Κυνηγοί VS κτηνοτρόφοι: Παύσατε πυρ αμφότεροι

Κυνηγοί VS κτηνοτρόφοι: Παύσατε πυρ αμφότεροι

Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται οι κυνηγοί σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ξεχυθούν σε βουνά και λαγκάδια για το αγαπημένο τους χόμπι, καθώς η νέα κυνηγετική περίοδος ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου. Με αφορμή την εξόρμηση των κυνηγών στην ύπαιθρο και τις συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν μεταξύ κυνηγών και κτηνοτρόφων, όταν τα σκυλιά των δύο πλευρών συναντηθούν και ακολουθήσουν… κυνομαχίες, οι ηγεσίες των δύο πλευρών συνιστούν ψυχραιμία.

Όπως είναι γνωστό, στη Θεσσαλία, κυνηγοί και κτηνοτρόφοι έρχονται σε σύγκρουση, όταν τα κυνηγόσκυλα, αναζητώντας το θήραμα, εισέρχονται σε ποιμνιοστάσια ή ελεγχόμενους βοσκότοπους και έρχονται αντιμέτωπα με τα τσομπανόσκυλα. Όταν μάλιστα επέρχεται και τραυματισμός κάποιου σκύλου, συνήθως του κυνηγόσκυλου, ακολουθεί καυγάς και μεταξύ των ιδιοκτητών. «Συνάδελφοι μου βρέθηκαν στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι επειδή τραυμάτισαν ή θανάτωσαν κάποιο κυνηγόσκυλο, το οποίο στοιχίζει ακριβά, πληρώνοντας μεγάλα ποσά ως αποζημίωση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας, Νίκος Παλάσκας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Σποράδων, Βαγγέλης Μπαλατσός, αναφέρει ότι «τέτοια περιστατικά συνήθως σημειώνονται στο κυνήγι του λαγού, ο οποίος όταν γεννά για να προστατευθεί από τα υπόλοιπα άγρια ζώα πηγαίνει κοντά σε ποιμνιοστάσια. Εκεί, το κυνηγόσκυλο θα έρθει αντιμέτωπο με πολλά τσομπανόσκυλα, τα οποία λόγω διασταύρωσης με άλλες ράτσες είναι πολύ επιθετικά. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα σκυλιά των κτηνοτρόφων είναι ελεγχόμενα και έχουν μειωθεί τέτοια φαινόμενα».