Το Κίεβο “αναστέλλει” τη διαδικασία που κίνησε κατά χωρών της ΕΕ για τα σιτηρά του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι “ανέστειλε” τη διαδικασία που κίνησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά γειτονικών της χωρών, μελών της ΕΕ, όπως η Πολωνία, οι οποίες υιοθέτησαν περιορισμούς στις εξαγωγές των σιτηρών της. Το Κίεβο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το αδιέξοδο με τις χώρες αυτές μπορεί να επιλυθεί αν και πιθανόν όχι πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Πολωνία στις 15 Οκτωβρίου.
“Καθόσον αναζητούμε μια πρακτική λύση, η διαδικασία για τις διαφορές μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου όπου έχουμε προσφύγει αναστέλλεται επί του παρόντος”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Τάρας Κάτσκα, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax-Ukraine.
Εκτίμησε ότι οι διαφωνίες στο θέμα των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών θα “επιλυθούν εντός των προσεχών εβδομάδων και μηνών”.
Η Ουκρανία αντιτίθεται στο θέμα των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων σε τρεις χώρες μέλη της ΕΕ — την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία — οι οποίες παρέτειναν τον Σεπτέμβριο το εμπάργκο τους στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, παρά την άρση των περιορισμών που αποφάσισαν οι Βρυξέλλες.
Οι χώρες αυτές δήλωσαν ότι θέλουν να προστατέψουν τους γεωργούς τους έναντι της συρροής ουκρανικών σιτηρών, η οποία προκάλεσε μείωση των τιμών.
Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει αύξηση των εντάσεων μεταξύ του Κιέβου και των συμμάχων του της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία, που είχε διαμαρτυρηθεί καλώντας επειγόντως για εξηγήσεις τον Ουκρανό πρεσβευτή, μετά τις σκληρές δηλώσεις του Ζελένσκι από το βήμα του ΟΗΕ.
Η Ουκρανία μπόρεσε να εξάγει κατά τη διάρκεια σχεδόν ενός έτους τα σιτηρά της μέσω της Μαύρης Θάλασσας βάσει μιας συμφωνίας με τη Μόσχα που επιτεύχθηκε υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ. Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία αυτή τον Ιούλιο καταγγέλλοντας τα εμπόδια που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις στις δικές της εξαγωγές.
Το Κίεβο προσπαθεί έκτοτε να δημιουργήσει έναν νέο διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα για τις εξαγωγές, παρά τις ρωσικές απειλές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