Κερδίζει μερίδια το τυνησιακό ελαιόλαδο στην αγορά του Καναδά

Αυξημένες κατά 8,14% σε ποσότητα, αλλά μειωμένες κατά 4,02% σε αξία, ήταν το 2020 οι ελληνικές εξαγωγές παρθένου ελαιολάδου προς τον Καναδά, ο οποίος την ίδια χρονιά αύξησε συνολικά τις εισαγωγές του στη συγκεκριμένη κατηγορία (ΔΚ 150910) κατά 17,16% σε αξία και 34,89% σε ποσότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά, που παραθέτει το Γραφείο ΟΕΥ του ελληνικού προξενείου στο Τορόντο, η Ιταλία διατήρησε τα ηνία, αυξάνοντας τις εξαγόμενες ποσότητες κατά 12,75% και χάνοντας ελάχιστα σε αξία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Τυνησία η οποία, όπως σημειώνει το Γραφείο ΟΕΥ, τα τελευταία χρόνια στοχεύει συστηματικά στην καναδική αγορά και στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ισπανία. Και οι δυο χώρες κέρδισαν σημαντικά σε ποσότητες, με τιμές χαμηλότερες των Ιταλών.

Η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση των προμηθευτών, με εξαγωγές αξίας 14,254 εκατ. δολαρίων Καναδά.

Ο ντενεκές ανθεί και… εκτός των τειχών

Τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο κυκλοφορεί σε αλυσίδες και καταστήματα του Τορόντο, ωστόσο φαίνεται ότι εισάγονται και μεγάλες «ανώνυμες» συσκευασίες, ακόμα και με τη μορφή… ντενεκέ. Εξάλλου, ελληνοκαναδική εισαγωγική εταιρεία διαθέτει δικό της προϊόν με την ετικέτα της. Η μέση τιμή λιανικής του ελληνικού ελαιολάδου είναι χαμηλότερη του ιταλικού, αλλά υψηλότερη του τυνησιακού.

Όπως επισημαίνει το γραφείο ΟΕΥ, απαιτούνται συστηματικές και σταθερές προωθητικές ενέργειες για την προώθηση του ελληνικού προϊόντος παράλληλα με συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ γαστρονομίας.

Επιπλέον, η προβολή των πλεονεκτημάτων υγείας και των ευεργετικών ιδιοτήτων, σε συνδυασμό με ηθικές και φιλοπεριβαλλοντικές συνθήκες παραγωγής, θα συνέβαλλαν θετικά σε μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, στην οποία όμως «η επιμονή μπορεί να αποδώσει καρπούς», καταλήγει το έγγραφο.

Κυριότεροι προμηθευτές παρθένου ελαιολάδου στον Καναδά
(ποσότητες σε κιλά)


Πηγή: Στατιστική Υπηρεσία Καναδά, Επεξεργασία: Γραφείο ΟΕΥ Τορόντο