ΚΟΙΝΣΕΠ γυναικών Pleteno: Επιχειρείν εμπνευσμένο από την παράδοση

Οι παραδοσιακές κοινωνίες της αυτάρκειας, από τη συλλογή και την επεξεργασία της τροφής, την πρόβλεψη για τους χειμερινούς μήνες με σπιτικές σάλτσες, ζυμαρικά και κάθε λογής καλούδια που φτιάχνονται από ντόπιες πρώτες ύλες μέχρι τη δημιουργία ρούχων και αξεσουάρ, επανέρχονται.

Στην ουσία ξαναγεννήθηκαν λόγω της κρίσης, αν και σε μικρές κοινότητες αγροτικές, και δη ορεινές, δεν έπαψαν ποτέ να υφίστανται, γιατί η αυτάρκεια αποτελεί γνώρισμα της μικρής κοινωνίας. Ο συγχρονισμός με το σήμερα οδήγησε έξι γυναίκες στον Κένταυρο Ξάνθης να δημιουργήσουν την ΚοινΣΕπ Pleteno τον περασμένο Αύγουστο ως μια απάντηση στην οικονομική κρίση.

Φτιάχνουν αυτό που γνωρίζουν καλά, ευφάνταστα πλεκτά και νόστιμα βρώσιμα προϊόντα. «Είμαστε νοικοκυρές, ορισμένες φύτευαν καπνό και μία συνεχίζει να φυτεύει. Φροντίζουμε την οικογένεια, το σπίτι, τον μπαχτσέ», αναφέρει η Φατμέ Μουμίντσα στην «ΥΧ». Η καθημερινότητά τους περιελάμβανε την καλλιέργεια της γης, τη συλλογή άγριων βοτάνων, το πλέξιμο, την παρασκευή γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδας, φυσικών χυμών από φρούτα της περιοχής.

«Όλα αυτά υπήρχαν στη ζωή μας, γι’ αυτό συγκεντρωθήκαμε και σκεφτήκαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε». Εξηγεί πως δοκιμάζουν την ανταπόκριση που έχουν τα προϊόντα στο αγοραστικό κοινό. «Μαζέψαμε βότανα από το βουνό, ρίγανη, θυμάρι, φλαμούρι, τσάι του βουνού. Φτιάξαμε μαρμελάδα και χυμό από κράνα και γλυκό του κουταλιού από άγρια σύκα, όπως και μαρμελάδα από άγρια μήλα».

Τον χειμώνα που ελαχιστοποιούνται οι βόλτες στον μπαχτσέ, τη θέση της φροντίδας του παίρνει το πλεκτό: τσάντες, παντόφλες, παιδικά παιχνίδια.

Οι έξι γυναίκες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ, γιορτές στη Θράκη για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, ενώ στη σκέψη τους υπάρχει η προοπτική να δημιουργήσουν έναν δικό τους χώρο. Αναζητώντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα δοκιμάζουν ό,τι παρασκευάζουν και στην αγορά «προσφέρουμε το καλύτερο» λέει χαρακτηριστικά η Φατμέ. «Οι συνταγές είναι παραδοσιακές, αυτές που ακολουθούσαν και οι μαμάδες μας», καταλήγει.