Κλείνουν τα «ντηλ» στο αιγοπρόβειο γάλα, έως 20% αυξημένη η τιμή παραγωγού

Κτηνοτρόφοι: «Δεν φτάνουν οι ανεβασμένες τιμές, όσο το κόστος βρίσκεται στα ύψη»

πηγή φωτογραφίας: karagouniko sheep farmers
Eντονες είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των γαλακτοκομικών επιχειρήσεων με τους παραγωγούς στις ζώνες γάλακτος, καθώς από τον Σεπτέμβριο θα είναι διαθέσιμες οι πρώτες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος, εγκαινιάζοντας τη νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο. Οι «μεσίτες», που εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις, προσπαθούν να διατηρήσουν τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργάζονται, εν μέσω ισχυρού ανταγωνισμού, καθώς το γάλα συχνά είναι δυσεύρετο και η ζήτηση της φέτας από το εξωτερικό υψηλή. Τον τόνο δίνει και φέτος η Θεσσαλία, όπου συνάφθηκαν οι πρώτες συμφωνίες με 1,2 ευρώ/κιλό στο πρόβειο, ωστόσο και σε άλλες περιοχές προδιαγράφονται αυξήσεις που αναμένεται να φτάσουν έως το 20%, σε σχέση με τα τρέχοντα συμβόλαια.

Δεδομένες οι αυξήσεις και το ευρώ στο πρόβειο, λένε τα τυροκομεία

Δεδομένες θεωρούνται οι αυξήσεις στα συμβόλαια γάλακτος από τις τυροκομικές επιχειρήσεις την ερχόμενη γαλακτοκομική σεζόν. Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί εξέφρασαν στην «ΥΧ» την πεποίθηση ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι η πρώτη μετά από καιρό που οι κτηνοτρόφοι θα έχουν το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις με τα τυροκομεία, τα οποία «καίγονται» να εξασφαλίσουν γάλα.

Στον απόηχο της είδησης για τη συμφωνία της «ΚΟΛΙΟΣ» με παραγωγούς από το Λιβάδι Ολύμπου, που έκλεισε στο 1,2 ευρώ/κιλό στο πρόβειο και στα 75 λεπτά/κιλό ευρώ στο γίδινο, και οι άλλες τυροκομικές επιχειρήσεις δρομολογούν αντίστοιχες αυξήσεις. Σε αυτό συντελεί, μεταξύ άλλων, και ο σταθερά θετικός ρυθμός εξαγωγών φέτας, καθώς και οι περιορισμένες ποσότητες διαθέσιμης πρώτης ύλης (γάλακτος), όπως εξήγησαν στην «ΥΧ» στελέχη μεγάλων γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, αλλά και τοπικών τυροκομείων. Παραφωνία αποτελεί η εσωτερική αγορά που κινείται πτωτικά, όπως μας είπε εκπρόσωπος γαλακτοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και αντιπρόεδρο της «ΔΩΔΩΝΗ», Ιωάννη Βιτάλη, «oι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος έχουν αυξηθεί από την περσινή γαλακτοκομική σεζόν κατά 20%-25%. Κύριος λόγος η άμεση ανάγκη της γαλακτοβιομηχανίας για περισσότερη πρώτη ύλη, χωρίς όμως οι τυροκόμοι μας να έχουν επαρκείς ποσότητες γάλακτος στη ζώνη γάλακτός τους, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες». Αναφορικά με τις πρόσφατες υποθέσεις τυροκομικών επιχειρήσεων που πιάστηκαν να παρανομούν, ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ εκτίμησε ότι τα φαινόμενα ελληνοποιήσεων είναι περιορισμένα χάρη στην ύπαρξη και στη διαρκή επαγρύπνηση της Διεπαγγελματικής, σε συνδυασμό με τους ελέγχους του ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ».

Αυξήσεις από 10% έως 20% στα τιμολόγια γάλακτος

Για αυξητική τάση στις τιμές παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος της ερχόμενης περιόδου έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο διευθυντής ζώνης γάλακτος της «ΗΠΕΙΡΟΣ», Νικόλαος Σκανιάς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σκηνικό στην αγορά είναι ρευστό: «Είναι πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση αυτήν τη χρονική στιγμή, διότι οι τιμές μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου θα διαμορφώνονται για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο.

Βέβαια, η τάση της τιμής γάλακτος είναι ανοδική και προβλέπεται να παραμείνει. Ο μεγάλος προβληματισμός, βέβαια, είναι τι θα γίνει όταν οι ανατιμήσεις αυτές (+10%) περάσουν στην τιμή του προϊόντος. Θα αντέξει η ζήτηση ή θα μειωθεί; Και αν μειωθεί απότομα η ζήτηση, πώς θα συμπεριφερθεί τότε η αγορά γάλακτος;» σημείωσε.

