Μια ΚΟΙΝΣΕΠ, ένα πρόγραμμα Metamorfosis και μια τσάντα design

Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα με το όνομα Metamorfosis εκπαίδευσε από τον φετινό Απρίλη για περισσότερες από 40 ώρες τις άξιες γυναίκες-μέλη της ΚΟΙΝΣΕΠ ΠΛΕΤΕΝΟ στην Ξάνθη σε χειροποίητες κατασκευές ύφανσης, βασισμένες σε παραδοσιακές τεχνικές τις οποίες γνωρίζουν πολύ καλά. Εξάλλου, το ΠΛΕΤΕΝΟ σημαίνει πλεκτό, φτιαγμένο με φαντασία και μεράκι από γυναίκες που τιμούν την παράδοση, ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν την οικονομική ανεξαρτησία τους.

Ο σχεδιασμός και η επιμέλεια του προγράμματος έγινε από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Ελλάδα, με ειδικούς από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ που μοιράστηκαν με τις εκπαιδευόμενες νέες πρακτικές και γνώσεις από τις δύο χώρες.

Οι σύγχρονες υφάντρες κράτησαν την αισθητική και την ταυτότητά τους, ταυτόχρονα όμως αφομοίωσαν τις νέες πληροφορίες και τεχνικές, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες τόσο στον σχεδιασμό, όσο και στην παραγωγή και προώθηση του έργου τους, καθώς βασικός στόχος είναι οι πωλήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, παρακολούθησαν και εργαστήρια Eshop & Management, Social Media & Marketing, αλλά και Mentoring, με τη σχεδιάστρια βιώσιμης μόδας Camille Tagle από τη Νέα Υόρκη.

Επίσης, παρακολούθησαν εργαστήριο σχεδιασμού αξεσουάρ, όπου συνδημιουργήθηκε ένα μοναδικό αντικείμενο και παράλληλα μέσα από νεοαποκτηθείσα τεχνογνωσία δημιουργήθηκε μια χειροποίητη τσάντα που φέρει το όνομα Metamorfosis.

Η τσάντα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων του έργου: Σε σχέδιο και καθοδήγηση του σχεδιαστή μόδας Άγγελου Τσακίρη, η τσάντα κατασκευάστηκε με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της προσπάθειας για βιωσιμότητα, μέσα από το τρίπτυχο πολιτισμός-δημιουργία-οικονομία.