Το κλείσιμο μεγάλων μονάδων αγροδιατροφής έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις μικρότερες

Αναγκαία η ταχεία προσαρμογή του κλάδου στις νέες τάσεις

Για ντόμινο αρνητικής επίδρασης από τη χρεοκοπία μεγάλων μονάδων του κλάδου της αγροδιατροφής και σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, γίνεται λόγος σε πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, την οποία επικαλείται η ιστοσελίδα efeagro. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, πέρσι καταγράφηκαν 34 πτωχεύσεις σε εταιρείες με ετήσιους τζίρους άνω των 50 εκατ. ευρώ, δέκα από τις οποίες με έδρα τη Δυτική Ευρώπη, ήτοι 4 από Ιταλία, 2 από Ισπανία, 2 από Βέλγιο, μία από Ολλανδία και μία από Μ. Βρετανία, με την πλειοψηφία αυτών να έχει δραστηριότητες που άπτονται του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή της εταιρείας, η πιο ανησυχητική συνέπεια αυτών των πτωχεύσεων είναι το ντόμινο που θα προκληθεί σε όλο το εύρος του κλάδου. Επιπλέον, οι μονάδες παραγωγής τροφίμων συνδέονται με μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση, απέναντι στις οποίες έχουν πολύ λίγο χώρο για ελιγμούς. Ο ίδιος θεωρεί ότι το αρνητικό αποτύπωμα μπορεί να περιοριστεί, εάν ο κλάδος της παραγωγής ισχυροποιούσε τη θέση του αρκετά ώστε να μπορεί να ορίσει τιμές και να αντισταθεί στην πίεση από άλλους κρίκους της αλυσίδας.

Ο αναλυτής εκτιμά ακόμη ότι μία από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος συνδέεται με τις αλλαγές στις διατροφικές τάσεις προς πιο υγιεινές δίαιτες, που απαιτούν ταχεία προσαρμογή, παρόλο που οι παραγωγοί δεν διαθέτουν πάντα τα απαραίτητα εργαλεία για να έχουν πρόσβαση σε νέες αγορές. Διακρίνει, επίσης, μεγαλύτερη απαίτηση για υγιεινά και βιώσιμα προϊόντα, η οποία θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στη διεύρυνση της βιολογική γεωργίας τα επόμενα χρόνια.