Κίνδυνος οι βροχές να υποβαθμίσουν το φετινό σκόρδο

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η συλλογή του σκόρδου σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η καλλιέργεια, καθ’ όλη τη διάρκεια των περίπου οκτώ μηνών και μέσα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, κατάφερε τελικά να ολοκληρώσει τον κύκλο της. Τα προβλήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, καθώς λόγω των έντονων και σχεδόν καθημερινών βροχοπτώσεων κατά τη διαδικασία της ξήρανσης υπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης του προϊόντος.

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκόρδου Νέας Βύσσας Ορεστιάδας, Τάσος Γιακμογλίδης, «κατά την ξήρανση του βολβού στην επιφάνεια του εδάφους και λόγω της υπερβολικής υγρασίας, ο βολβός του σκόρδου ανοίγει και οι σκελίδες χάνουν τη συνοχή τους, με αποτέλεσμα να χάνεται η υπεροχή της ποιότητας. Παράλληλα, η υγρασία δημιουργεί προβλήματα με μυκητολογικές προσβολές κατά τη μετασυλλεκτική περίοδο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεγάλου ποσοστού της παραγωγής μας».

Γενικότερα, όμως, ο κ. Γιακμογλίδης μίλησε για μία καλή χρονιά, με καλές αποδόσεις των χωραφιών. Επίσης, σημαντικό ήταν και το γεγονός της ικανοποιητικής τιμής που αποκόμισε ο συνεταιρισμός από την πώληση του χλωρού σκόρδου. «Μπορεί οι ποσότητες να ήταν μικρές, αλλά η τιμή ανά μονάδα προϊόντος ήταν ικανοποιητική για εμάς και τα μέλη μας».

Αναφερόμενος στο θέμα των εξαγωγών, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού έκανε λόγο για νέα ανοίγματα σε αγορές του εξωτερικού, εκείνο όμως που βλέπει ως αρνητικό παράγοντα στην εξέλιξη της καλλιέργειας του σκόρδου είναι τα μειωμένα εργατικά χέρια στην περιοχή και, βέβαια, η εναλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Σε αναμονή για συνεργασία με Ιαπωνία και Αυστραλία η Λάρισα

Για καλή παραγωγή, αλλά με προβλήματα στη συλλογή, έκανε λόγο ο Θεοφάνης Μπανές, παραγωγός από τη Λάρισα. Εκεί, όμως, που δίνει τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι οι συνεργασίες με Ιάπωνες επιχειρηματίες που βασίζονται στην ποιοτική υπεροχή του σκόρδου του Πλατυκάμπου, για το οποίο «Ιάπωνες και Αυστραλοί επιχειρηματίες εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Μπανές ανέφερε ότι «τα πολύ καλής ποιότητας πωλούνται στα 18 λεπτά το τεμάχιο και οι υπόλοιπες ποιότητες από 12 έως 15 λεπτά το κιλό».

Με 12 λεπτά το τεμάχιο πουλήθηκαν τα καλά σκόρδα στα Ψαχνά

Το μικροκλίμα της περιοχής επηρεάζει τις καλλιέργειες σκόρδου της Κεντρικής Εύβοιας, όπου παραδοσιακά καλλιεργείται αυτό το είδος. «Ανάλογα με την περιοχή και το είδος του χωραφιού, είχαμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα», μας εξήγησε ο Δημήτρης Κίττας, παραγωγός σκόρδου από τα Ψαχνά.

«Είχαμε χωράφια με 80% επιτυχία, με καλής ποιότητας βολβό, καθώς και άλλα με 60%. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις επηρέασαν την παραγωγή, όπως επίσης και κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου οι έντονες εναλλαγές των θερμοκρασιών συνέργησαν στην ανάπτυξη των φυτών». Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια με μεγάλο κύκλο, που απαιτεί ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες και εξειδικευμένες γεωργικές πρακτικές.

Τέλος, ο κ. Κίττας μας είπε ότι τα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας σκόρδα πουλήθηκαν στη μεταποίηση από 0,80 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό.