Κοινό μέτωπο για την ευφυή γεωργία από Copa – Cogeca και IFOAM

Μία εκδήλωση με κεντρικό θέμα την ευφυή γεωργία, που διοργανώθηκε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων στις 29 Ιανουαρίου, οδήγησε τους εκπροσώπους αγροτών συμβατικής και βιολογικής γεωργίας σε μία κοινή συμφωνία ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί το εργαλείο για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας.
Αν και σπάνια συμφωνούν οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών, τόσο οι κορυφαίες αγροτικές οργανώσεις Copa-Cogeca, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοκαλλιεργητών IFOAM συμφώνησαν για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ψηφιοποίηση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και η διατροφική επάρκεια του ολοένα αυξανόμενου πληθυσμού.
Επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες
Οι Copa-Cogeca δήλωσαν την άποψή τους για την ψηφιοποίηση, με τον διευθυντή των οργανώσεων, Daniel Azevedo, να αναφέρει ότι η ΚΑΠ πρέπει να επιτρέψει στους αγρότες να κάνουν επενδύσεις για να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της ψηφιοποίησης θα είναι κρίσιμη για να μπορέσει να συμβάλει ο αγροτικός τομέας στην Πράσινη Συμφωνία.
Υπέρ των νέων τεχνολογιών τάσσονται και οι βιοκαλλιεργητές, καθώς ο διευθυντής της Ομοσπονδίας Βιολογικής Γεωργίας IFOAM, Eduardo Cuoco, δήλωσε ότι «οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα τροφίμων και, γι’ αυτόν τον λόγο, η ΚΑΠ θα πρέπει να επενδύσει σε αυτή την κατεύθυνση».
Για τον τρόπο με τον οποίο η ΚΑΠ θα συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη μίλησε ο Doris Marquardt από τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας. Όπως υποστήριξε, «η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα βελτιώσει περαιτέρω την αειφόρο ανάπτυξη της γεωργίας, των τροφίμων και των αγροτικών περιοχών και, συνεπώς, θα συμβάλει στην Πράσινη Συμφωνία.
Προκειμένου να συνδράμει στην επίτευξη των νέων περιβαλλοντικών στόχων, η πολιτική θα επιδιώξει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει την απελευθέρωση της δυναμικής των ψηφιακών τεχνολογιών». Ο αξιωματούχος της ΕΕ παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδίου της ΚΑΠ που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της χρήσης καινοτομιών.
Ανάμεσα σε αυτά είναι τα συστήματα γεωργικής γνώσης και καινοτομίας (AKIS), στα οποία τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναλύσουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να επιτύχουν τους στόχους της γεωργικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας (EIP-AGRI), η χρήση δορυφορικών δεδομένων, αλλά και το πρόσφατα προτεινόμενο Farm Sustainability Tool για τα θρεπτικά συστατικά (FaST), ένα ψηφιακό μέσο που στοχεύει στη διευκόλυνση της βιώσιμης χρήσης λιπασμάτων, στην ενθάρρυνση της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία και στην απλούστευση των ζητημάτων για τους αγρότες.
Περιβαλλοντική και ψηφιακή μετάβαση
Την ίδια ημέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας για το έτος 2020, το οποίο εστιάζει στην οικολογική και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «αυτή η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση και η μετανάστευση. Έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να βελτιώσουμε τις ευκαιρίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης κατά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Αυτό το πρόγραμμα εργασίας θα συμβάλει στην οικοδόμηση μιας Ένωσης που αγωνίζεται για περισσότερα».
Ο «οδικός» χάρτης του προγράμματος εργασίας, που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγράφει τις έξι πρωταρχικές φιλοδοξίες της προέδρου φον ντερ Λάιεν. Πρώτη, και αυτή με τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Η συμφωνία αυτή που θα οδηγήσει την Ευρώπη στην κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 και θα τη βοηθήσει να προστατέψει και να διατηρήσει τη βιοποικιλότητα και τη φυσική της κληρονομιά. Αυτό θα γίνει, κάνοντας την οικονομία και τη βιομηχανία πιο καινοτόμες, πιο αποδοτικές και πιο ανταγωνιστικές. Εξάλλου, όπως αναφέρεται, η Πράσινη Συμφωνία είναι η στρατηγική ανάπτυξης της Ευρώπης. Ανάπτυξη που περιλαμβάνει πολιτικές και μέτρα για την οικολογική και ψηφιακή μετάβαση, όπως η στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Για την υποστήριξη των πολιτικών αυτών, ως δεύτερη φιλοδοξία του προγράμματος εργασίας τίθεται η μετάβαση της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή. Αυτό σημαίνει δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία θα καλύπτει, επίσης, τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση της δυναμικής των ψηφιακών δεδομένων, καθώς και την ανάπτυξη και την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες και στα θεμελιώδη δικαιώματα.
Η διπλή ψηφιακή και κλιματική μετάβαση θα ενσωματωθεί στην τρίτη φιλοδοξία του προγράμματος, με τίτλο «Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων». Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναλαμβάνει δράση για να ενσωματώσει τη διπλή ψηφιακή και κλιματική μετάβαση στο μοντέλο κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, διασφαλίζοντας ότι η οικονομία συνδυάζει την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Οι φιλοδοξίες που ολοκληρώνουν τη λίστα είναι:
✱ «Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο». Η Επιτροπή θα αναπτύξει νέες στρατηγικές συνεργασίας με τους γείτονες στην Αφρική και στα Δυτικά Βαλκάνια.
✱ «Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Η Επιτροπή θα παρουσιάσει νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.
✱ «Μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία». Μαζί με τα άλλα θεσμικά όργανα και τους εταίρους της ΕΕ, η Επιτροπή θα δρομολογήσει τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, με τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση δράσεων της ΕΕ.