Έντονη η παρουσία των επαγγελματιών στο φετινό Οινόραμα (video)

Έντονη η παρουσία των επαγγελματιών στο φετινό Οινόραμα, που έκανε ρεκόρ προσέλευσης και συμμετοχών

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των ετών, τόσο από πλευράς εκθετών όσο και προσέλευσης, ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα το Οινόραμα, η έκθεση του ελληνικού κρασιού, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο από τις 4 έως τις 6 Μαρτίου.

Στη διοργάνωση, που πλέον μετρά 30 χρόνια, συμμετείχαν φέτος πάνω από 300 οινοποιεία, ωστόσο σύμφωνα με τους διοργανωτές υπήρξαν αιτήματα για συμμετοχή τα οποία δεν μπόρεσαν να ικανοποιηθούν, καθώς ο χώρος στο Ζάππειο είναι συγκεκριμένος. Παρουσιάστηκαν σε καταναλωτές και επαγγελματίες περισσότερα από 2.300 κρασιά, εκ των οποίων πολλά ήταν νέες κυκλοφορίες.

Οι επαγγελματίες γευσιγνώστες και αγοραστές είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά της νέας εσοδείας (2022) για να αποκτήσουν σφαιρική άποψη για την ποιότητα της συγκεκριμένης χρονιάς, που θεωρείται πολύ καλή, ερχόμενη μάλιστα να προστεθεί σε μία σειρά από εξαιρετικές χρονιές, όπως το 2019 και το 2020.

Οι επισκέπτες δοκίμασαν κρασιά-εκπροσώπους όλων σχεδόν των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης της χώρας, αλλά και κρασιά παλαιωμένα και σπάνια, κρασιά πολύ μικρής παραγωγής (συνήθως δυσεύρετα), άλλα από αφανείς ή και ξεχασμένες ποικιλίες αμπέλου, κρασιά βιολογικής γεωργίας, καθώς και διάφορα ιδιάζοντα κρασιά που εκφράζουν αντισυμβατικές ή και πρωτοποριακές οινολογικές προσεγγίσεις. Τα πρωτοεμφανιζόμενα οινοποιεία συγκεντρώθηκαν σε ειδική αίθουσα, εκείνη των «Οινικών Αποκαλύψεων», ενώ στην έκθεση συμμετείχαν επίσης δέκα οινοποιεία της Κύπρου, με 45 κρασιά.

Καταρτισμένοι και οργανωμένοι οι καταναλωτές

Ο Λέων Καράτσαλος, συνιδρυτής της Gaia Wines, περιγράφει ότι έχουν αλλάξει πολλά από τις πρώτες χρονιές διοργάνωσης του Οινοράματος, καθώς τότε έρχονταν κυρίως άνθρωποι του κλάδου και «μερικοί φοιτητές από τα ΤΕΙ, ενώ οι καταναλωτές ήταν πολλοί λίγοι. Έχει αλλάξει αυτό το μείγμα, πλέον υπάρχουν πολλοί καταναλωτές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είναι περισσότερο ενημερωμένοι. Παλιά έλεγαν “βάλε μου ένα λευκό, βάλε μου ένα κόκκινο” και μέχρι εκεί».

Ο κ. Καράτσαλος τονίζει επίσης ότι στο Οινόραμα φάνηκε καθαρά «ότι υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από τις εταιρείες διανομής, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία. Βλέπουμε δηλαδή να συμβαίνει αυτό που σκεφτόμασταν από την αρχή ότι θα έπρεπε να συμβεί για να πάει καλά και να στηριχθεί το ελληνικό κρασί». Ο οινοποιός τονίζει ακόμα ότι «μιλάμε για έναν κλάδο οργανωμένο. Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) είναι πλέον ένας από τους πυλώνες εξέλιξης του ελληνικού κρασιού», τονίζει ο οινοποιός.

Ανάμεσα στους χιλιάδες κόσμου που επισκέφτηκαν την έκθεση ήταν η 22χρονη Μαρίνα Κουρινάκη και ο 23χρονος Ιάσονας Μαυρογιώργος. Και οι δύο είναι μέλη μιας παρέας νέων, οργανωμένων οινοκαταναλωτών. Όπως τονίζουν, έχουν οργανώσει μια ομάδα που συγκεντρώνεται και δοκιμάζει κρασιά με συγκεκριμένα φαγητά μία φορά τον μήνα περίπου. «Όλοι βάζουμε χρήματα για να αγοράσουμε τις προμήθειες και τα κρασιά», τονίζουν στην «ΥΧ» και συμπληρώνουν: «Το μαγείρεμα το κάνουν δύο από την παρέα που ξέρουν».

