«Κλειδωμένη» παραμένει η επεξεργασία των αιτήσεων ΟΣΔΕ

✱ Αδύνατες οι διορθώσεις ✱ Σε διαρκή επαγρύπνηση παραγωγοί και ΚΥΔ για το monitoring

Δεμένα είναι εδώ και έναν μήνα τα χέρια των παραγωγών, αλλά και των ΚΥΔ που τους εκπροσωπούν, καθώς τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, το σύστημα για τις διορθώσεις στις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 παρέμενε κλειστό. Αν και ο ΟΠΕΚΕΠΕ είχε διαβεβαιώσει –με ανακοίνωσή του μάλιστα– ότι οι διορθώσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της προκαταβολής του 2023, και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου, αυτό δεν συνέβη ποτέ. Αποτέλεσμα; Να μην μπορούν μέχρι σήμερα να γίνουν ούτε τυχόν διορθώσεις στις δηλώσεις, όσον αφορά τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, ούτε όμως να είναι εφικτή και κάποια επεξεργασία για τα Οικολογικά Σχήματα.

Όπως μάλιστα μεταφέρουν ΚΥΔ στην «ΥΧ», «όσο καθυστερεί η διαδικασία για να ανοίξει η εφαρμογή, τόσο ο χρόνος που θα έχουμε στη διάθεσή μας για να προβούμε στις απαραίτητες διορθώσεις μειώνεται».

Αποτελέσματα monitoring

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι μέσω της εφαρμογής αποτελεσμάτων monitoring, που ανέπτυξε εντός της ΕΑΕ 2023, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να ενημερώνονται «εντός του τρέχοντος έτους για τυχόν παρατηρήσεις πιθανής μη συμμόρφωσης και θα ενημερώνουν τον Οργανισμό για τις ενέργειές τους».

Με δεδομένο ότι θα υπάρχουν συνεχείς αναρτήσεις στην εφαρμογή διεπαφής, οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ ουσιαστικά θα πρέπει να ελέγχουν σε τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχουν αναρτηθεί νεότερα αποτελέσματα.

Η κάθε ανάρτηση, όμως, δεν θα αφορά το σύνολο των αγροτεμαχίων των παραγωγών. Για τον λόγο αυτόν, οι παραγωγοί και τα ΚΥΔ θα πρέπει να ελέγχουν σε ποια αγροτεμάχια αφορά η κάθε ανάρτηση. Όπως διευκρινίζει ο Οργανισμός, οι αναρτήσεις αφορούν μεμονωμένα αγροτεμάχια και όχι το σύνολο της δήλωσης.

Τα «SOS» αγροτεμάχια

Τα αγροτεμάχια χαρακτηρίζονται μέσω του Σύστηματος Παρακολούθησης ως «πράσινα», «κόκκινα», «κίτρινα» ή «λευκά»:

✱ «Πράσινο» σημαίνει ότι το αγροτεμάχιο βρέθηκε σύμμορφο (ανά παρέμβαση) και η προσδιορισθείσα έκτασή του θα υπολογιστεί μετά το πέρας των διασταυρωτικών ελέγχων, αφαιρώντας πιθανά μη επιλέξιμα στοιχεία του υποβάθρου.

✱ «Κόκκινο» ότι το τεμάχιο δεν είναι σύμμορφο.

✱ «Κίτρινο» ότι απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες.

✱ «Λευκό» ότι δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος αλγοριθμικά και απαιτείται φωτογραφία με γεωσήμανση.

Όπως ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για τα αγροτεμάχια που έλαβαν τη σήμανση «κόκκινο» κατά την πληρωμή προκαταβολής τον Οκτώβριο του 2023, θα σταλούν ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες θα απαιτούνται επιπρόσθετα στοιχεία/ενέργειες. Τα αγροτεμάχια που θα συμπεριληφθούν σε δείγμα κλασικού επιτόπιου ελέγχου (λοιπά συνδεδεμένα καθεστώτα, μέτρα ΠΑΑ κ.λπ.) θα εξαιρούνται αυτομάτως του ελέγχου Παρακολούθησης, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται η αίτηση.

Επιπλέον, ο Οργανισμός σημειώνει ότι δεν θα λαμβάνονται υπόψη γραπτά αιτήματα επανεξέτασης αναφορικά με αποδεικτικά στοιχεία, ημερομηνίες κ.λπ. Η δε επικοινωνία θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής διεπαφής.

Σχετικά με την απαίτηση φωτογραφίας με γεωσήμανση, όπως μεταφέρουν ΚΥΔ στην «ΥΧ», δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που αναρωτιούνται τι ακριβώς θα απεικονίζεται, καθώς πολλές καλλιέργειες έχουν ήδη συγκομιστεί.

Και στο βάθος… «τεχνική λύση»

Τέλος, με βάση το ρεπορτάζ, μαθαίνουμε ότι και φέτος θα εφαρμοστεί μία μορφή «τεχνικής λύσης». Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή στην εφαρμογή δεν φαίνονται τα πολύγωνα της περσινής «τεχνικής λύσης» και τα ΚΥΔ περιμένουν διευκρινίσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το πώς ακριβώς θα πρέπει να το διαχειριστούν, καθώς προς το παρόν φαίνεται ότι θα πρέπει να επαναλάβουν τη διαδικασία από την αρχή.