Κλείνουν τα μάτια στις ελληνοποιήσεις

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η ΠΓΕ πατάτα Νευροκοπίου πέφτει θύμα των ελληνοποιήσεων, γιατί πωλείται χύμα και συμβαίνει να αναμειγνύεται με εισαγόμενη και να πωλούνται στη συνέχεια όλες ως ελληνικές. «Πηγαίνει ένας έμπορος της λαϊκής στη λαχαναγορά, αγοράζει 5 σακιά Νευροκοπίου και 10 εισαγόμενης πατάτας», αναφέρει ως παράδειγμα ο παραγωγός στο Περιθώριο Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης. Τονίζει ότι η διαδικασία είναι γνωστή στο υπουργείο, που υποχρεούται να την ελέγξει. «Οι μεγαλέμποροι εισάγουν 100 τόνους πατάτα, τους πουλούν σε εμπόρους λαϊκών αγορών ή εμφανίζουν ότι πηγαίνουν σε κοφτήριο πατάτας όπου γίνονται για παράδειγμα προτηγανισμένες, γιατί πρέπει να κόψουν τα τιμολόγια. Κάποιοι έκοβαν τιμολόγια στους γιους τους». Θυμάται ότι παλαιότερα έρχονταν πατάτες με δελτίο αποστολής με κωδικό αριθμό και μόλις έφταναν το έσκιζαν και το πετούσαν.

Οι Δραμινοί παραγωγοί έδωσαν κατά καιρούς στοιχεία στο υπουργείο, υπέβαλαν αναφορές, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ξέρουν πού πρέπει να χτυπήσουν αλλά δεν γίνεται τίποτε, αντίθετα πηγαίνουν στο Νευροκόπι και κάνουν ελέγχους. «Μας είπαν στο υπουργείο ότι δημιούργησαν μια ομάδα που ασχολείται με τις ελληνοποιήσεις, αλλά δεν είδαμε τίποτε». Γεννιούνται, επομένως, πολλά ερωτήματα γιατί, ενώ όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα, αυτό δεν αντιμετωπίζεται στην πηγή. «Πριν από δύο χρόνια έπιασαν κάποιον έμπορο, αλλά δεν τον κατονομάζουν. Εμείς δώσαμε και ονόματα στο υπουργείο», δηλώνει.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Τα βαφτίσια, εξηγεί, γίνονται σε συσκευαστήρια στη Θεσσαλονίκη, στη Νότια Ελλάδα, στις Σέρρες, ενώ αντίθετα σε αυτά της Δράμας είναι σχεδόν αδύνατο να γίνουν, γιατί δουλεύουν ντόπιοι. Σημειώνει ότι με τις ελληνοποιήσεις χάνουν χρήματα οι παραγωγοί, αλλά και το κράτος, και προσθέτει πως σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των ελληνοποιήσεων αντιμετωπίζουν και οι συνάδελφοί του στην Ηλεία.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress