Κιτρίνισαν τα σιτάρια από το κρύο

Με έντονο και παρατεταμένο κρύο ήρθαν αντιμέτωποι οι αγρότες της Ορεστιάδας, που προβληματίζονται για την εξέλιξη της καλλιέργειας των σιτηρών. «Την τελευταία 15ετία δεν έχω δει έτσι τα σιτάρια, είναι κίτρινα. Σε κάποιες περιοχές που έριξε χιόνι, ειδικά σε ορεινούς οικισμούς, έγινε μεγαλύτερη ζημιά, γιατί το χιόνι ήταν βαρύ και τα ισοπέδωσε», μεταφέρει ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Δημήτρης Σταματίου, που καλλιεργεί 1.000 στρέμματα σιτηρά στον Κυπρίνο.

Οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από το μηδέν και οι γεωπόνοι της ΕΑΣ Ορεστιάδας, που επισκέφθηκαν τα χωράφια, διαπίστωσαν ότι στην παρούσα φάση το ριζικό σύστημα δεν χτυπήθηκε. «Είμαστε σε στάση αναμονής, γιατί η παγωνιά κράτησε περίπου 25 μέρες», προσθέτει.

Ο ίδιος ελπίζει ότι οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ θα επισκεφθούν τα χωράφια τους. Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, υπολογίζει ότι σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό περίπου 25%.

Αντίθετα με τον Έβρο, ομαλά εξελίσσεται η καλλιέργεια σιτηρών στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. «Το έδαφος είναι υγρό και κάποια σημεία είναι παγωμένα. Αλλάζουν χρώμα εξαιτίας του κρύου ορισμένα σιτάρια, ανάλογα με την ποικιλία», αναφέρει ο παραγωγός Τάσος Πεφτίνας, εξηγώντας ότι προς το παρόν δεν ανησυχούν για την παραγωγή και εστιάζοντας το ενδιαφέρον του για την περίοδο που θα ρίξουν τα λιπάσματα.

Η δική τους ανησυχία, όπως και όλων των αγροτών πανελλαδικά, σχετίζεται με την κατακόρυφη άνοδο στα καλλιεργητικά έξοδα που καθιστά ασύμφορη την παραγωγή. Εάν πέσει η τιμή των σιτηρών, τονίζει, τα έξοδα θα είναι υψηλότερα από τα έσοδα και θα μπουν «μέσα».

Για φέτος, στην περιοχή τους οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, ειδικά με σκληρό σιτάρι, αυξήθηκαν και μάλιστα είχαν αρκετούς νεοεισερχόμενους στην καλλιέργεια.