Κλειστό εργαστήριο πολιτικής από τη EURACTIV

Λύση στις προκλήσεις του αγροτικού τομέα δίνουν οι νέες τεχνολογίες

Η σύγχρονη γεωργία, που συμπεριλαμβάνει τις νέες τεχνολογίες, τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας, την καλή διαβίωση των αγροτών αλλά και την ασφάλεια των τροφίμων, ήταν το θέμα συζήτησης στο κλειστό εργαστήριο πολιτικής που διοργάνωσε ο ιστότοπος Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Euractiv τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, με την υποστήριξη των Indofil και UPL Limited, με τίτλο «Προχωρώντας προς τη σύγχρονη γεωργία: Εξισορρόπηση της βιοποικιλότητας, της καινοτομίας, των αποδόσεων».

Στόχος ήταν να ανοίξει ο διάλογος για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας και τις λύσεις που μπορεί να δώσει η πολιτεία. Συμμετέχοντες στο κλειστό εργαστήριο ήταν πολιτικοί και άτομα που κινούνται στον τομέα της αγροδιατροφής, ενώ το μόνο αγροτικό μέσο που συμμετείχε ήταν η «ΥΧ».

Το εργαστήριο συντόνισε ο δημοσιογράφος για θέματα αγροδιατροφής της Euractiv.com, Σαράντης Μιχαλόπουλος, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι, αν και στις Βρυξέλλες υπάρχει μία έντονη διαβούλευση γύρω από την ανάγκη προσαρμογής της γεωργίας στη δύσκολη εξίσωση της αύξησης της παραγωγής τροφίμων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του περιβάλλοντος, η Ευρώπη παραμένει ουραγός στις νέες τεχνολογίες.

Τα σχέδια της ελληνικής πολιτείας για να επιτευχθεί η παραγωγή περισσότερων τροφίμων με λιγότερα μέσα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, παρουσίασε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ομιλητής του εργαστηρίου.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι για τη βιώσιμη και ανταγωνιστική παραγωγή τροφίμων χρειάζεται εκσυγχρονισμός της παραγωγής, με εργαλεία όπως τα σχέδια βελτίωσης και η μεταποίηση, καθώς και οι νέες τεχνολογίες, που είναι απαραίτητο να εισαχθούν στον πρωτογενή τομέα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης του νερού στον αγροτικό τομέα, τονίζοντας ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός των αρδευτικών έργων, αλλά και ένας φιλόδοξος σχεδιασμός για την εξασφάλιση νερού με χαμηλό κόστος.

Αγροτικά εφόδια και περιβάλλον

Εκτός, όμως, από τις νέες τεχνολογίες, στο επίκεντρο βρέθηκαν και τα αγροτικά εφόδια και το περιβάλλον.

Ο Κώστας Παπασωτηρίου, μέλος ΔΣ των ΣΠΕΛ και ΕΣΥΦ, έδωσε κατά την ομιλία του στοιχεία για την αγορά των αγροεφοδίων στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη ηλικία του ελληνικού αγροτικού πληθυσμού. Επίσης, συνόψισε τις αδυναμίες του ελληνικού αγροτικού τομέα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την αναποτελεσματική οργάνωση, τη χαμηλή ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την προώθηση των προϊόντων.

Τη σύνδεση του περιβάλλοντος με τη σύγχρονη γεωργία έκανε ο γ.γ. Περιβάλλοντος, Δασών και Ενέργειας, Κώστας Αραβώσης. Ο ίδιος τόνισε ότι το τρίπτυχο από πλευράς περιβάλλοντος είναι η διαχείριση του νερού, της ενέργειας και των αποβλήτων. Πρακτικές που μπορούν να επιτευχθούν μέσω της κατάλληλης τεχνολογίας.

Εκπαίδευση και συνεργασία αγροτών

Για την πραγματοποιηση του σχεδιασμού της πολιτείας αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι είναι αναγκαία η εκπαίδευση των αγροτών ώστε να γίνει κατανοητή η χρήση της τεχνολογίας. Εστίασε, επίσης, στο γεγονός ότι χρειάζεται συνεργασία των αγροτών για την ταχύτερη διάδοση των νέων τεχνολογιών.

Κόστος παραγωγής

Το θέμα του κόστους παραγωγής έθεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός. Τόνισε ότι τα πάντα είναι θέμα κόστους και αυτό είναι που μπορεί να μας κάνει ανταγωνιστικούς και τα προϊόντα μας ελκυστικά, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς και το κράτος να βρίσκεται κοντά τους, με προγράμματα που βοηθούν.

Επανέφερε το θέμα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, που αποτελεί το μοναδικό άμεσο έργο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη χώρα που είναι έτοιμο και πρέπει να προχωρήσει.

Εξήγησε ότι το έργο αντιμετωπίζει την ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, τροφοδοτεί τη Θεσσαλία με νερό, στηρίζει την αγροτική παραγωγή, την υδροδότηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αντιμετώπιση ελληνοποιήσεων

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας των ομιλιών, ο κ. Σκρέκας, απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Πίττα, εκπροσώπου του ΣΕΒΤ και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Μέλι-Αττική για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, ανέφερε ότι το υπουργείο κατευθύνεται προς τη δημιουργία ενός ελεγκτικού συστήματος για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων σε όλα τα προϊόντα στην ελληνική αγορά.

Τέλος, στην προκήρυξη του Μέτρου 2 της Συμβουλευτικής και στη σύνδεση της ευφυούς γεωργίας με τις υπηρεσίες γεωργικών συμβουλών αναφέρθηκε ο πρόεδρος ΔΣ της NEUROPUBLIC, Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος. Με τη σειρά του ο Νίκος Λάππας, διευθυντής της «ΥΧ», τόνισε ότι πρέπει να βρούμε πιο έξυπνους τρόπους με νέες τεχνολογίες να διαχειριστούμε το νερό στον αγροτικό τομέα, ενώ επίσης ανέφερε ότι η κατάρτιση των αγροτών, αλλά και η παροχή συμβουλών έχουν καταλυτική σημασία στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα.