Κλειστή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022 για την Ελλάδα η ρωσική αγορά

Χωρίς πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά, η οποία κάποτε απορροφούσε μεγάλο μέρος των εξαγωγών, θα παραμείνει ο εγχώριος κλάδος οπωροκηπευτικών για τους επόμενους 15 μήνες τουλάχιστον.

Διάταγμα που υπέγραψε ο Βλάντιμιρ Πούτιν και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου παρατείνει το εμπάργκο στις εισαγωγές από ΕΕ, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ουκρανία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απόφαση έρχεται ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλαν οι παραπάνω χώρες και μπλοκ το 2014 στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας και οι οποίες έκτοτε ανανεώνονται συνεχώς, προκαλώντας και τα ανάλογα αντίμετρα από την πλευρά της Μόσχας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, τη σεζόν 2012/2013 η Ρωσία εισήγαγε φρούτα και λαχανικά αξίας 162,398 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα φρούτα αντιστοιχούσαν σε 158,242 εκατ. ευρώ και τα λαχανικά σε 4,162 εκατ. ευρώ, απορροφώντας το 12% των συνολικών εξαγωγών του κλάδου.

Η Ελλάδα ήταν, μάλιστα, ο όγδοος μεγαλύτερος προμηθευτής της στα νωπά οπωροκηπευτικά με 140.000 τόνους περίπου, με τις μεγαλύτερες να αφορούν ροδάκινα/νεκταρίνια (48.835 τόνοι), ακτινίδια (36.612 τόνοι) και φράουλες (21.959 τόνοι).

«Ο Σύνδεσμός μας είχε ζητήσει τη μη συνέχιση των κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό και, κατά συνέπεια, τη νέα επέκταση του ρωσικού εμπάργκο, καθώς σημαίνει ότι θα παραμείνει κλειστή η πρώτη εκτός ΕΕ αγορά ελληνικών φρούτων και λαχανικών, χωρίς την εξεύρεση μέχρι σήμερα νέων ισάξιων αγορών εκτός Ευρώπης», σημειώνει σε σχετικό σχόλιό του ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.