Στα Κλωστήρια Ναυπάκτου για 9 συν 3 έτη το εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ Μεσολογγίου

Αλλαγή πλάνου με απευθείας μίσθωση αντί για σύσταση κοινής εταιρείας

Στην εννεαετή μίσθωση του εκκοκκιστηρίου της ΕΑΣ Μεσολογγίου, με δυνατότητα παράτασης για ακόμα τρία έτη, έχει προχωρήσει από την 1η Απριλίου 2022 η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία.

Πρόκειται για αλλαγή πλάνου σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση κοινής εταιρείας από τις δύο πλευρές (με συμμετοχή 60% της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου και 40% της συνεταιριστικής οργάνωσης), η οποία θα αναλάμβανε τη διαχείριση της εκκοκκιστικής μονάδας. Όπως σημειώνει η διοίκηση της κλωστοϋφαντουργίας, η απευθείας μίσθωση κρίθηκε ότι «αποτελούσε τον μοναδικό ασφαλή τρόπο συνεργασίας για την εταιρεία μας, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ένωσης».

Νέα θυγατρική στα εφόδια

Πέραν αυτού, το δεύτερο σκέλος του επιχειρηματικού πλάνου που αφορά τη στήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας προχωρά κανονικά και εκδηλώνεται με τη σύσταση θυγατρικής, ελεγχόμενης κατά 90% από την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, η οποία φέρει την επωνυμία Grow West και έχει ως αντικείμενο την εμπορία αγροτικών εφοδίων.

Η διοίκηση της εισηγμένης σημειώνει ότι «οι δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της πανδημίας και η περαιτέρω άνοδος της τιμών των πρώτων υλών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησαν την τιμή του βαμβακιού σε πολύ υψηλά επίπεδα». Παράλληλα, ενόψει της επόμενης εκκοκκιστικής περιόδου προβλέπει ότι θα αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά βάμβακος, δεδομένου ότι έχει παρουσία και στη Θεσσαλία μέσω της θυγατρικής Εκκοκκιστήρια Σοφάδων για την οποία, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις, το εξάμηνο του τρέχοντος έτους (2022) αναμένεται να κλείσει με σημαντικά κέρδη.

Αύξηση στον τζίρο, άλμα στα κέρδη

Ο όμιλος, παρά την κατακόρυφη αύξηση του κοστολογίου που ξεκίνησε να εκδηλώνεται από το 2021, κατάφερε να κλείσει την περσινή χρονιά με ενισχυμένα σε όλα τα επίπεδα μεγέθη. Ειδικότερα, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 29,62% και ανήλθαν σε 13,573 εκατ. ευρώ, ενώ για τη μητρική εταιρεία ο τζίρος ανήλθε σε 7,678 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 36,84% σε σύγκριση με το 2020. Ομοίως, το EBITDA του ομίλου ανήλθε σε 2,17 εκατ. ευρώ έναντι 511.700 ευρώ το 2020 και της εταιρείας σε 417.600 ευρώ έναντι ζημίας 159.300 ευρώ το 2020.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν από 101.300 ευρώ το 2020 σε 1,643 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για τη μητρική διαμορφώθηκαν σε 214.600 ευρώ το 2021 έναντι ζημιών 7.900 ευρώ το 2020.

Αναφορικά με το 2022, η διοίκηση της εταιρείας σημειώνει ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη των μεγεθών «οφείλει να είναι συγκρατημένη, καθώς οι διακυμάνσεις των τιμών και της ζήτησης είναι συνεχείς». «Επί του παρόντος, ωστόσο, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την εκτίναξη του κόστους ενέργειας σε ιστορικά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών, των λοιπών υλικών και των μεταφορικών οδηγούν το κόστος σε πρωτοφανή μεγέθη με κίνδυνο την απότομη μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Ξεκινά η παραγωγή νημάτων compact

Οι επενδύσεις σε πάγια για τη μητρική εταιρεία το 2021 ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ και αφορούσαν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της παραγωγικής της μονάδας. Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, μέχρι τα τέλη Μαΐου, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα γραμμή παραγωγής νημάτων compact, τα οποία παράγονται με σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα εμπλουτίσουν την προϊοντική γκάμα.

Παράλληλα, κατατέθηκε αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,9 MWp για παραγωγή ενέργειας, η οποία θα ιδιοκαταναλώνεται, ενώ η εταιρεία θέτει σε εφαρμογή και ιδιωτικό πρωτόκολλο ιχνηλασιμότητας παραγωγής, «αφουγκραζόμενη τις ανάγκες των πελατών της για προϊόντα που έχουν ταυτότητα και παράγονται υπεύθυνα, με σεβασμό στους ανθρώπους και στο περιβάλλον».

«Η πλήρης ιχνηλάτησή τους από τον σπόρο ως το νήμα είναι πλέον εφικτή με τη βοήθεια της τεχνολογίας και αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τα προϊόντα μας από τους Ευρωπαίους πελάτες», σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις.