Κιλκίς: Δημιουργία ΤΟΕΒ από τους καστανοπαραγωγούς του Πάικου

Τις διαδικασίες για τη δημιουργία Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) έβαλε μπρος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών Πάικου (ΑΣ ΚΑΠΑ), ο οποίος απαρτίζεται από παραγωγούς κάστανου του όρους Πάικου και, πιο συγκεκριμένα, από τα καστανοχώρια Γρίβα, Καστανερή, Κάρπη και Πεντάλοφο.

Μονόδρομος

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή η πρόεδρος του συνεταιρισμού, Φωτεινή Βαϊρλή, προκειμένου να γίνεται ορθή και δίκαιη διαχείριση του νερού. «Είναι μονόδρομος για εμάς και μια αναγκαιότητα που έπρεπε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Θα πρέπει να λυθούν αρκετά θέματα, σε ό,τι αφορά τα νερά άρδευσης και ειδικά τώρα που οι κλιματικές συνθήκες είναι δύσκολες. Είμαστε, λοιπόν, στο σημείο που θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ΤΟΕΒ, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις τρεις κοινότητες Γρίβας, Κάρπης και Καστανερής», σημείωσε η κα Βαϊρλή.

Κτηματολογικός χάρτης

Τα μέλη του συνεταιρισμού, που πρόσφατα αναγνωρίστηκαν και ως Ομάδα Παραγωγών, ενημερώθηκαν πρόσφατα από τη ΔΑΟΚ Κιλκίς για τα βήματα που πρέπει να γίνουν και για όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Σε αυτήν τη φάση, όπως λέει η πρόεδρος του συνεταιρισμού, έχει ξεκινήσει η δημιουργία του κτηματολογικού χάρτη.

«Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχαν τρεις άτυποι ΤΟΕΒ στα χωριά για να μπορέσουν οι παραγωγοί να αρδεύσουν τις παραγωγές τους. Μας ενδιαφέρει να γίνει νομιμοποίηση του τρόπου άρδευσης και, παράλληλα, να φροντίζουμε να γίνεται σωστή διαχείριση του νερού και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Πρόκειται για ιδιωτικά κτήματα και τα ακριβή στρέμματα άρδευσης θα αποτυπωθούν στον χάρτη που είναι υπό δημιουργία», σημειώνει.

Πάντως, όπως λέει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2019 υπήρχαν περίπου 6.500 στρ. καστανοκαλλιέργειας στον νομό.