Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση φαινομένων παραπλάνησης του καταναλωτή

Ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον συντονισμό ελέγχων για την αντιμετώπιση φαινομένων παραπλάνησης του καταναλωτή συγκροτήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με απόφαση του περιφερειάρχη, Νεκτάριου Φαρμάκη. Με την απόφαση αυτή, δημιουργείται ένα άτυπο όργανο συνεργασίας των συναρμόδιων υπηρεσιών που εμπλέκονται στους ελέγχους για την παραπλάνηση του καταναλωτή τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης.

Σκοπός είναι οι συναρμόδιες υπηρεσίες (ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και Διευθύνσεις Ανάπτυξης της Περιφέρειας) να ανταλλάσσουν πληροφορίες μεταξύ τους, ώστε οι έλεγχοι να είναι κατά το δυνατόν στοχευμένοι και αποτελεσματικοί, καθώς επίσης να υπάρχει ο βέλτιστος συντονισμός.

Όπως επισημαίνεται από την περιφέρεια, τα φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτή, όσον αφορά τα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, ιδίως ως προς τη σύνθεση και τη χώρα καταγωγής ή τον τόπο προέλευσης, είναι συχνά και, πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και το εισόδημα των γεωργών και κτηνοτρόφων.

Συντονισμός και συνεργασία

«Οι άνθρωποι της πρωτογενούς παραγωγής θα έχουν σημαντικά οφέλη από την αντιμετώπιση των φαινομένων παραπλάνησης των καταναλωτή, καθώς θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων τους και θα ανταποκρίνονται στην ποιότητά τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος, που από τις εξευτελιστικές τιμές των προηγούμενων ετών βελτιώθηκαν αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, ως αποτέλεσμα των συντονισμένων ελέγχων υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ.

Ο συντονισμός και η καλή συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί το κλειδί της επιτυχημένης προσπάθειας προς όφελος του πολίτη και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προς την κατεύθυνση προστασίας του ως καταναλωτή», δήλωσε σχετικά ο περιφερειάρχης.