Όπως λένε, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δοκιμάσουν κρασιά, τα οποία αν πήγαιναν σε εστιατόρια δεν θα μπορούσαν να πιουν. Πόσα χρήματα έχουν δώσει για κρασί; «Έχουμε πληρώσει και 300 ευρώ. Είμαστε 6 άτομα και μοιραζόμαστε τα έξοδα», λέει η Μαρία. «Επενδύουμε στη γεύση αντί να βγούμε σε ένα μπαρ και να πιούμε δύο-τρία ποτά ο καθένας. Συζητάμε για το κρασί, διαβάζουμε, έχει μεγάλο ενδιαφέρον», προσθέτει.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
«Ελληνική οινοποιία δεν μπορεί να υπάρξει δίχως εγχώρια αμπελουργία»

Η πορεία του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια είναι σταθερά ανοδική, με την ποιότητά του να είναι πλέον αναγνωρισμένη στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, η Ελλάδα εξάγει περίπου το 12% της οινικής της παραγωγής, αξίας 85 εκατ. ευρώ.

Αν και η Γερμανία παραμένει ο πιο μεγάλος πελάτης, αυξητικές τάσεις εμφανίζουν οι αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ και Καναδάς), οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι απορροφούν προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Οι ΗΠΑ, μάλιστα, είναι πλέον η 2η σε σημασία αγορά για το ελληνικό κρασί, με μερίδιο 17%.

Ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης τονίζει ότι ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνο η αύξηση του όγκου των εξαγωγών, αλλά και της αξίας τους, η οποία βρίσκεται σε συνάρτηση με τη μέση τιμή πώλησης. Ανέφερε πάντως ότι, αν και προβάλλονται συγκεκριμένες ποικιλίες, είναι σημαντικό να εστιάσουμε στην προβολή του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό και να μην εγκλωβιστούμε στην τοπικότητα.

Κλάδος δύο ταχυτήτων

Ο οινοποιός, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργανώθηκε μετά το τέλος του Οινοράματος από την ΕΝΟΑΒΕ (Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδος), η οποία επίσης κλείνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας, σημείωσε ότι στο ελληνικό κρασί υπάρχουν δύο ταχύτητες: «Στη Βόρεια Ελλάδα απορροφάται όλη η σταφυλική παραγωγή σε καλές ή και πολύ καλές τιμές. Την ίδια στιγμή, φέτος, στην Πάτρα, οι τιμές για τους παραγωγούς ξεκίνησαν στα 50 λεπτά το κιλό για να πέσουν τελικά στα 15 λεπτά. Ελληνική οινοποιία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελληνική αμπελουργία», τόνισε. Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος για την εξέλιξη της ποιότητας του κρασιού, καθώς, όπως σημείωσε, «είναι η πρώτη φορά φέτος που βλέπουμε να έχει πέσει το χύμα κρασί».

Από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η ελληνική αγορά οίνου, ο κ. Μπουτάρης εστίασε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία, η οποία, όπως τόνισε, «είναι πολύ πίσω στην Ελλάδα». Στη νομοθεσία για ΠΓΕ δεν επιτρέπεται να αναμείξεις σταφύλια από περιοχές από την Ημαθία και τη Φλώρινα, για παράδειγμα.

Κομβικός ο ρόλος των Περιφερειακών Ενώσεων

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Γιάννης Βογιατζής, τόνισε ότι «είναι πλέον πολύ σημαντική η περιφερειακή δομή των οργανώσεων του κλάδου. Πρέπει να βοηθήσουμε όλα τα οινοποιεία να βρίσκονται κοντά στις διεργασίες μέσα από τις Περιφερειακές Ενώσεις και να ορίσουν έναν εκπρόσωπο για τα προγράμματα Οίνου.

«Η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει να έχουμε υποβάλει έως το τέλος Μαρτίου ομάδες διαχείρισης και προστασίας των οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ», σημείωσε και επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να «ξαναδούμε τους τεχνικούς φακέλους των ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνων στον πλαίσιο ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού και των συνθηκών που πλέον έχουν δημιουργηθεί».