Κλωστική και με ΚΥΑ

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Υπογράφεται επιτέλους η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, όπως κατ’ αποκλειστικότητα δημοσίευσε η «Ύπαιθρος Χώρα» την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι Έλληνες αγρότες μπορούν επιτέλους να ασχοληθούν με μια καλλιέργεια που στηρίζεται ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα έχει πολλά οφέλη για το περιβάλλον. Όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους από το 1990 (Οδηγία 1308/1990). Συγκεκριμένα, η EE ενισχύει τους παραγωγούς για την καλλιέργεια ορισμένων ποικιλιών κάνναβης (που δεν περιέχουν ψυχοτρόπους ουσίες) που προορίζονται για την παραγωγή ινών.

Όμως, στην Ελλάδα, εκείνη την εποχή, μόλις κάποιοι σκέφτηκαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που προσέφερε η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέκρουσαν σε ένα τοίχο φτιαγμένο από στερεότυπα, ανοησίες και άγνοια. Καμία σημασία δεν είχε αν η κάνναβη Sativa (κλωστική κάνναβη) δεν έχει ψυχοτρόπους ουσίες, αν οι επιστήμονες τόνιζαν ότι έπρεπε να καπνίσεις ένα χωράφι για να την «ακούσεις». Και μόνο η λέξη «κάνναβη» ξεσήκωσε αντιδράσεις. Ακόμα μια παράλογη διένεξη περί όνου σκιάς πάνω στην οποία κάποιοι δικηγόροι έκαναν τηλεοπτική καριέρα και κάποιοι άλλοι άνθρωποι, που έκαναν το λάθος να επενδύσουν στο καινούριο, καταστράφηκαν. Η αστυνομία «συνελάμβανε» τότε μπλουζάκια και καπέλα από τα μαγαζιά που πουλούσαν ρούχα κατασκευασμένα από κλωστική κάνναβη και τα πήγαινε στα εργαστήρια για να αποδειχτεί το αυτονόητο. Ότι δηλαδή δεν περιείχαν ναρκωτικές ουσίες.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και πολλά χρήματα για να αθωωθεί η κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2013, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η καλλιέργεια της κάνναβης Sativa, της κλωστικής κάνναβης, είναι πλέον ελεύθερη και στην Ελλάδα. Είχαν λοιπόν, επιτέλους, οι Έλληνες αγρότες τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την εναλλακτική καλλιέργεια;

Όχι, γιατί το καλό πράγμα αργεί να γίνει…

Φτάσαμε στο 2016 για να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Γιατί, ως γνωστόν, τίποτα δεν γίνεται χωρίς υπουργική απόφαση.