Ερωτώμενος για το πώς διαμορφώνονται τα αποθέματα φέτας, μας είπε: «Τα αποθέματα της ΗΠΕΙΡΟΣ σε φέτα και λευκά τυριά είναι περίπου 25% αυξημένα, σε σχέση με πέρυσι (τέλος Ιουλίου). Είναι, δηλαδή, αρκετά αυξημένα, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρόλο που οι εξαγωγές μας τρέχουν με ρυθμό αύξησης πάνω από 50% στο επτάμηνο. Βασικός λόγος για την αύξηση των αποθεμάτων είναι η μεγάλη μείωση της εσωτερικής αγοράς, που σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI “τρέχει” ήδη με πτώση άνω του 5% στο α’ εξάμηνο του 2021».

Για αύξηση της τιμής παραγωγού μίλησε στην «ΥΧ» και ο εκπρόσωπος του ομώνυμου τοπικού τυροκομείου στην Αχαΐα, Θοδωρής Μηλιτσόπουλος: «Στο πρόβειο, η τιμή παραγωγού θα διαμορφωθεί στο 1 ευρώ το κιλό και στο γίδινο στα 65 λεπτά το κιλό», μας είπε, προσθέτοντας ότι οι εξαγωγές φέτας εξελίσσονται ικανοποιητικά.

Την άποψή του εξέφρασε, επίσης, ανώτατο στέλεχος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» («ΟΛΥΜΠΟΣ»): «Σε ό,τι αφορά την επιχείρησή μας, η τιμή παραγωγού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,10-1,14 ευρώ/κιλό, από 0,95 που ήταν πέρσι. Είναι μια αύξηση 18%». Επιπλέον, σχολίασε τις πρόσφατες συμφωνίες στο γάλα, αναφέροντας ότι «υπάρχουν εταιρείες που βγαίνουν και προσφέρουν υψηλές τιμές παραγωγού, αλλά πληρώνουν τους κτηνοτρόφους μία φορά τον χρόνο, τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι που συνεργάζονται με την επιχείρησή μας πληρώνονται κάθε μήνα».

Υψηλές προσδοκίες για τη νέα σεζόν έχουν οι κτηνοτρόφοι

Τιμή βάσης θεωρεί ότι μπορεί να είναι το 1,2 ευρώ/κιλό στο γάλα Θεσσαλός κτηνοτρόφος που συνομίλησε με την εφημερίδα μας. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι συζητήσεις των τυροκομείων με τους παραγωγούς έχουν ξεκινήσει τόσο στη Θεσσαλία όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, με ενθαρρυντικές προοπτικές. Ο παραγωγός μας ζήτησε να μη δημοσιευθεί το ονοματεπώνυμό του, καθώς, όπως μας είπε, «εάν η πολιτεία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα των υψηλών τιμών στις ζωοτροφές και δεν στηρίξει τους κτηνοτρόφους, οποιαδήποτε συζήτηση για τις τιμές δεν θα έχει αντίκρισμα. Δεν μιλάμε για τιμές».

Ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας (σ.σ. ΠΕ Κικλίς) και προβατοτρόφος, Θωμάς Καρυπίδης, μας είπε σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά γάλακτος: «Η πρόσφατη συμφωνία στο Λιβάδι έδωσε το έναυσμα και σε άλλες εταιρείες να προσφέρουν αντίστοιχες τιμές, αυτό τουλάχιστον ακούγεται αυτή την περίοδο. Υπάρχει η πιθανότητα να δούμε και τιμές πάνω από το 1,2 στο πρόβειο. Πολλά τυροκομεία θα ανεβάσουν την τιμή κατά 5 έως 10 λεπτά την ερχόμενη περίοδο».

Αναφορικά με τις ετήσιες συμφωνίες και τα συμβόλαια στο γάλα, όπως μας εξήγησε, ορισμένες εταιρείες τις αποτυπώνουν στο χαρτί, ενώ άλλες παραμένουν προφορικές: «Δεν αρκεί όμως μόνο να είναι γραπτό το συμβόλαιο. Πρέπει να διασφαλίζεται ο παραγωγός. Η αναγραφόμενη τιμή μπορεί να περιλαμβάνει πολλές προϋποθέσεις, όπως λιποπρωτεΐνες, μικρόβια κ.ά. Βλέπει ο παραγωγός στο χαρτί τιμή γάλακτος 1,2 ευρώ/κιλό. Είναι όμως εγγυημένη, ή είναι η ανώτατη τιμή; Αυτά πρέπει να αναγράφονται ξεκάθαρα», σημείωσε.

