Κηπευτικά: Αποφεύγουν το ρίσκο οι παραγωγοί σε πατάτα, κρεµµύδι και φασολάκια

Φρένο στην αύξηση των εκτάσεων βάζει το εξωφρενικό κόστος

Με έντονη διστακτικότητα από την πλευρά των παραγωγών κρεμμυδιού και πατάτας ξεκίνησε για την τρέχουσα περίοδο η σπορά και η φύτευση αντίστοιχα, στις οψιμότερες περιοχές. Το υψηλό κόστος παραγωγής δημιουργεί σημαντικές αναστολές στους παραγωγούς, ώστε να αυξήσουν τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Οι περισσότεροι μιλούν για επίπεδα κόστους άνευ προηγουμένου.

«Οι μεγάλες αυξήσεις των εφοδίων δεν μας επιτρέπουν να ρισκάρουμε σε μία καλλιέργεια της οποίας το κόστος ξεπερνά τα 1.200 ευρώ το στρέμμα. Στην παρούσα φάση, οι γεωπόνοι δεν μας πιστώνουν για την αγορά των εφοδίων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ξεκινήσουμε τις φυτεύσεις», τονίζουν παραγωγοί πατάτας από τη Θήβα.

Μέγα αγκάθι το ηλεκτρικό

Στην περιοχή, όπου καλλιεργούνται και οι περισσότερες εκτάσεις πατάτας της χώρας, το πρόβλημα εστιάζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το υψηλό κόστος άρδευσης από τη μία και το ακόμα μεγαλύτερο κόστος συντήρησης του προϊόντος από την άλλη γονατίζουν τους καλλιεργητές. «Η ρευστότητα της κατάστασης για την τρέχουσα περίοδο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συνυπολογίζεται στο ήδη επιβαρυμένο κόστος. Με τα νέα δεδομένα που έχουμε, μας είναι δύσκολο να αποφασίσουμε τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ακόμα και αν πετύχουμε υψηλότερες τιμές από αυτές που ήδη πουλάμε», τονίζουν.

Νάξος: Οι βροχές ενισχύουν το ενδιαφέρον

Μπορεί άλλες χρονιές η Νάξος να αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη του νερού για την άρδευση των καλλιεργειών της πατάτας, όμως φέτος η μέχρι τώρα εξέλιξη των βροχοπτώσεων αλλάζει την ψυχολογία των παραγωγών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νάξου, Δημήτρης Καρβούνης, υποστηρίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. «Η έλλειψη νερού για μας αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στο νησί, αλλά για την τρέχουσα περίοδο οι βροχοπτώσεις δείχνουν μία θετική εξέλιξη για την καλλιέργεια της πατάτας», τονίζει.

Σταθερές οι εκτάσεις και στο Νευροκόπι

Περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί πατάτας στο Κάτω Νευροκόπι της Δράμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών, Αποστόλης Βέσμελης, κάνει λόγο για μία δύσκολη περίοδο, για την οποία οι αγρότες θα πρέπει να δώσουν τη δική τους μάχη. «Καλλιεργώ κάθε χρόνο 120 με 130 στρέμματα πατάτας. Από τα 13.000 ευρώ που πλήρωνα για τα λιπάσματα, φέτος θα πληρώσω 23.000. Αν υπολογίσω και 5.000 λίτρα καύσιμα, το κόστος εκτοξεύεται από τα 900 ευρώ το στρέμμα στα 1.200.

Εκείνο, όμως, που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον είναι το θέμα της τιμής, η οποία αυτήν τη στιγμή κυμαίνεται στα 40 με 45 λεπτά το κιλό και η ζήτηση του προϊόντος αυξάνεται. Ελπίζουμε ότι στη νέα περίοδο θα αυξηθεί η τιμή παραγωγού, λόγω της έλλειψης πατάτας από την αγορά. Αυτό αποτελεί ένα θετικό κίνητρο και ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών, ώστε να κρατήσουν τουλάχιστον τις περσινές καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στις επιλογές μας αυτές, δεν βρίσκουμε και την ανάλογη στήριξη από την πλευρά των προμηθευτών μας σε αγροτικά εφόδια, με τις αντίστοιχες πιστώσεις στο ξεκίνημα».

Περισσότερο νερό θέλει το ανοιξιάτικο κρεμμύδι

Στα ίδια μήκη με την πατάτα κινείται και η σπορά του κρεμμυδιού. Μπορεί να διαφέρει στον τρόπο της καλλιέργειας, όμως οι απαιτήσεις εισροών και σε αυτό το προϊόν είναι σημαντικά αυξημένες. Οι μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποτελούν έναν αρνητικό παράγοντα στον προγραμματισμό, όπως επισημένει ο Παναγιώτης Δρίτσας από τις Θεσπιές Θηβών και κάνει λόγο για μία μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων πάνω από 20%, σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

«Εκτιμώ όμως ότι οι επαγγελματίες παραγωγοί θα συνεχίσουν την καλλιέργεια της γης τους με κρεμμύδι, καθώς έχουν προσαρμόσει αναλόγως τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις πάγιες εγκαταστάσεις τους. Με 5 τόνους το στρέμμα και με μία μέση τιμή από 25 έως 30 λεπτά το κιλό, αυτή την περίοδο, είναι λίγο δύσκολο να αντεπεξέλθουν λόγω και του υψηλού κόστους συντήρησης του προϊόντος». Τέλος, ο ίδιος εκτιμά ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πάνω από 70% θα καλυφθεί με κόκκινο κρεμμύδι, γιατί έχει μεγαλύτερη ζήτηση σε σύγκριση με το λευκό, που θα καλύψει το υπόλοιπο 30%.

Αναγκαιότητα η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών

Για έλλειψη εργατικών χεριών, όπως επίσης και για τη μειωμένη εφαρμογή των νέων τεχνολογιών, έκανε λόγο ο Γιάννης Σταύρου, παραγωγός και εξαγωγέας κρεμμυδιών από την Ελάτεια Λοκρίδας. Ο ίδιος, επίσης, υποστηρίζει τη δημιουργία ομάδας παραγωγών, ώστε από κοινού να ξεπερνούν τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και έχουν σχέση με τον προγραμματισμό, αλλά και για την ορθή διαχείριση του προϊόντος. Τέλος, επέμεινε ότι «η τρέχουσα περίοδος αποτελεί έναν σημαντικό αγώνα αντοχής, που θα καθορίσει και το επόμενο διάστημα την εξέλιξη της παραγωγής του κρεμμυδιού στη χώρα μας, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τις αγορές».