώλειες σε κοπάδια. Διεπαγγελματική χωρίς τους παραγωγούς δεν μπορεί να γίνει».

Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος: «Η δική μας απάντηση είναι η εξής: Αυτοί που ήταν υπεύθυνοι και έριξαν το γάλα, αυτοί που οδήγησαν τον κόσμο στην καταστροφή, αυτοί έρχονται να σώσουν τον κλάδο; Αυτοί δεν συμμετείχαν στη Διεπαγγελματική, αντίθετα έκαναν πόλεμο. Άλλα λέγαμε τη μία μέρα, άλλα θέματα έβαζαν την άλλη μέρα. Μίλησα με τον κ. Αντωνίου και μου είπε ότι αυτός δεν συμμετέχει».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ Τάκης Πεβερέτος στις δηλώσεις του στην «ΥΧ» πρόταξε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η κοινή, όπως είπε, προσπάθεια κτηνοτρόφων και μεταποιητών που έχει φέρει τη Διεπαγγελματική λίγο πριν από τη δημιουργία της: «Παραμένουμε εκεί που είχαμε σταματήσει. Περιμένουμε τη νέα υπουργική απόφαση που θα ορίζει το νέο πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές και μαζί με όλους τους φορείς που είχαμε ξεκινήσει την προσπάθεια, θα συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Θέλουμε να μετέχουν όλοι όσοι έχουν αυτό το δικαίωμα ΠΕΚ, ΣΕΚ, ΣΕΒΓΑΠ και όλοι οι εταίροι».

ΣΕΒΓΑΠ: «Πυρά» Βιτάλη κατά Κλαδικού και Σαράντη

Σχολιάζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία σε τοποθέτησή του στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ και μέχρι πρότινος βασικός υποψήφιος για πρώτος πρόεδρος της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής, Ιωάννης Βιτάλης, ανέφερε τα εξής: «Προφανώς και δυστυχώς, ο νεοσύστατος συνεταιρισμός δεν είναι ενημερωμένος για την ύπαρξη της υπό σύσταση Διεπαγγελματικής, στην οποία ‘‘ατύπως’’ προεδρεύω μετά από ψηφοφορία που εκλέχθηκε παμψηφεί. Συμμετέχουν, δε, σε αυτήν το 70% του δευτερογενούς τομέα, ήτοι οι βιομηχανίες, και αξιοσέβαστο ποσοστό κτηνοτρόφων και η ΠΕΚ, με τους οποίους έχουμε πολυετή και αρραγή συμπόρευση για τον κοινό σκοπό. Αδίκως κόπιασαν. Τις προτάσεις, όσα αναφέρουν, καθώς και πολλά περισσότερα τα έχουμε καταγράψει και μάλιστα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων τριών ετών, που αγωνιζόμαστε για το καλό όλων. Θα προσκαλούσαμε, λοιπόν, τον εν λόγω συνεταιρισμό και τον εκπρόσωπο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, κ. Μ. Σαράντη, στον οποίο απευθύνθηκαν, να προσδεθούν στο άρμα μας και να εκφράζουν τις απόψεις και προτάσεις τους στον ΣΕΒΓΑΠ και στην ΠΕΚ. Θα σημείωνα δε κλείνοντας, ότι η μεγαλύτερη κατάρα για τον λαό μας διαχρονικά ήταν η διχόνοια. Ελπίζω να είμαστε σοφότεροι πλέον».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστος Αποστολόπουλος, δήλωσε ενήμερος για την πρωτοβουλία Σαράντη: «Γνωρίζω ότι υπάρχει η επιθυμία από πλευράς του κ. Σαράντη να προωθήσει το θέμα της Διεπαγγελματικής, γι’ αυτό, άλλωστε, είναι ενεργό μέλος του Συνδέσμου. Το ποιος θα ηγηθεί και τι θα κάνει θα έλεγα ότι είναι πρωθύστερο. Εμείς ως ΣΕΒΓΑΠ έχουμε Γενική Συνέλευση στις 15/10, όπου εκεί θα δρομολογηθούν τα επόμενα βήματα. Βεβαίως, έχουμε ενημερώσει τον υπουργό ότι έχουμε καταθέσει φάκελο και θα θέλαμε αυτός να προωθηθεί».

 

Διαβάστε επίσης:

Μ. Σαράντης σε «ΥΧ»: 87 – 90 λεπτά η δίκαιη τιμή για το καλό γάλα, δεν γίνεται να υπογράψουμε συμβόλαια με τους κτηνοτρόφους