Θετικές είναι οι πληροφορίες που φτάνουν στα αφτιά των κτηνοτρόφων ως προς την εξέλιξη της τιμής παραγωγού ενόψει του Σεπτεμβρίου μας είπε ο παραγωγός από την Αχαΐα, Παναγιώτης Ρέκκας: «Συνάδελφοι, τους οποίους έχουν προσεγγίσει τυροκομικές επιχειρήσεις, λένε ότι προετοιμάζονται συμφωνίες στο 1 ευρώ/κιλό στο πρόβειο. Στο γίδινο λένε ότι η τιμή παραγωγού θα βρίσκεται κάτω από τα 70 λεπτά. Ωστόσο, όλα αυτά είναι προπαρασκευαστικές συζητήσεις, καθώς έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που θα ξεκινήσει το γάλα».

Ο προβατοτρόφος από την Κορινθία, Παναγιώτης Στέφας, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις, που ήδη κάνουν τις προσφορές τους στους παραγωγούς: «Οι επιχειρήσεις συζητάνε για πρόβειο στο 1,2 ευρώ/κιλό, ενώ το γίδινο, κατά πληροφορίες, θα περπατήσει στα 87 λεπτά/κιλό. Προσωπικά, με έχουν καλέσει έξι εταιρείες για να συζητήσουμε για το γάλα. Οι θεσσαλικές επιχειρήσεις έχουν κατέβει στην περιοχή, η ΔΩΔΩΝΗ έχει κατέβει, γενικώς το ενδιαφέρον είναι μεγάλο».

Χωρίς αντίκρισμα οι αυξήσεις στις τιμές, αν δεν μειωθεί το κόστος παραγωγής

Σχεδόν μόνιμη επωδός των παραγωγών στις συνομιλίες μας είναι ότι η οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές του γάλακτος θα πρέπει να συνοδευτεί από πτώση των τιμών στις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα εφόδια. Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής αποτελεί ζήτημα που επί μήνες αναδεικνύει η «ΥΧ» με ρεπορτάζ και αναλύσεις. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Φέτας, Ιωάννης Βιτάλης: «Δυστυχώς, οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών γάλακτος δεν βοήθησαν το εισόδημα των κτηνοτρόφων, λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών τιμών των πρώτων υλών των ζωοτροφών, που πιστεύω θα ομαλοποιηθούν μόνο μετά το πέρας της πανδημίας».

Όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΑΣΕΑΡ, Γιάννης Γλεντζάκης, μεταφέροντας την απογοήτευσή του για το ντεζαβαντάζ των παραγωγών της Κρήτης λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, «έχουμε ξεκινήσει τις συζητήσεις και η τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα φαίνεται πως θα διαμορφωθεί στα 95 λεπτά, έως 1 ευρώ το κιλό. Όμως, όταν οι ζωοτροφές κοστίζουν ‘‘χρυσάφι’’ στην Κρήτη και για να μεταφερθεί το γάλα από τις μονάδες στα τυροκομεία το κόστος είναι πολλαπλάσιο από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, οι παραγωγοί δεν βλέπουν προοπτική. Θα πρέπει να στηριχθούν οι μονάδες με αύξηση της Συνδεδεμένης ή με κάποιον άλλο τρόπο».

Εξελίξεις στην ΕΔΟΦ, αναγνωρίστηκε και επισήμως από το ΥΠΑΑΤ

Μετά από μια μακρά διαδρομή πολυετών προσπαθειών, ζυμώσεων και…άτυπων προαναγγελιών, η Εθνική Διεπαγγελματική Φέτας αναγνωρίστηκε επισήμως από το ΥΠΠΑΤ. Σε ανακοίνωσή του στις 13/8 το υπουργείο ενημέρωσε ότι η ΕΔΟΦ αποτελεί πλέον επίσημο φορέα εκπροσώπησης του εμβληματικού ΠΟΠ προϊόντος. 

Εξελίξεις στη Διεπαγγελματική Φέτας, με την έναρξη της γαλακτοκομικής περιόδου, είχε προανήγγειλει άλλωστε και στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», Μιχάλης Σαράντης. Όπως δήλωσε, «τον Σεπτέμβριο θα γίνουν εκλογές στη Διεπαγγελματική Φέτας για να αναδειχθεί Διοικητικό Συμβούλιο».

 

Φωτογραφικό υλικό: karagouniko sheep farmers

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021